Politika i društvo

ususret parlamentarnim izborima

OKREĆE LI SE ISTRA UDESNO? Sprema li se postizborna suradnja IDS-a i HDZ-a?

Vjerojatno zbog medijskog rata s mrskim mu predsjednikom, Oleg Butković kod Jakovčića „pobire simpatije”. Jakovčiću je s druge strane najveći problem „taština Peđe Grbina” te se u razgovoru koji je objavio i Novi list, trudi unijeti razdor među riječke i istarske SDP-ovce tvrdeći da na listi nema dovoljno riječkih i primorskih kadrova, kao i da su na lošim mjestima


 
2 min
Dražen Majić

Vjerojatno zbog medijskog rata s mrskim mu predsjednikom, Oleg Butković kod Jakovčića „pobire simpatije”. Jakovčiću je s druge strane najveći problem „taština Peđe Grbina” te se u razgovoru koji je objavio i Novi list, trudi unijeti razdor među riječke i istarske SDP-ovce tvrdeći da na listi nema dovoljno riječkih i primorskih kadrova, kao i da su na lošim mjestima

Dva razgovora objavljena u jučerašnjem Glasu Istre ukazuju na potencijalne postizborne koalicije nakon parlamentarnih izbora u srijedu 17. travnja. Razgovori s Antonom Klimanom i Ivanom Jakovčićem objavljeni su nekoliko dana prije izbora s očitom namjerom da se biračima pošalju predizborne poruke.

Počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić u članku naslovljenom "Stabilnost zemlji može dati samo velika koalicija. Po čemu se to HDZ i SDP toliko razlikuju?" otvara pitanje postizbornih koalicija. Naravno, Jakovčić zna da SDP neće koalirati s HDZ-om, ali jasno priprema teren za moguću suradnju IDS-a s tom strankom.

Jakovčić je u razgovoru na nekoliko mjesta oštro „popljuvao” Zorana Milanovića, pohvalio Franju Tuđmana, te je Milanovićev politički angažman opisao kao „politički glib”.

Nadalje, vjerojatno zbog medijskog rata s mrskim mu predsjednikom, Oleg Butković kod Jakovčića „pobire simpatije”. Jakovčiću je s druge strane najveći problem „taština Peđe Grbina” te se u razgovoru koji je objavio i Novi list trudi unijeti razdor među riječke i istarske SDP-ovce tvrdeći da na listi nema dovoljno riječkih i primorskih kadrova, kao i da su na lošim mjestima.

Osim prema Milanoviću, Jakovčić je izrazito negativan i prema stranci Možemo! za čiju kandidatkinju Sandru Benčić kaže da mrzi IDS „ali sad to prikriva”. S druge strane HDZ je za njega stabilna stranka koja Hrvatskoj donosi stabilnost.

Istog dana objavljen je i razgovor s prvim istarskim HDZ-ovcem Antonom Klimanom. On je zdušno pohvalio IDS-ov otklon o Milanovića naglasivši da je „IDS pokazao kako razmišlja svojom glavom.” Ipak, ključan je sljedeći citat.

- Rezultati izbora bi mogli determinirati političke odluke IDS-a. IDS je ipak sistemska stranka, s dugogodišnjim prisustvom u političkom životu Hrvatske i siguran sam da će u datom trenutku znati procijeniti što je najbolje za stabilnost Hrvatske, rekao je Kliman za Glas Istre i Novi List.

Zaključno, treba naglasiti da je postizborna suradnja IDS-a i HDZ-a sasvim legitimna, ali ukoliko se ostvari to bi značilo da je u Istri na izborima pobijedila desnica. A to je ipak velika politička novost.

Zaključno, treba naglasiti i izrazito dobre osobne odnose između Klimana i Jakovčića, ali i Jakovčića i Furia Radina koji ima velike šanse da ponovno uđe u Sabor u kojem je posljednjih osam godina podržavao HDZ.


Nastavite čitati

Istra
 

Kandidatkinja za načelnicu Admira Žakula: "Ako i sada pobijedi IDS, bit će to propast općine Raša!"

"IDS već godinama gubi na izborima i što je najbitnije, gubi povjerenje svojih birača. Vjerujem u mlađe generacije (koje su se počele buditi) da će izaći na glasanje i odlučiti se za promjenu koja je nužno potrebna. Ako u ovih više od 30 godina postojeća vladajuća stranka nije učinila iskorak, neće ni u budućnosti", kaže HDZ-ova kandidatkinja Žakula uoči vanrednih izbora 9. lipnja

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.