Politika i društvo

PREDSJEDNICA ADRIJANA CVRTILA

Novoosnovana Udruga "Pomak" pomaže zviždačima u pravnom i psihološkom smislu

Želimo pomoći svim prijaviteljima nepravilnosti, kao i onima koji se još uvijek premišljaju prijaviti ili ne prijaviti nepravilnosti na svom radnom mjestu ili bližoj okolini. Pod tim nepravilnostima, naravno mislim na korupciju i kriminal. Saslušat ćemo svakoga tko nam se javi te mu ponuditi pravnu i psihološku pomoć, kazala nam je Cvrtila


 
2 min
Martina Pereša
Foto: PIXSELL/Marko Lukunić

Želimo pomoći svim prijaviteljima nepravilnosti, kao i onima koji se još uvijek premišljaju prijaviti ili ne prijaviti nepravilnosti na svom radnom mjestu ili bližoj okolini. Pod tim nepravilnostima, naravno mislim na korupciju i kriminal. Saslušat ćemo svakoga tko nam se javi te mu ponuditi pravnu i psihološku pomoć, kazala nam je Cvrtila

U zagrebačkom Novinarskom domu jučer je predstavljena Udruga "Pomak" osnovana i registrirana još u siječnju. Predsjednica je trenutno najpoznatija hrvatska zviždačica, Adrijana Cvrtila koju je šira javnost upoznala nakon afere Eko Moslavina.

Udruga okuplja trenutno najpoznatije zviždače

Ova udruga za promicanje dobrog upravljanja i rada, "Pomak", predstavila je svoj program rada, područje djelovanja te ciljeve. Uz Adrijanu Cvrtila, uži tim čine: Viktor Šimunić, Josip Vitez, Nada Ružić i Maja Đerek koja će ujedno biti i tajnica nove Udruge.

PIXSELL/Marko Lukunić

- Želimo pomoći svim prijaviteljima nepravilnosti, kao i onima koji se još uvijek premišljaju prijaviti ili ne prijaviti nepravilnosti na svom radnom mjestu ili bližoj okolini.

Pod tim nepravilnostima, naravno mislim na korupciju i kriminal. Da bi građani tako nešto mogli učinit, ne moraju nužno biti naši članovi. Saslušat ćemo svakoga tko nam se javi te mu ponuditi pravnu i psihološku pomoć, kazala nam je Cvrtila.

Svaka sumnja u korupciju vrijedna pažnje

Zasad imaju pravnike - vanjske suradnike jer, nažalost, u Hrvatskoj su na snazi "čudna" pravila prema kojima Sindikati smiju imati zaposlene pravnike, dok Udruge to ne smiju. Imajući u vidu kako ljudima nije lako izaći u javnost imenom i prezimenom te riskirati radno mjesto, građane pozivaju da im se javljaju i preventivno - čim razviju sumnju u korupciju u svojoj okolini.

Foto: PIXSELL/Marko Lukunić

Podsjetimo, bivša direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina, Adrijana Cvrtila, nedavno je dobila informaciju da je radno mjesto voditeljice rada i zaštite okoliša, a na koje je prebačena s mjesta direktorice, naprosto - ukinuto. Ona je stoga trenutno bez posla, a nakon što je javno ukazala na kriminalne radnje unutar kompanije kao i u upravljanju Kutinom. Ali je zato dobila devet privatnih tužbi za klevetu, kao i tri radna spora. Pravni bi je postupci, kaže nam, mogli stajati oko 200 tisuća kuna.

Viktor Šimunić, PIXSELL/Marko Lukanić
U srpnju 2019. godine na snagu je stupio takozvani Zakon o zviždačima. Prvo čitanje novog takvog Zakona održano je u Saboru prije mjesec dana.

U izradi novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti

- Nažalost, novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti samo je mrtvo slovo na papiru. Svoje prijedloge Izmjena poslali smo svim oporbenim saborskim zastupnicima, a uoči skorašnjeg drugog čitanja. Razgovor s pučkom pravobraniteljicom također nam predstoji ovog tjedna, a idućeg imamo dogovoren sastanak s ministrom pravosuđa i uprave, Ivanom Malenicom. Tražimo da se dozvoli izbor vanjskog prijavljivanja nepravilnosti pučkoj pravobraniteljici, umjesto da se to čini samo unutar tvrtke, jer se tada ti podaci, u pravilu, zloupotrebljavaju. Želim i zabranu otkaza osobi koja prijavljuje nepravilnosti te sankcioniranje poslodavca. Još je tu niz detalja, ali to su osnove, veli nam Cvrtila.

Udruga "Pomak" tek je učinila prvi korak, a u budućnosti će se ljudskim pravima baviti sa svih aspekata, surađivati sa sličnim međunarodnim udrugama te aplicirati na različite europske projekte. Kontakti Udruge navedeni su na internetskoj stranici www.udrugapomak.hr.


Nastavite čitati

Beroš: Na drugim je institucijama da završe istragu o Matijanićevoj smrti

Određene nepravilnosti su nađene i upućene su na daljnje postupanje, kako Hrvatskoj liječničkoj komori, tako i Županijskom državnom odvjetništvu. Ministarstvo zdravstva nije istražno tijelo koje bi moglo izvan svojih ingerencija istraživati bilo što, a kakva je situacija, to morate pitati nadležne institucije. Mi smo u okviru naših nadležnosti napravili svoje, rekao je Beroš novinarima

Oporba: Uskočki optuženici Plenkoviću drže Vladu, donose zakone i proračune

Grmoja je ustvrdio i da su najveći MOL-ovi igrači, odnosno "Orbanovi dečki", Plenković, Ćorić i ekipa koja je sjedila u Upravi i NO, a pogotovo direktori na nižim razinama poput Škugora i ostalih. "Najluđe od svega je da hrvatski porezni obveznici plate link kojim se hrvatska nafta jeftino izvozi u Mađarsku i ne znam kako se to može drugačije nazvati nego "teškom veleizdajom", izjavio je Grmoja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.