Politika i društvo

izbori nas, za sada, koštaju 144 milijuna kuna

Ni nakon osam mjeseci nisu zbrojeni svi troškovi lokalnih izbora - sve podatke još nije predao ni Rovinj

Prema podacima, a koji nisu cjeloviti jer nedostaju podaci za Rovinj, Slatinu i Kumrovec te pretežni dio podataka za Sisačko-moslavačku i Zadarsku županiju, svibanjski lokalni izbori stajali su 144,2 milijuna 'lokalnih' kuna


 
3 min
HINA

Prema podacima, a koji nisu cjeloviti jer nedostaju podaci za Rovinj, Slatinu i Kumrovec te pretežni dio podataka za Sisačko-moslavačku i Zadarsku županiju, svibanjski lokalni izbori stajali su 144,2 milijuna 'lokalnih' kuna

Lokalni izbori održani su prije više od osam mjeseci, no još uvijek nisu zbrojeni svi njihovi troškovi, a nepoznanica je i koliko su stajali dopunski manjinski izbori iz listopada prošle godine, iščitava se iz Pregleda rada Državnog izbornog povjerenstva (DIP) za prošlu godinu.

Iako su lokalni izbori briga lokalnih jedinica, tj. novac za njih osigurava se u proračunima općina, gradova i županija u kojima se održavaju, DIP je radi vlastite evidencije zatražio podatke o utrošenim sredstvima od svih županijskih, gradskih i općinskih povjerenstava.

Izbori su, za sada, koštali više od 144 milijuna kuna

Prema podacima koje je dobio, a koji nisu cjeloviti jer nedostaju podaci za Rovinj, Slatinu i Kumrovec te pretežni dio podataka za Sisačko-moslavačku i Zadarsku županiju, svibanjski lokalni izbori stajali su 144,2 milijuna 'lokalnih' kuna.

Tome treba dodati i trošak državnog proračuna, informatičku podršku izborima od 10,2 milijuna kuna platio je DIP, odnosno država, a iz njene je blagajne plaćeno i 250 tisuća kuna za naknade informatičkim koordinatorima, čime se iznos 'penje' na gotovo 155 milijuna kuna.

Još nisu kompletirani troškovi dopunskih izbora  

I podatke o troškovima dopunskih manjinskih izbora DIP je zatražio od županijskih, gradskih i općinskih povjerenstava koja su ih provodila, no do konca siječnja podaci nisu kompletirani.

Poznato je tek da je DIP za informatičku podršku platio gotovo dva milijuna kuna te još oko 84 tisuće kuna za naknade informatičkim koordinatorima.

Tako je ostalo nepoznato je li bila točna procjena da će ti izbori, na kojima se biralo 90 vijećnika, stajati oko 10 milijuna kuna, od čega će osam milijuna otići za naknade članova izbornih tijela.

Dopunski izbori, koji su nastavak redovnih lokalnih izbora, raspisani su jer na redovnim lokalnim izborima u vijeća i skupštine 82 općine, grada i županije nije izabrano dovoljno vijećnika iz redova šest nacionalnih manjina, ali ni Hrvata u općinama Borovo, Trpinja i Jagodnjak.

Pratio ih je slab odaziv, od 133 tisuće birača glasovalo ih je samo 14.200, donosno 10,6 posto, a neki su vijećnici izabrani sa samo tri, odnosno četiri glasa.

Dopunski izbori održani u 70-tak lokalnih jedinica

Za razliku od 2017., kada su dopunski izbori održani u samo pet jedinica, lani su, u konačnici, održani u 70-ak, a sve zahvaljujući izmjenama Zakona o lokalnim izborima.

Njima je, naime, određeno da se u slučaju kad se na redovnim izborima ne osigura odgovarajuća zastupljenost određene manjine, odnosno Hrvata u predstavničkom tijelu, odmah raspisuju dopunski izbori, bez mogućnosti da se to osigura ispunjavanjem određenih uvjeta kako je to bilo propisano prije promjene navedenog članka.

Izbornu 2021. zatvorili su prijevremeni izbori za Gradsko vijeće Pazina i za međimurskog župana, održani 3. listopada i 28. studenoga, a na ovima u Međimurju ponovno je za župana izabran Matija Posavec koji je samo tri mjeseca prije dao ostavku na tu dužnost i priznao da je primio mito.


FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nastavite čitati

Snijeg padao na Učki i Platku

Na području Gorskog kotara noćas je padao snijeg, a na mjestima je došlo i do stvaranja pravog snježnog pokrivača. Prekrio je i goranski dio autoceste A6 Rijeka-Zagreb, ali djelatnici zimske službe su prošli ralicama i do jutros nema ograničenja u prometu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.