Politika i društvo

detaljna analiza stanja na županijskom centru

NOVI DRUŠTVENI UGOVOR ZA KAŠTIJUN? Župan Miletić želi vlasničko restrukturiranje. Hoće li ga u tome podržati Zorčić koj drži većinski paket?

Prošlog se tjedna pulski gradonačelnik Filip Zoričić sastao s županom Borisom Miletićem. Tom su prigodom, naveli su potom u priopćenju, razgovarali o aktualnim temama, pa i o pokretanju procesa vlasničkog restrukturiranju ŽCGO Kaštijun. No što su to Miletić i Zoričić dogovorili baš i nije jasno, jer osim toga  "da su razgovarali", nismo doznali ama baš ništa


 
4 min
Danijela Bašić-Palković

Prošlog se tjedna pulski gradonačelnik Filip Zoričić sastao s županom Borisom Miletićem. Tom su prigodom, naveli su potom u priopćenju, razgovarali o aktualnim temama, pa i o pokretanju procesa vlasničkog restrukturiranju ŽCGO Kaštijun. No što su to Miletić i Zoričić dogovorili baš i nije jasno, jer osim toga  "da su razgovarali", nismo doznali ama baš ništa

Osim velikih financijskih problema u kojima se nalazi Kaštijun, pa i novog kreditnog zaduženja od 1,6 milijuna eura zasad još nema konkretnih informacija uz već duže vrijeme najavljivano vlasničko restrukturiranje tog trgovačkog društva.

Naime, tvrtka Kaštijun za gospodarenje otpadom osnovana je 31. siječnja 2007. godine, a njeni osnivači su Grad Pula s učešćem od 51 posto i Istarska županija s učešćem od 49 posto. Vlasničko restrukturiranje planiralo se provesti ovisno o udjelu otplate samog kredita dignutog za izgradnju ŽCGO Kaštijun, na način da bi svaka jedinica lokalne samouprave stekla udio u vlasništvu.

No očito je da većinski vlasnik, odnosno Grad Pula i nije za takav model. S druge strane, istarski župan Boris Miletić smatra da je taj proces potrebno provesti pa je od ranije poznat njegov stav da bi svi gradovi i sve općine trebali steći upravljačka prava razmjerno učešću s kojim sudjeluju u otplati kredita za Kaštijun.

Još u ožujku prošle godine na razini Grada Pule i Istarske županije dogovoreno je formiranje zajedničkog Radnog tima koji će se baviti vlasničkim restrukturiranjem Kaštijuna d.o.o. i njegovim radom, no više od godinu i pol dana od kada je to radno tijelo formirano, pomaka nema. Štoviše, nepoznato je koliko je sastanaka Radni tim održao, tko trenutno čini taj radni tim i jesu li donijeli ikakav zaključak kojim bi se definirala nova vlasnička struktura tvrtke koja upravlja Županijskim centrom za gospodarenje otpadom.

Prošlog se tjedna pulski gradonačelnik Filip Zoričić sastao s županom Borisom Miletićem. Razgovarali su i na ovu temu. Doduše, u šturom priopćenju za medije tek je usput provučena tema restrukturiranja.

Tom su prigodom, naveli su potom u priopćenju, razgovarali o aktualnim temama, pa i o pokretanju procesa vlasničkog restrukturiranju ŽCGO Kaštijun. No što su to Miletić i Zoričić dogovorili baš i nije jasno, jer osim toga  "da su razgovarali", nismo doznali ama baš ništa.

Stoga smo ponovno pitali Grad Pulu i Istarsku županiju o najavama oko preslagivanja vlasničkih udjela. Treba podsjetiti da je gradonačelnik Filip Zoričić još u lipnju ove godine za Istra24 potvrdio kako se razmatra i opcija dokapitalizacije, odnosno restrukturiranje društva Kaštijun.

Puno više od toga nismo uspjeli doznati ni sada, tri mjeseca nakon izjave gradonačelnika "da se model razmatra".

- Restrukturiranje Kaštijuna je veoma kompleksan postupak koji prije samog pokretanja zahtjeva detaljnu analizu stanja koja je u tijeku, a sve kako bi utvrdili krucijalne probleme koji bi mogli biti riješeni i koja će biti njegova dodana vrijednost, izjavio je kratko Filip Zoričić .

