Politika i društvo

NOVI NASTAVAK PRIČE O SKATE PARKU

Oporbena fažanska vijećnica, Lidija Udovički: Načelnik Korać obmanjuje javnost!

Nakon našeg višekratnog pisanja o problematici izgradnje fažanskog skate parka, danas nam je u redakciju stigla reakcija oporbene fažanske vijećnice, Lidije Udovički, koju prenosimo u cijelosti. Za komentar ćemo, dakako, upitati i sve spomenute aktere


 
4 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Lidija Udovički

Nakon našeg višekratnog pisanja o problematici izgradnje fažanskog skate parka, danas nam je u redakciju stigla reakcija oporbene fažanske vijećnice, Lidije Udovički, koju prenosimo u cijelosti. Za komentar ćemo, dakako, upitati i sve spomenute aktere

"Nastavno na moj komentar na vašoj stranici povodom teksta o skate parku molim Vas da uzmete u obzir tvrdnje koje iznosim u ovom dopisu i proučite dokumentaciju u privitku te objavite dopunu vašeg teksta o izjavama načelnika na sjednici općinskog Vijeća u vezi projekta izgradnje skate parka jer iz priložene dokumentacije sasvim je izvjesno da je svjesno govorio neistinu pred nazočnom javnosti i prisutnim medijima.

Neodgovorno ponašanje, neistinite izjave

Smatram da je u interesu javnosti kao i u interesu konačnog ostvarenja projekta skate parka i drugih strateških projekata da se njegovo neodgovorno ponašanje i neistinite izjave kojima javnost i medije manipulira i navodi na zabunu objelodane. Mada je možda u pitanju samo ekstremna potkapacitiranost u znanju i organizacijskim sposobnostima za funkciju koju obnaša, u kojem slučaju je isto tako u interesu javnosti da se činjenice iz mog dopisa objave u medijima.

Sporni detalji Planova nabave

Plan nabave Općine Fažana za 2021. godinu
Nastavno izjavi načelnika Radomira Koraća na prekjučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Fažane da u Plan nabave 2022. nije uvrstio skate park jer se Plan nabave "ne može raditi OTPRILIKE", skrećem vam pažnju da je načelnik, protivno principu na koji se sam pozvao, upravo suprotno uradio u Proračunu Općine za 2020. i 2021. godine kao i u Planu nabave za 2020. i za 2021. Naime, uvrstio je u oba dokumenta za obje godine pune iznose za izgradnju skate parka, oko 800.000 kuna svake godine. Isto tako uvrstio je izgradnju DSC Valbandon u Plan nabave za 2020. kao i u Plan nabave za 2021. godinu. Nadalje, Plan nabave za 2021., a budući da je bila izborna godina, je dodatno obogatio izgradnjom Centra kulture za mlade.

Uvrštavanje izgradnje ovih projekata u Planove nabava za 2020. i 2021. je bilo svjesno dovođenje građana u zabludu jer do današnjeg datuma nisu izrađeni ni idejni projekti - postoje samo idejna rješenja, a da ne govorimo da nije donijeta potrebna plansko-urbanistička dokumentacija, nisu izrađeni glavni projekti, niti su pribavljene druge neophodne suglasnosti i odobrenja za izgradnju ni osigurana sredstva.

Dakle, pitanje nije zašto ovi projekti nisu uvršteni u Plan nabave za 2022. godinu već kako je moguće da ih je uvrstio u Plan nabave za prethodne dvije i zašto je to uradio kad je i sam svjestan da nisu ispunjeni neophodni uvjeti te nije postojala nikakva šansa za realizaciju izgradnje? No, na sjednici je lijepo rekao da se Plan nabave ne može raditi otprilike.

U Planu nabave za ovu godinu ništa ne ukazuje na skori početak gradnje parka

Plan nabave Općine Fažana za 2022. godinu
Načelnik i dalje obećava realizaciju skate parka, svjestan da se mora izmijeniti Prostorni plan, tvrdi da će to uraditi, međutim još uvijek nije uvrstio u Plan nabave za 2022. godinu izradu Izmjena i dopuna Prostornog plana, i još uvijek nije donio Odluku o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana iako je prekjučer na vijeću potvrdio da već godinu dana zna da je to neophodno. Donošenje te Odluke od strane Vijeća je prvi korak u prenamjeni prostora i neophodan korak za realizaciju projekta skate parka i taj dokument je mogao pripremiti već sto puta u posljednjih godinu dana i staviti ga na vijeće. Uvrštavanje u Plan nabave je neophodno da bi se pristupilo postupku ugovaranja urbanista koji će raditi na izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana. Samo u posljednja četiri mjeseca održane su četiri sjednica općinskog Vijeća. To je copy/paste dokument od tri do pet stranica koji ne zahtjeva veliku prethodnu pravnu ili tehničku pripremu, samo političku volju.

Obmanuto biračko tijelo?

Jedna stvar koju se kao vijećnici pitamo, ali još uvijek ne znamo odgovor, je otkud uopće ona prvobitna ideja da se skate park smjesti u Bi Village kad je on pod privatnom koncesijom do 2032. godine. Je li vlasnik Bi Villagea ikad bio ozbiljno zainteresiran ili uopće upoznat s tim planom pa odustao ili je od početka do kraja sve bio načelnikov samostalni naum u cilju kontroliranja skejterskog biračkog tijela do nakon izbora?

Bilo kako bilo, realizacija ovakvih projekata zahtjeva mnogo više rada, koordinacije, volje i znanja nego što je potrebno za uvrstiti u Proračun i Plan nabave novce koje očito nemaš, a nisi poduzeo ni korake da ih osiguraš. Posljedično, načelnik ove ključne dokumente za razvoj Općine pretvorio je u listu lijepih želja u koje upisuje i prekriži kao da se radi o osobnoj bilježnici koju drži na svom noćnom stolčiću. A potom, godinu kasnije, opet copy paste u novi Proračun i Plan nabave... Za Dom umirovljenika još uvijek nema ni idejni projekt, a obećava ga već dva mandata, niti su osigurana sredstva financiranja, ni plansko-urbanistički temelj... pa mu je Županija u prosincu 2021. godine odbila zahtjev za dodatno subvencioniranje. A onda opet, kako se to ide po dodatno subvencioniranje kod Županije ako nemaš NIŠTA drugo pripremljeno?"


Nastavite čitati

Istra
 

Sivo nebo i dugine boje prvog dana ljeta

Zbog velike koncentracije saharske prašine danas je nebom nad Istrom bilo žućkasto-sivo. Prvi dan ljeta, vruće je bilo, ali smo sunce jedva vidjeli. Pozitivno šarenilo u ovaj sivi dan unijela je reakcija gradonačelnika Pule Filipa Zoričića koji je oštro osudio natpise neprimjerenog i uvredljivog sadržaja, koji su danas osvanuli uoči subotnje prve Parade ponosa na više lokacija u Puli i Medulinu * Sutra: hoće li Irena Hrstić ostati na čelu pulske Opće Bolnice. Jesu li vodnjanski turistički djelatnici spremni za sezonu

Istra
 

"Polivocalità di tradizione - Tradicijsko višeglasje”: sutra u Šišanu koncert glazbe iz etno baštine

Manifestacija je pokrenuta sa željom da se na jednom mjestu prikaže tradicijska glazba Istre – kanat, tarankanje, bugarenje, mantignade, bitinade, canto a pera, canto a la longa, tj.diskantno dvoglasje uz zajednički nazivnik – stil tijesnih intervala koje se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine i na UNESCO-vom Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.