Politika i društvo

DOBRA VIJEST ZA PLANINARE

Osigurana sredstva za obnovu planinarskog doma Risnjak u iznosu od 1,8 milijuna eura

Nećemo stati ovdje jer govorimo o objektima koji podižu posjetiteljsku ponudu, osiguravaju prostor za edukativne aktivnosti, ali i samim javnim ustanovama pružaju veći nadzor prostora, kazao je ministar Damir Habijan


 
2 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović

Nećemo stati ovdje jer govorimo o objektima koji podižu posjetiteljsku ponudu, osiguravaju prostor za edukativne aktivnosti, ali i samim javnim ustanovama pružaju veći nadzor prostora, kazao je ministar Damir Habijan

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je u prostoru Volonterskog centra Javne ustanove Nacionalni park Risnjak održao konferenciju za medije, sa ciljem informiranja javnosti o osiguranim financijskim sredstvima za uređenje planinarskog doma Risnjak te budućim aktivnostima obnove planinarskih domova.

Uz ministra Habijana, konferenciji su prisustvovali i ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Mario Antolić, te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Foto: MINGOR

Ministar Habijan izrazio je zadovoljstvo osiguranim sredstvima za obnovu planinarskog doma Risnjak te istaknuo da je ukupna procijenjena vrijednost radova i svih popratnih usluga za rekonstrukciju planinarskog doma Risnjak iznose 1.856.154,45 eura.

"Nećemo stati ovdje jer govorimo o objektima koji podižu posjetiteljsku ponudu, osiguravaju prostor za edukativne aktivnosti, ali i samim javnim ustanovama pružaju veći nadzor prostora.

Također, očekujem da će se i u novom mandatu nastaviti odlična suradnja sa svim ravnateljima nacionalnih parkova i parkova prirode jer je njihov utjecaj na zaštitu okoliša, ali i turizam i gospodarstvo od neprocjenjive važnosti", naglasio je ministar Habijan.

Mario Antolić, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak poručio je da će dodijeljena sredstva izravno utjecati na posjetiteljsku ponudu Nacionalnog parka, kao i planinarsku infrastrukturu Republike Hrvatske

Igor Kreitmeyer informirao je o planiranim ulaganjima u planinarsku i posjetiteljsku infrastrukturu parkova za razdoblje od 2024. do 2026. godine.

"Nakon uspješne realizacije 17 projekata uređenja posjetiteljske infrastrukture u parkovima koje smo sufinancirali bespovratnim sredstvima iz OPKK 2014-2020 u iznosu od 56 mil. eura, uz stalnu podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i iz proračunskih sredstava, nastavljamo istim tempom. Dva projekta, PP Papuk, PP Žumberak i Samoborsko gorje dobili su 100 posto bespovratna EU sredstva iz NPOO za slične projekte, a jučer smo osigurali 80 posto sufinanciranje Fonda i 20 posto iz Državnog proračuna za nova 3 projekta u parkovima. Riječ je obnovi dva planinarska doma, Risnjak i Visočica, te preuređenju stare vojarne u PP Lastovsko otočje Veje more za što smo osigurali 4,75 mil. eura.

Najavljujemo da ćemo i u idućoj godini nastaviti prioritetno obnavljati planinarske domove Zavižan i Snježnik“, naglasio je Kreitmeyer.

Ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, istaknuo je: "Iako je Fond u posljednje vrijeme u javnosti često prepoznat po projektima energetskih obnova, sufinanciranju projekata obnovljivih izvora energije i gospodarenja otpadom u našem programu rada ništa manje nisu zastupljeni ni programi zaštite prirode. U zadnjih par godina oni su sufinancirani s gotovo 40 milijuna eura.“


Nastavite čitati

Danas sunčano, popodne moguća kiša

Vjetar će puhati slab, na Jadranu i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, ujutro uz obalu i bura. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.