 Boris Miletić pak kaže da osim na razini razgovora, restrukturiranje  još uvijek nije formalno pokrenuto.

- Moj stav glede vlasničkog restrukturiranja je odavno poznat i već više od dvije godine govorim da ga je potrebno provesti, a mora ga pokrenuti većinski vlasnik, dakle Grad Pula. Tog su stava i jedinice lokalne samouprave, koje sudjeluju u sufinanciranju otplate kredita za izgradnju ŽCGO Kaštijun, pa je cilj da sukladno tome steknu i udio u vlasništvu i upravljačka prava, kaže Miletić.

Na pitanje zašto proces još nije krenuo i  kada se očekuje da bi restrukturiranje moglo okončati, Miletić kaže da su pripreme radnje obavljene.

- Model je poznat, no većinski vlasnik (Grad Pula op.a.) mora potvrditi takvu odluku na tijelima odlučivanja, a to su Nadzorni odbor i Skupština društva, kazao je župan Boris Miletić.

Predsjednik Nadzornog odbora Marino Drandić kaže da restrukturiranje nije tema za Nadzorni odbor već nešto o čemu trebaju odlučiti vlasnici.

- Ta pitanja trebate postaviti gradonačelniku Pule i županu. Nadzorni odbor o tome nije raspravljao niti na jednoj sjednici jer mi o tome ne odlučujemo. O tome se već dugo govori, doslovno od kad je Kaštijuna i da se htjelo, to se moglo davno riješiti, smatra Drandić.

Još u travnju ove godine u Nadzorni odbor je nakon izlaska Andreja Koštomaja ušao bivši predsjednik uprave OTP Investa Darko Brborović. Tada, dakle u travnju ove godine, najavljeno je i da nadzorništvo, kao predstavnik radnika, napušta Aleksandar Frančešević. U međuvremu je Frančešević dao otkaz na Kaštjunu, a još nije izabran novi predstavnik radnika u Nadzornom odboru.

Uz Marina Drandića, koji je i  predsjednik, u Nadzornom odboru Kaštijuna i dalje su Bojan Blagonić i Valerio Drandić. Na strancama Kaštijuna i dalje je naveden "stari" Nadzorni odbor u čijem se sastavu i dalje nalaze Andrej Koštomaj i Aleksandar Frančešević.

Dodajmo i to da Skupštinu društva kao predsjednik čine gradonačelnik Filip Zoričić i član župan Boris Miletić.


Nastavite čitati

Istra
 

Nakon kiše, Ćićarijom šeta endemska Velebitska gušterica

Podrijetlom je iz sjeverozapadne Hrvatske i prisutna je u srednjoj i južnoj Europi. Mala rasprostranjenost Velebitske gušterice glavni je uzrok zabrinutosti za opstanak pa joj je dodijeljen status skoro ugrožene životinje, a pravno je zaštićena i u zemljama u kojima živi

Istra
 

FALI PETI Dožupan Tulio Demetlika otvorio dušu: 'Nitko ne želi u Nadzorni odbor Kaštijuna pa da ga se razvlači po medijima'

To će biti sve veći problem, jer nitko se više ne želi javiti ni za direktora, kandidirati za gradonačelnika ili pročelnika jer ne žele da ih sutra prozivaju kao i njihove obitelji. Zamislite kada vam obitelj pročita u novinama "Tulio Demetlika je lopov, a onda iza te riječi lopov, stoji jedan veliki upitnik", slikovito se izrazio dožupan o nedostatku kandidata za Nadzorni odbor

Istra
 

"SKUSHA" U VRSARU Susjed: "Zbog buke s terase ne mogu mi spavati djeca" - Načelnik: "Niti je pretjerana buka, niti se radi kasno"

Žaleći se na buku, na dim cigareta kao i na mirise ribljeg pečenja koji ulaze u njihov stan, susjed Mrkobrada kaže: "Ugroženo je osnovno pravo moje djece, a to je pravo na odmor i pravo na djetinjstvo" * Načelnik Gerometta: "On živi u centru turističkog grada. Pa ne može očekivati da tu neće biti ljudi. Činjenica je da je da s njim uvijek imamo neke probleme. Uvijek mu nešto smeta"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.