Politika i društvo

zastupnik Domagoj Hajduković

Otvoreno pismo Plenkoviću: Zabranite izvoz žita!

"Budući da nitko ne može predvidjeti koliko će kriza u Ukrajini trajati, sada je prijeko potrebno osigurati osnovne resurse za normalno funkcioniranje države i opskrbu građana", istaknuo je Hajduković u pismu


 
1 min
HINA

"Budući da nitko ne može predvidjeti koliko će kriza u Ukrajini trajati, sada je prijeko potrebno osigurati osnovne resurse za normalno funkcioniranje države i opskrbu građana", istaknuo je Hajduković u pismu

Saborski zastupnik iz redova Kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković pozvao je u otvorenom pismu premijera Andreja Plenkovića da "ozbiljno razmisli o zabrani izvoza žita" nakon agresije Rusije na Ukrajinu te mogućih gospodarskih i energetskih posljedica sankcija Rusiji.

"Budući da nitko ne može predvidjeti koliko će kriza u Ukrajini trajati, sada je prijeko potrebno osigurati osnovne resurse za normalno funkcioniranje države i opskrbu građana", istaknuo je Hajduković u pismu. 

Iako je glavni fokus bio na nove dobavljače i alternativne rute dobave plina i nafte, Hajduković drži da je prijeko potrebno osigurati i dovoljno zaliha hrane, posebno žitarica i ulja, čiji su opskrbni lanci također narušeni zbog rata u Ukrajini i ne zna se kad će se opskrba normalizirati.

"Pozivam Vas da ozbiljno razmislite o zabrani izvoza žita kako bi osigurali dovoljne količine za vlastitu upotrebu", proučio je Hajduković premijeru te naveo kako, prema izračunima, Hrvatskoj godišnje treba oko 450.000 tona kako bi se zadovoljile domaće potrebe. 

Naveo je i kako se iz "nejasnih izjava" resorne ministrice o robnim zalihama da iščitati kako se propustilo na vrijeme popuniti zalihe žita kako bi se osigurale dovoljne količine za godišnju potrošnju Hrvatske.

Valjalo bi, dodao je Hajduković, razmisliti i o zabrani izvoza još nekih kultura, posebno kukuruza, koji je potreban za prehranu stočnog fonda. 

"Suočeni ne samo s naglim rastom cijena žita i kukuruza, valjda osigurati i dovoljne količine kako u pitanje ne bi došla prehrana naših građana i kako stočari ne bi morali strahovati da neće imati dovoljne količine kukuruza za prehranu stoke", upozorio je.

Dodao je da ni prognostički modeli u smislu oborina te oscilacije dnevnih temperatura nisu ohrabrujući pa se može očekivati da će suša početi značajno štetiti razvoju biljaka, a tu je i značajni prijašnji porast cijena gnojiva zbog čega je gnojidba ratarskih kultura u većini slučaja je značajno reducirana, što će se  odraziti u konačnici na prinose i kvalitetu kultura

Premijera je stoga pozvao i da se žurno poduzmu koraci kako bi se upotrebi privelo svo neobrađeno poljoprivredno zemljište potičući ga na "odlučnost i brzinu".

"Jer što duže čekamo, skuplje ćemo plaćati oklijevanje", poručio je Hajduković u pismu premijeru.


Nastavite čitati

Do konca godine etički kodeks za saborske zastupnike

Zbog činjenice da je ponašanje hrvatskih zastupnika najvećim dijelom 'pokriveno' Poslovnikom i Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, dio političke javnosti i samih zastupnika pita se koja se svrha još jednog dokumenta? Među takvima je i Arsen Bauk (SDP) koji ističe da ne vidi potrebu donošenja posebnog etičkog kodeksa, ali i najavljuje da će, „uz određenu sumnju i skepticizam“, ipak ostati otvoren za dobre prijedloge o kodeksu

SAMO U HRVATSKOJ U srcu Parka prirode Velebit s radom počinje kamenolom

Da se tamo otvara kamenolom je zaključak do kojeg smo došli kada smo telefonski kontaktirali tvrtku Kamen d.o.o sa sjedištem u Obrovcu, a koja je na stranici Posao.hr objavila natječaj za posao radnika u kamenolomu. Praveći se da smo zainteresirani za posao, iz tvrtke su nam potvrdili da je riječ o navedenoj lokaciji na kojoj su počeli radovi. Eksploatacijsko polje posjetili smo i sami te uočili kako je ispred kamenoloma postavljena rampa, te kako su komadi stijena označeni posebnim oznakama

Uz Međunarodni dan zaštite životinja: Osniva se povjerenstvo za izmjene Zakona o zaštiti životinja

„Kada govorimo o zaštiti životinja, većina pomisli na pse i mačke, no i sve druge životinje trebaju zaštitu od ljudskog iskorištavanja i ubijanja. Već malom promjenom svojih navika možemo zaštititi i životinje koje su daleko od očiju javnosti – na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima... Sve životinje trebaju naše suosjećanje kako bismo stvarali svijet bez nasilja prema životinjama”, istaknula je ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj Ivana Lunku

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.