Politika i društvo

obračun rovinjskog sdp-a i ids-a

NOVCI JAVNI, ANKETA TAJNA Grad Rovinj platio istraživanje o zadovoljstvu građana/ki kvalitetom života i radom gradske uprave, ali ne želi objaviti rezultate

Na pitanje oporbene vijećnice Marije Blažine o rezultatima istraživanja koje je provela tvrtka Alphera, rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga je prije dva mjeseca rekao da takva anketa ne postoji, onda je prekjučer rekao da će joj odgovoriti pisanim putem. On tvrdi da je njezino pitanje bilo o istraživanju o javnom prijevozu. Ali anketu nam svejedno nije poslao…


 
5 min
Chiara Bilić

Na pitanje oporbene vijećnice Marije Blažine o rezultatima istraživanja koje je provela tvrtka Alphera, rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga je prije dva mjeseca rekao da takva anketa ne postoji, onda je prekjučer rekao da će joj odgovoriti pisanim putem. On tvrdi da je njezino pitanje bilo o istraživanju o javnom prijevozu. Ali anketu nam svejedno nije poslao…

Anketa „Istraživanje zadovoljstva upravljanjem lokalne uprave te potrebe osnivanja mjesnih odbora“ koju je lani u ljetnim mjesecima za Grad Rovinj provela tvrtka Alphera, izazvala je žestok sukob između rovinjskog gradonačelnika Marka Paliage i oporbene, SDP-ove vijećnice Marije Blažine.

Alphera je za istraživanje dobila tadašnjih 38.125 kuna, odnosno pet tisuća eura. Ugovor je sklopljen 30. svibnja, a s obzirom na to da je dogovoreno da posao bude dovršen u roku od 45 dana od njegovog potpisivanja, rezultati su bili poznati još sredinom kolovoza prošle godine. No, oni nigdje nisu objavljeni.

Dvaput je dvaput

SDP-ova vijećnica dvaput je – na sjednicama Gradskog vijeća - gradonačelnika pitala o anketi. Prvi put još u ožujku ove godine, drugi put prekjučer, u srijedu.

Paliaga je, međutim, prije dva mjeseca odgovorio da Grad Rovinj nije naručio takvu anketu, dok je u srijedu vijećnici odgovor obećao poslati pisanim putem.

Iz rovinjskog SDP-a priopćenjem su, uz opaske da postojećoj vlasti prioritet nisu ni Centar za mlade, ni javni prijevoz, ni lista čekanja u Domu za starije, poručili da je skrivanje rezultata „vrhunac cinizma rovinjske gradske uprave“.

Iz zapisnika sa sjednice u ožujku vidljivo je da je Blažina postavila pitanje o anketi, koji su rezultati, koliko je koštala te zašto su iz istraživanja isključeni građani/ke stariji od 65 godina. Paliaga pak za Istru24 kaže je njezin upit bio usmjeren na istraživanja potrebe uvođenja javnog prijevoza.

Alphera je za anketu dobila 38.125 kuna

Sve piše u zapisniku

Evo pitanja vijećnice Blažine:“(…)Tko o čemu, ja o javnom prijevozu. Naime, ljetos je provedena anketa koja je financirana, odnosno naručena od strane Grada Rovinja, barem je tako rečeno u anketi. Anketari koji su nazivali ne znam kojim odabirom građane grada su to prvo rekli u svom uvodu. Iz te su ankete isključeni građani koji su stariji od 65 godina. Anketa je sadržavala brojna pitanja o mišljenju o kvaliteti života u gradu Rovinju i mogućnostima poboljšanja iste te kvalitete. Između ostalog jedno od pitanja bilo je vezano i uz javni gradski prijevoz. Mene zanima, prvo, koji su rezultati ankete i gdje su oni objavljeni, koliko je ona koštala i zašto su isključeni građani stariji od 65 godina iz ankete?(…)“

Paliaga joj je, što je također vidljivo iz zapisnika, a kojeg su Istri24 kao dokaz za svoje tvrdnje, zanimljivo, poslali i on i vijećnica Blažina, odgovorio: „Grad Rovinj nije provodio nikakvu anketu takve vrste sa takvim pitanjima. Imali smo dvije ankete tijekom ljeta. Jednu je radio Fakultet za prometne studije radi Studije prometa i obnove Studije prometa na području grada Rovinja, a drugu anketu je radila Turistička zajednica u sklopu Master plana izrade, odnosno Strategije razvoja turizma za slijedeće razdoblje. Prema tome u tim materijalima vjerojatno su postavljena i takva pitanja“.

