Politika i društvo

obratili se ministarstvu gospodarstva

Okolišne udruge traže učinkovitije propise protiv zagađenja jednokratnom plastikom

“Dodatni problem je što Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, jednokratnoj plastici i ribolovnom alatu, kojim se uvode dodatne mjere za smanjenje potrošnje plastičnih vrećica, još uvijek nije usvojen, iako je od završetka javnog savjetovanja prošlo već šest mjeseci”, dodala je Ivana Kordić iz udruge Tatavaka


 
2 min
HINA
Pixabay

“Dodatni problem je što Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, jednokratnoj plastici i ribolovnom alatu, kojim se uvode dodatne mjere za smanjenje potrošnje plastičnih vrećica, još uvijek nije usvojen, iako je od završetka javnog savjetovanja prošlo već šest mjeseci”, dodala je Ivana Kordić iz udruge Tatavaka

Okolišne organizacije, okupljene u Platformu protiv zagađenja jednokratnom plastikom, zatražile su u petak od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja donošenje učinkovitih propisa za smanjenje otpada od jednokratnih plastičnih vrećica i "suočavanje s najezdom jednokratne plastike". 

“Greenpeaceovu peticiju za zabranu laganih i vrlo laganih plastičnih vrećica, potpisalo je više od  65 000 građana. Peticija je bila dio šire kampanje za drastično smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu i okretanje alternativama za višekratnu uporabu”, naglasila je Petra Andrić iz Greenpeacea.

Iz Platforme protiv zagađenja jednokratnom plastikom nezadovoljni su aktualnim mjerama za reguliranje jednokratnih plastičnih vrećica.

"Ministarstvo je uz lagane plastične vrećice propustilo donijeti zabranu vrlo laganih plastičnih vrećica. Uz to, trgovci su trošili 'zalihe' laganih vrećica te ni oni ni Ministarstvo nisu poduzeli korake da višekratne vrećice budu u široj upotrebi", upozorili su.

Sve to, kažu, rezultiralo je time da su potrošači - zbog nedostatka informiranja, lake dostupnosti, niske cijene odnosno besplatnosti - jednu vrstu plastičnih vrećica samo zamijenili drugim vrstama plastičnih vrećica, a pritom alternativa za ponovnu uporabu još nije ozbiljno zaživjela.

“Za sve kategorije vrećica postoje zamjene za višekratnu upotrebu. Dilema 'plastika ili papir' lažna je dilema, a rasprava oko toga oduzima puno energije koja bi se mogla usmjeriti na mijenjanje sustava prema istinskoj cirkularnosti”, ustvrdila je Ana Mileusnić iz Zelene akcije.

Privremeni podaci FZOEU-a za 2022. pokazuju da je pandemijsko razdoblje jedino razdoblje u kojem se značajno smanjila potrošnja, a ukupna masa ponovno se postupno povećava i približava pretpandemijskog brojci, a porasla je  potrošnja onih sa stijenkom debljom od 50 mikrona, "debljih" jednokratnih vrećica koje se uglavnom naplaćuju, dok je višekratna alternativa i dalje slabo zastupljena.

“Dodatni problem je što Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, jednokratnoj plastici i ribolovnom alatu, kojim se uvode dodatne mjere za smanjenje potrošnje plastičnih vrećica, još uvijek nije usvojen, iako je od završetka javnog savjetovanja prošlo već šest mjeseci”, dodala je Ivana Kordić iz udruge Tatavaka.

Udruge su stoga zatražile od nadležnog ministarstva da se što prije usvoji Pravilnik o ambalaži s izmjenama, kao ključan dokument za provedbu mjera smanjenja potrošnje jednokratne plastike.

(Hina) pp/xbdj ybdj


Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.