Politika i društvo

kraj samovolji u barbarigi

Vodnjanski gradonačelnik Pastrovicchio zabranio naplatu parkinga u Barbarigi

Ovakva zabrana vodnjanskog gradonačelnika uslijedila je nakon odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom se višegodišnja naplata parkinga u Barbarigi proglašava nezakonitom. Radi se o višemilijunskom poslu kojeg su pulske tvrke GU Barbariga i B Parking protupropisno obavljale u Barbarigi. Poput nezakonite privatne naplate komunalnog doprinosa na području Barbarige, i ovaj posao posljedica je katastrofalnog upravljanja Vodnjanom bivšeg gradonačelnika Klaudia Vitasovića


 
4 min
Dražen Majić

Ovakva zabrana vodnjanskog gradonačelnika uslijedila je nakon odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske kojom se višegodišnja naplata parkinga u Barbarigi proglašava nezakonitom. Radi se o višemilijunskom poslu kojeg su pulske tvrke GU Barbariga i B Parking protupropisno obavljale u Barbarigi. Poput nezakonite privatne naplate komunalnog doprinosa na području Barbarige, i ovaj posao posljedica je katastrofalnog upravljanja Vodnjanom bivšeg gradonačelnika Klaudia Vitasovića

Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio poslao je pulskim tvrtkama G.U. Barbariga d.o.o. i B Parking d.o.o. obavijest kojom im Grad Vodnjan zabranjuje daljnje obavljanje djelatnosti naplate parkinga na području turističkog naselja Barbariga.

-Grad Vodnjan zabranjuje trgovačkim društvima daljnje lažno i neistinito prikazivanje činjenica o tome da obavljate djelatnost naplate prakinga u skladu za zakonskim propisima, piše u dopisu gradonačelnika Pastrovicchia upućenom dvjema tvrtkama.

Te su dvije tvrtke godinama protupropisno naplaćivale parking u Barbarigi i na taj način godišnje prihodovale višemilijunske iznose. GU Barbariga ostvaruje godišnje prihode od oko 4 do 5 milijuna kuna da dok se godišnji prihodi B Parkinga kreću oko 600 tisuća kuna.

GU Barbariga i B Parking za posao naplate parkinga nikad nisu imale zakonom propisanu suglasnost PU Istarske, kao ni suglasnost Grada Vodnjana

Ustavni sud poništio odluku Županijskog suda U Puli

Ovakva zabrana vodnjanskog gradonačelnika uslijedila je nakon odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske iz siječnja ove godine.

Postupajući po ustavnoj tužbi slovenskog državljanina Igora Torova iz Celja Ustavni sud je utvrdio da je naplata parkinga u Barbarigi nezakonita.

Spor je počeo još 2013. godine kada je B Parking pokušao od Torova ovrhom naplatiti 130 kuna za jednodnevni parking u Barbarigi. Slovenac je odbio platiti pa mu je javni bilježnik Ivan Kukučka u prosincu iste godine odredio ovrhu.

Općinski sud u Puli 2014. ukinuo je rješenje o ovrsi uz obrazloženje da privatna osova ili tvrtka ne može naplaćivati parking kao javnu uslugu bez dozvole jedinice lokalne samouprave.

Odluku Općinskog suda srušio je Županijski sud u Puli i ponovno naložio plaćanje ovrhe. Vijeće Ustavnog suda RH kojim je predsjedala Ingrid Antičević Marinović u siječnju ove godine poništilo je odluku Županijskog suda i slučaj vratilo na ponovni postupak.

Inače, vlasnici nekoliko tisuća apartmana godinama su se žestoko protivili naplati parkiranja tvrdeći da su kupnjom apartmana kupili i parking mjesto ali da to nikad nije upisano u zemljišne knige.

Slovenski mediji: Parkirni rat u Barbarigi

Sezonska cijena parkinga naplaćivala se i po 2.200 kuna a skupe cijene tumačile su se željom GU Barbarige da primora vlasnike apartmana na kupnju parkirališta. Četvorni metar parkinga danas se prodaje po cijeni od 500 eura tako da se pojedini parkinzi prodaju za 10 tisuća eura.

Naplata parkinga u Barbarigi godinama je izazivalo veliki medijski interes u susjednoj Sloveniji čiji su mediji često izvještavali o tom problemu. Naslovi su govorili o Parkirnom ratu u Barbarigi.

Viktor Korošec iz udruge Društvo za skladno bivanje Barbariga, koja okuplja nekoliko stotina slovenskih vlasnika apartmana u Barbarigi, rekao nam je da je jako pozitivno doživio vijest o odluci Ustavnog suda.

Viktor Korošec

-Najgore od svega je što smo svu tu komunalnu infrastrukturu mi već platili a onda nam je netko uzurpirao našu imovinu. Nakon osam godina sudske borbe konačno smo uspjeli. Mada smatram da je Grad Vodnjan to mogao i ranije sporiječiti ali nije bilo previše želje, izjavio nam Korošec koji je donedavno vodio udrugu sa oko 400 slovenskih stanovnika Barbarige.

– Pred svaku turističku sezonu ista priča, kratko je komentirao Giancarlo Župić koji je svojedobno sudjelovao u privatizaciji nekretina i parkirališta u Barbarigi. Odvjetnik tvrtke B Parking Marko Kuzmanović nije bio dostupan za komentar. 

Nezakonita privatizacija naplate javnih prihoda

Podsjetimo, nakon privatne protupropisne naplate javnog komunalnog doprinosa, koju su godinama provodile tvrtke GU Barbariga i Urbis 72, sada se pokazalo da je i naplata usluge parkinga bila protuzakonita.

Obje protuzakonite radnje posljedica su nagodbe stare 15 godina kojom su tadašnji gradonačelnik Klaudio Vitasović i njegov vjenčani kum odvjetnik Goran Pajić prihvatili iznimno štetan i protuzakonit dokument čime su počinili višemilijunsku štetu Gradu Vodnjanu.

Radi se o izvansudskoj nagodbi koju su Vitasović i Pajić sklopili 2005. godine s tvrtkama TRP, URBIS 72, Hrvatske šume i Gradis skupina koje su se predstavile kao sljednice nekadašnje jugoslavenske Poslovne zajednice Euroturist.

U toj nagodbi spomenutim tvrtkama priznato je vlasništvo nad brojnim nekretninama koje su tada imale status neizgrađenog građevinskog zemljišta, dok je Grad Vodnjan dobio nekretnine na kojima je već bila izgrađena komunalna infrastruktura.

Imovina koju je tada grad nagodbom prepustio drugoj strani procijenjena je na više od sto milijuna kuna.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.