republika - dugi
Politika i društvo

Ista loša pozicija kao i lani

Objavljeno veliko istraživanje korupcije u svijetu, Hrvatska gora od Ruande i Jordana

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2021. Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova


 
2 min
Istra24
Foto: Index/Transparency International

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2021. Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova

TRANSPARENCY International objavio je godišnje izvješće o indeksu percepcije korupcije u kojem se Europska unija s prosječnim rezultatom od 66 bodova nalazi među najboljim regijama svijeta, piše Index.

Indeks percepcije korupcije je pokrenut 1995. godine. Od tada je vodeći globalni indikator korupcije u javnom sektoru u zemljama diljem svijeta. 2012. godine Transparency International je revidirao svoju metodologiju pa je omogućena usporedba rezultata iz godine u godinu. Zemlje su rangirane bodovima od 0 do 100. 0 predstavlja jaku korupciju, dok je 100 znak iznimno male korupcije.

Prema Indeksu percepcije korupcije najtransparentnije države u 2021. godini su Danska,Finska i Novi Zeland s 88 bodova. Najkorumpiranije države svijeta su, prema indeksu, Južni Sudan s 11 bodova, Sirija i Somalija s 13 bodova, Venezuela s 14 bodova te Jemen, Sjeverna Koreja i Afganistan sa 16 bodova.

Kako stoji Hrvatska?

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2021. Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova. Radi se o identičnom rezultatu kao prošle i pretprošle godine. 2017. i 2016. Hrvatska je imala 49 bodova, dok je 2015. bio 51. Od tada pozicija Hrvatske pada ili stagnira.

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, od nas su lošije Bugarska, Mađarska i Rumunjska. Prosjek članica Europske unije je 66 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 19 bodova. 

U odnosu na države u okruženju, Slovenija ima pad od 3 boda, a Srbija i Bosna i Hercegovina nisu imale promjene u odnosu na 2020. godinu. Slovenija ima 57 bodova, Hrvatska 47, Crna Gora 46, Sjeverna Makedonija 39, Srbija 38, a Bosna i Hercegovina 35 bodova.

"Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno.

Hrvatska je u ovom trenutku suočena s brojnim izazovima, od rješavanja problema pandemije do razornih posljedica potresa, a istovremeno zaostaje za 19 bodova od prosjeka Europske unije i čak 41 bod od najtransparentnije članice Danske. Stagniranje na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela u borbi protiv korupcije te dugotrajnih sudskih procesa koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije", komentirala je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.