Politika i društvo

INFLATORNI PRITISAK

Od danas na snagu stupa Vladina odluka o ograničavanju cijena za 30 proizvoda

Potpredsjednik izvršnog odbora Udruga trgovine HUP-a Mirko Budimir kazao je da trgovci nisu ostvarivali ekstra profit


 
2 min
Istra24

Potpredsjednik izvršnog odbora Udruga trgovine HUP-a Mirko Budimir kazao je da trgovci nisu ostvarivali ekstra profit

Nakon što je Vlada prije nekoliko dana donijela peti antiinflacijski paket vrijedan gotovo pola milijarde eura, svi trgovački lanci od ponoći morali su ograničiti cijenu 30 proizvoda. Među njima su, primjerice, svinjski vrat, jaja, krumpir, špageti, mliječna čokolada, riža, pelene, toaletni papir - koji su sniženi od 10 do 53 posto, piše N1.

Kompletna košarica proizvoda, čija je cijena ograničena, na kraju prošle godine stajala bi 99,68 eura, a prema novim cijenama – 76,19 eura, što je 23,5 posto manje. Svi ti proizvodi trebali bi dobiti i posebnu oznaku kako bi bili što vidljiviji potrošačima.

“Najmanje dva trgovačka lanca još tijekom ovoga tjedna najavila su i počela sa sniženjima i to na još dodatne proizvode. Riječ je o Konzumu, koji je najavio i krajem ovog tjedna počeo sa akcijama i to na čak više od tisuću proizvoda. S druge strane tu je i Lidl koji je istaknuo kako će svakoga tjedna imati akcije na dodatne proizvode iz svog asortimana”, rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a Iva Magušić.

Cijene hrane svima su u fokusu. Neke namirnice bit će snižene i više od 50 posto, a jesu li u Splitu već počeli mijenjati cijene, provjerila je HRT-ova novinarka Ivana Šilović, prenosi N1.

“Daleko je to od cijena koje smo imali u prosincu, potvrđuju nam to i kupci, ali i ekonomski stručnjaci. Neki su trgovački lanci već sada zaključali svoje cijene, a za očekivati je da će ih sutra biti i više”, rekla je.

Dodala je kako je jedan trgovački lanac istaknuo činjenicu da su oni u proteklih devet mjeseci pojeftinili potrošačku košaricu za 5,21 posto.

“Što se tiče neradnih nedjelja, većina je taj dio odradila. Ono što je poznata činjenica za sada je da će sve radne nedjelje biti u studenom i prosincu”, naglasila je Šilović.

Budimir: Ostali trgovci će imati sniženje u skladu sa svojim mogućnostima

Potpredsjednik izvršnog odbora Udruga trgovine HUP-a Mirko Budimir gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je Vlada ograničila cijenu na 30 proizvoda i to je obaveza svih trgovaca da je primjenjuju od danas.

“Ostali trgovci će imati sniženje u skladu sa svojim mogućnostima. Tu će biti različita sniženja – do 50 posto, a neka će biti možda i simbolična. To sve ovisi o trgovcu i njegovom dobavljaču”, rekao je.

Istaknuo je i da trgovci nisu ostvarivali ekstra profit.

Komentirao je i izjavu ministra Filipovića koji je rekao da će se na ovaj način, snižavanjem i ovih 30 proizvoda, onda i dodatnim snižavanjem određenih proizvoda potaknuti i konkurencija među trgovcima.

“Konkurencija među trgovcima može biti samo na slobodnom tržištu i kod slobodnog formiranja cijena. Ja vjerujem da će to tako biti, da su ovo kratkoročne mjere koje će nam pomoći da dođemo do toga slobodnog tržišta i da možemo imati normalnu konkurenciju gdje će se natjecati trgovci između sebe i proizvođači između sebe, rekao je Budimir.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.