Politika i društvo

rasprava u saboru

Oporbeni zastupnici se složili: Podatke o pedofilima treba čuvati trajno

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, Škoro ističe kako je u 2020. od 99 počinitelja spolnih delikata na štetu djece, njih 44 osuđeno na kaznu do jedne godine, a rehabilitacija im nastupa nakon šest godina


 
2 min
HINA

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, Škoro ističe kako je u 2020. od 99 počinitelja spolnih delikata na štetu djece, njih 44 osuđeno na kaznu do jedne godine, a rehabilitacija im nastupa nakon šest godina

Više oporbenih saborskih klubova suglasilo se u četvrtak u saborskoj raspravi da se podatci o osobama koje su pravomoćno osuđene za seksualno nasilje nad djetetom, trebaju čuvati trajno.

To je sugerirao i Ured pučke pravobraniteljice, kazao je Miroslav Škoro (ZPH) u raspravi u Hrvatskom saboru o Vladinu prijedlogu da se izmijeni Zakon o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitacije.

Pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku, Škoro ističe kako je u 2020. od 99 počinitelja spolnih delikata na štetu djece, njih 44 osuđeno na kaznu do jedne godine, a rehabilitacija im nastupa nakon šest godina.

Nastupom rehabilitacije, tumači Katica Glamuzina (Socijaldemokrati) više nije moguće provjeriti počiniteljevu kriminalnu prošlost, otvara se mogućnost da on opet dođe u kontakt s djecom. Stoga, naglašava, treba spriječiti da pravomoćno osuđeni počinitelji ponovno dođu u kontakt sa djecom, radi čega je trajno potrebno čuvati podatke o osuđivanosti u slučaju seksualnog nasilja nad djecom.

Na tom je tragu i razmišljanje Davora Dretara (DP) koji pozdravlja što će poslodavac koji zapošljava osobu koja će redovito kontaktirati sa djecom, morati tražiti posebno uvjerenje da nije bila osuđivana za kaznena djela na štetu djeteta, no zanima ga koliko će samoj osobi ili tvrtki trebati da pribavi takvo uvjerenje?

Omogućit ćemo tvrtkama i udrugama koje zapošljavaju ljude na takvim radnim mjestima „relaksiran pristup“ našoj bazi, „selektivno i pod kontrolom države“, odgovorio je državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Juro Martinović.

Objasnio je i kako će izmjene tog zakona omogućiti  međunarodnu razmjenu podataka iz kaznenih evidencija.  

 Uspostavit će se, kaže, centralizirana baza podataka o identitetu osoba osuđenih zbog kaznenog djela u državi članici EU, a državljani su trećih zemalja ili osobe bez državljanstva. Ta će baza obuhvaćati i biometrijske podatke (otisci prstiju, eventualno i prikaz lica) kako bi se osigurala njihova brza i sigurna identifikacija osuđenih osoba.

 Stvorit će se pretpostavke za interoperabilnost kaznene evidencije s drugim EU bazama podataka o identitetu osoba, čime se povećava unutarnja sigurnost granica ranijom kontrolom putnika bez vize, poboljšava sustav zaštite vanjskih granica od nezakonitih migracija i poboljšava sustav razmjene podataka o izdanim vizama.


FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Nastavite čitati

Medved: Program Vlade jasno oslikava programe i HDZ-a i DP-a

Program vlade jasno oslikava i program HDZ-a i program Domovinskog pokreta, i u skladu s njime vjerujem da ćemo u iduće četiri godine kao stabilna vlada realizirati sve te programe”, izjavio je zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved 

Nakon medijskog istupa bivšeg ministra Banožića obitelj poginulog zgrožena: "To je sramotno, prevršio je svaku mjeru"

Obitelj je zgrožena ovim istupom i izjavama, ali još uvijek nisu spremni istupiti javno i reći sve što misle o ovom slučaju i izjavama bivšeg ministra. Vidite da ni dosad obitelj nije željela javno istupati, poštujući pravo svakoga da se obrani na sudu, ali nakon ovakvog istupa ponovno ćemo razmotriti situaciju i odlučiti se za daljnje korake - rekao je Hrvoje Šutalo

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.