Politika i društvo

BLIŽI SE TRENUTAK ISTINE

ODLUKA KONCEM KOLOVOZA Na dnevni red pulskog Gradskog vijeća vraća se užarena tema - UPU Lungomare

Nakon što je u srpnju bivša predsjednica pulskog Gradskog vijeća Dušica Radojčić (Možemo!) skinula s dnevnog reda točku o izmjenama i dopunama urbanističkog plana uređenja Lungomare, ta se tema, krajem ovog mjeseca, vraća u gradski parlament


 
2 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Nakon što je u srpnju bivša predsjednica pulskog Gradskog vijeća Dušica Radojčić (Možemo!) skinula s dnevnog reda točku o izmjenama i dopunama urbanističkog plana uređenja Lungomare, ta se tema, krajem ovog mjeseca, vraća u gradski parlament

Nakon što je u srpnju bivša predsjednica pulskog Gradskog vijeća Dušica Radojčić (Možemo!) skinula s dnevnog reda sjednice Vijeća točku o izmjenama i dopunama urbanističkog plana uređenja Lungomare, ta se tema, koncem ovog mjeseca, vraća u gradski parlament. Naime, sjednica koja se ima održati krajem kolovoza, dakle niti mjesec dana od razrješenja Radojčić s funkcije predsjednice Vijeća, imat će, neslužbeno doznajemo, jednu točku dnevnog reda – Izmjene i dopune UPU-a Lungomare.

Iz Grada su ranije komunicirali da se izmjene odnose isključivo na „provjeru i redefiniranje planskih rješenja u dijelu nogometnog igrališta te površina sportske namjene, parkirališta, kolno-pješačkih površina i zaštitnih zelenih površina u okruženju“, koje su pokrenute odlukom Gradskog vijeća Pule iz prosinca 2020. godine, za vrijeme bivše, IDS-ove vlasti.

Lungomare je, podsjetimo, bio kamen spoticanja ex tropartitnoj koaliciji SDP-Možemo-Nezavisna lista Filipa Zoričića koja je raskinuta u ožujku, nakon čega je pulski Možemo! najavio raspisivanje referenduma oko gradnje hotela na Valkanama, na Lungomareu, da bi potom građani i građanke oformili inicijativu „Referendum za Lungomare“.

Možemo je, naime, otpočetka tvrdio da se taj prostorni plan treba sagledavati kao cjelina, a u kontekstu gradnje mega hotela s pet zvjezdica za koji ta stranka smatra da mu na tom dijelu pulskog priobalja nije mjesto. U međuvremenu je, u lipnju, inicijativa 'Referendum za Lungomare' prikupila gotovo 12 tisuća potpisa građana i građanka. Potpisi su trenutno u Ministarstvu pravosuđa i uprave. Čeka se da Ustavni sud ocijeni ustavnosti pitanja za referendum te da se validira broj prikupljenih potpisa. Procedura bi trebala biti okončana početkom rujna.

Gradonačelnik Filip Zoričić je pak u više navrata isticao da će se igralište graditi, odnosno proširivati jer je to najbolje za djecu, poglavito Nogometnog kluba Uljanik koji je izgradnjom gradskih bazena ostao bez pomoćnog nogometnog terena.

Osim toga, javnost je nedavno ostala zatečena činjenicom da je Republika Hrvatska putem Županijskog državnog odvjetništva zatražila vlasnički upis na 15-tak parcela na Valkanama, Gortanovoj uvali i na dijelu popularnog šetališta na potezu prema Valsalinama. Zamjenik pulskog županijskog državnog odvjetnika Željko Perčinlić uputio je u travnju pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću zahtjev za mirno rješenja spora" u kojem se navodi da država ima sva vlasnička prava na parceli 5188/14. Na tom se zemljištu veličine 40 tisuća četvornih metara nalazi i 'sporno' nogometno igralište na Valkanama.

Potvrdu o uvrštavaju spomenute točke na dnevni red sjednice Vijeća tražili smo i od nove predsjednice Gradskog vijeća Marije Marković Nikolovski, koju su početkom mjeseca na tu poziciju izabrali vijećnici SDP-a, HDZ-a, gradonačelnikove Nezavisne liste, nezavisni predstavnik srpske nacionalne manjine Milan Rašula te bivše kolacijske partnerice IDS-a, Gordana Ferenčić i Nikolovski. No, ona se, kao i obično, ne javlja na telefonske pozive.

Hoće li se UPU izglasati ovisit će, naravno o vijećnicima. Sudeći po novoj većinskoj konstelaciji snaga, koja zagovara i proširenje igrališta i gradnju hotela, to, vrlo vjerojatno, neće biti upitno.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.