Politika i društvo

panel o istraživačkom novinarstvu

Novinarstvo može opstati na vjerodostojnim pričama

Satisfakcija kada svojim tekstovima uspijete nešto promijeniti je jača od bilo koje prijetnje. Iako se često pitam moram li glavom kroz zid, svjestan sam da novinarstvo i ozbiljni mediji mogu opstati jedino na vjerodostojnim tekstovima, istaknuo je novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš


 
1 min
HINA
Ema Branica, Dušan Miljuš, Anuška Delić, Ivan Pandžić, Ana Raić Knežević

Satisfakcija kada svojim tekstovima uspijete nešto promijeniti je jača od bilo koje prijetnje. Iako se često pitam moram li glavom kroz zid, svjestan sam da novinarstvo i ozbiljni mediji mogu opstati jedino na vjerodostojnim tekstovima, istaknuo je novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš

Novinarstvo može opstati na vjerodostojnim pričama, istaknuto je na panelu Istraživačko novinarstvo - u mreži crnog tržišta održanom u četvrtak u Novinarskom domu.

Povod za diskusiju istraživačkih novinara Ivana Pandžića, Dušana Miljuša, Anuške Delić, Ane Raić Knežević i moderatorice Eme Branice bio je serijal „Mariana van Zeller: U raljama crnog tržišta“, koji se u nedjelju 27. veljače premijerno počinje prikazivati na National Geographic kanalu, priopćili su organizatori.

„Satisfakcija kada svojim tekstovima uspijete nešto promijeniti je jača od bilo koje prijetnje. Iako se često pitam moram li glavom kroz zid, svjestan sam da novinarstvo i ozbiljni mediji mogu opstati jedino na vjerodostojnim tekstovima“, istaknuo je novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš koji je zbog tekstova o mafiji 2018. teško pretučen bejzbolskim palicama ispred svoje zgrade.

Telegramova istražiteljica Ana Raić Knežević istaknula je da oni koji govore u javnom prostoru moraju biti svjesni težine svojih riječi. „Jer kada novinare javno optuže da pišu laži, ljudi nas nakon toga počnu osuđivati ili još gore, prijetiti nam“, dodala je.

Osnivačica Centra za istraživačko novinarstvo u jadranskoj regiji Anuška Delić smatra da publika od medija najvećim dijelom traži samo zabavne sadržaje dok oni imaju puno važniju ulogu u izgradnji demokratskog društva.

Da današnje društvo treba više ulagati u kvalitetno novinarstvo primjerom pokazuje novinar 24sata Ivan Pandžić koji je odlučio stipendirati mlade novinare odvajajući od svoje plaće jer, kako kaže, bez solidarnosti nema napretka društva ni države pa niti novinarstva. U inicijativi ga je podržala njegova redakcija i trenutno financiraju četvero novinara.

National Geographic je izvijestio da je odlučio pridonijeti razvoju novih generacija novinara i ukazati na važnost istraživačkog novinarstva pokrećući u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom političkih znanosti inicijativu 'Follow the trace' u kojoj će studenti raditi na istraživačkim pričama, a tri najbolje će biti nagrađene.


FOTO:HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Nastavite čitati

Istražni zatvor petorki zbog covid potvrda necijepljenima

Među osumnjičenima za davanje mita su, prema neslužbenim podacima, pjevač Tony Cetinski, poznat po svojim antivakserskim stavovima i poznata hrvatska sopranistica Lana Kos. Kao i ostali protiv kojih je istraga pokrenuta samo zbog davanja mita oni u akciji policije i Uskoka nisu uhićeni

Ronjenje: Mirela Kardašević oborila svjetski rekord

Mirela Kardašević postavila je novi svjetski rekord na Svjetskom kupu u turskom Kasu u disciplini CNF (bez peraja) sa zaronom od 75 metara, te tako postala prva žena u povijesti koja je osvojila zlatnu medalju i postavila novi svjetski rekord na dubinskom i bazenskom svjetskom prvenstvu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.