Gradonačelnik je još rekao i da rezultate o potrebi javnog prijevoza nije dobio niti od Fakulteta za promet, niti su o javnom transportu raspravljalo na radionicama za Strategiju razvoja.

"Interne korekcije"

Paliaga kaže da se anketa provela zbog „dokumentiranja internog sustava upravljanja kvalitetom po standardu ISO 9001“ te da služi za „interne korekcije i poboljšanje rada gradske uprave i nema politički ili javni karakter niti sadržaj“. Ističe da nije namijenjena javnom korištenju, već internom ocjenjivanju aktivnosti i rada pojedinih odjela.

Anketa je, podsjetimo, plaćena javnim novcem, što znači da je i njezin 'karakter' javan. I ostaje nejasno zašto je Paliaga skriva, tim više što pitanja daju odgovor na pitanje koliko je građanstvo zadovoljstvu rada javne uprave, te smatraju li da su im potrebni mjesni odbori.

Istra24 je tražila rezultate tog istraživanja, no nismo ih dobili.

- Sigurna sam da rezultati nisu javno vidljivi zato što su nepovoljni, odnosno nisu dali očekivani rezultat, tvrdi Blažina, koja naglašava da SDP kao oporbenu stranku zanima zadovoljstvo građana radom gradske uprave i kvalitetom života, a pogotovo, kaže, s obzirom na to da je u anketi postojala mogućnost prijedloga za poboljšanje tih uvjeta.

Što je sa 'seniorima'?

Ona smatra da su to važne informacije te da bi njihovom implementacijom zaživio demokratski duh participativnog sudjelovanja građana u kreiranju razvojnih politika.

- Nisam dobila odgovor ni zašto su seniori isključeni iz ankete, budući da su oni ti kojima možda najviše treba izaći u susret s poboljšanjem kvalitete života. Za njih nema javnog prijevoza, nema dovoljno mjesta u staračkom domu, nema službe gerontodomaćica…nemamo nikakvu mogućnost da se njima olakša život, a imamo jednu relativno staru populaciju i jako puno samaca u domaćinstvima, poručuje Maria Blažina.

Marko Paliaga, rekli smo, smatra da opozicijsko vijećničko pitanje postavljeno u ožujku uopće nije bilo usmjereno na spomenutu anketu. Stoga je, veli, njegov odgovor bio usmjeren na ankete koje su se prošlo ljeto radile u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti.

- Vijećnica Blažina dakle iznosi neistine na isti način kao što je insinuirala da nije upoznata sa rezultatima ankete vezane za potrebu osnivanja mjesnih odbora kada je bila prisutna na sastanku sa predsjednikom vijeća, gospodinom Emilom Nimčevićem i kada se složila da SDP Rovinj nema potrebnih kadrova za provođenje takvih izbora te da treba pronaći druge solucije u smislu uključivanja javnosti u rad i transparentnost gradske uprave i samoga grada, rekao je Paliaga.

-Grad Rovinj upravo je dovršio pilot projekt zajedno sa Infobipom oko mjerenja i ocjenjivanja rada službenika gradske uprave koji podaci bi također interno trebali pomoći u boljem upravljanju i većoj kvaliteti i zadovoljstvu korisnika naših usluga, a koji je trenutno u testnoj fazi. Nakon što se testiraju sve postavke aplikacije, informirati ćemo javnost o njezinom postojanju, najavio je rovinjski gradonačelnik.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.