Politika i društvo

POLITIČAR I GRADITELJ

Osim tri vile između Bala i Rovinja, Damir Vanđelić gradi i dvadeset luksuznih stanova u Rovinju

S obzirom na njegovo očito bogato investitorsko graditeljsko iskustvo, političara Vanđelića smo pitali kakav je njegov stav oko apartmanizacije i pretjerane gradnje stanova u kojima onda nitko ne živi


 
3 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

S obzirom na njegovo očito bogato investitorsko graditeljsko iskustvo, političara Vanđelića smo pitali kakav je njegov stav oko apartmanizacije i pretjerane gradnje stanova u kojima onda nitko ne živi

Tvrtka "Gripole projekt jug d.o.o." u kojoj je suvlasnica i direktorica Patricija Vanđelić, supruga predsjednika stranke Republika, u Rovinju gradi dvadeset stanova u četiri objekta. Radovi su pri kraju, a u ovoj fazi cijena četvornog metra je 4.000 eura. Tako, primjerice, četverosobni stan veličine 115 kvadrata košta 446.000 eura.

Zemljište na kojem se gradi 20 stanova kupljeno je 2021. godine od tvrtke Solum projekt d.o.o. koja je kasnije s velikim dugovima završila u stečaju. Damir Vanđelić potvrdio nam je da njegova obitelj većinski kontrolira spomenutu tvrtku.

- Mi smo većinski vlasnik te tvrtke, točnije moja supruga Patricija, dok su ostali su vlasnici naši obiteljski prijatelji, objasnio nam je uvodno Vanđelić.

Patricija i Damir Vanđelić (Foto: Goran Šebelić)

Osim Patricije Vanđelić suvlasnice tvrtke Gripole projekt jug su Darija Ivandić Vidović, inače direktorica Triglav osiguranja, Anita Oreč, dugogodišnja direktorica u Croatia osiguranju, Maja Čehulić, partnerica u Grizli komunikacijama, te Rujana Bakić, supruga investitora Nenada Bakića.

S obzirom na njegovo očito bogato investitorsko graditeljsko iskustvo, političara Vanđelića smo pitali kakav je njegov stav oko apartmanizacije i pretjerane gradnje stanova u kojima onda nitko ne živi.

- To je mrtva imovina. Rovinj je najbolji primjer jer je hrpa nekretnina zimi prazna, kaže Vanđelić i dodaje kako njegovi novi rovinjski stanovi ne spadaju u tu kategoriju.

- Po strukturi, 70 posto dosad prodanih stanova kupili su lokalni ljudi jer imaju povjerenja i znaju da mi radimo kvalitetno, pohvalio se Vanđelić.

S obzirom da je u programu stranke Republika posebno apostrofirano „Priuštivo stanovanje za mlade i njihove obitelji”, Vanđelića smo pitali mogu li si mlade obitelji priuštiti kupovinu stana u njegovom projektu Gripole.

- Teško je odgovoriti na to pitanje budući da je zemljište u Rovinju jako skupo, da bi zaradili morate graditi malo luksuznije građevine. U ovoj cijeni od 4.000 eura skoro tisuću eura po kvadratu je PDV. U toj prodajnoj cijeni na zemljište otpada dodatnih 500 eura, rekao je Vanđelić.

- Upravo zato predlažemo smanjivanje PDV-a na izgradnju novih stambenih prostora. U našem programu, svako kućanstvo ima pravo, ovisno o broju članova, kupovati 50 do 100 kvadrata bez PDV-a. Recimo, četveročlana obitelj koja živi u 100 kvadrata imala bi pravo na kupovinu dodatnih sto kvadrata bez PDV-a. Ukoliko se radi o mladim obiteljima predlažemo oslobađanje još nekih naknada i doprinosa. U ovom slučaju, u projektu Gripole, neka mlada obitelj mogla je, da su sve povlastice koje predlažemo na snazi, na samom početku projekta kupiti kvadrat za 1.800 ili 2.000 eura, ustvrdio je Vanđelić i dodao da bi stranci plaćali punu cijenu.

Vezano za tezu iz programa o „jednostavnijem i bržem građenju”, u svjetlu očito pretjerane gradnje u Istri, Vanđelić objašnjava da se to ne odnosi na urbanizam već na gradnju isključivo u okviru izglasanih planova.

- Ukoliko je neki plan na snazi ne vidim razloga zašto bi se na građevinsku dozvolu čekalo duže od 48 sati. Urbanizam je drugo, slažem se da ima previše izgradnje i previše loše izgradnje. Dodatno, legalizacija bespravne gradnje je po meni bila zločin, rekao je vanđelić i ispričao primjer užasnih posljedica legalizacije.

-Uzmimo Barbarigu, bio sam jednom tamo na roštilju kod prijatelja. Pored nas se čovjek utapao i umro je na kraju jer hitna nije mogla doći bliže od dvjesto metara od nas. Na koncu smo mi nosili aparate za reanimaciju a onda i nastradalog u hitnu. To je katastrofa, kako možeš legalizirati nešto gdje vozilo hitne pomoći ili vatrogasno vozilo ne može proći, zaključio je Vanđelić.

Podsjetimo, nedavno smo izvijestili da Vanđelić na svom imanju Nono Remiđo između Bala i Rovinja gradi kompleks od 3 vile s recepcijom.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.