Politika i društvo

BORCI PROTIV BESPRAVNE GRADNJE

Paus (IDS): Postoje cijela bespravna sela, zato smo pokrenuli stranicu s popisom bespravnih građevina gdje građani mogu prijaviti sumnjive objekte

Ukupno 17 gradova i općina gdje je IDS na vlasti pokrenulo je stranicu bespravnagradnja.hr na kojoj će se objavljivati lokacije bespravno sagrađenih objekata i njihov ukupan broj, a građani će putem stranice moći jednostavno prijavljivati objekte na čiju legalnost sumnjaju


 
2 min
Istra24

Ukupno 17 gradova i općina gdje je IDS na vlasti pokrenulo je stranicu bespravnagradnja.hr na kojoj će se objavljivati lokacije bespravno sagrađenih objekata i njihov ukupan broj, a građani će putem stranice moći jednostavno prijavljivati objekte na čiju legalnost sumnjaju

Danas je u Hrvatskom saboru Klub zastupnika IDS-a održao konferenciju za medije na temu „Neučinkovitost Državnog inspektorata i IDS-ova borba protiv bespravne gradnje“, na kojoj su govorili predsjednik IDS-DDI Dalibor Paus i predsjednik Kluba zastupnika IDS-DDI Emil Daus, doznajemo iz priopćenja IDS-a.

Današnja konferencija održala se neposredno prije početka saborske rasprave o Zakonu o pomorskom dobru, a u IDS-u su istaknuli kako je uz obalu potrebna hitna zaštita kopna kao javnog dobra, što se godinama sustavno zanemaruje. „Pričamo o zaštiti obalnog pojasa, a istovremeno u Istri i diljem Hrvatske niču bespravno izgrađena cijela sela na poljoprivrednim zemljištima i čak zaštićenim područjima. Već dugo upozoravamo na taj problem, Državni inspektorat koji sjedi u Zagrebu je potkapacitiran – prijave se šalju, ali se nerijetko ignoriraju ili se na njih reagira prekasno. Upozoravamo već dugo na to, ali država za to nema sluha. Zato smo uzeli stvar u svoje ruke -  istarski gradovi i općine udružili su se i pokrenuli stranicu koja će pokazati pune razmjere problema. Pozivamo građane da nam u tome pomognu“, poručio je predsjednik IDS-a.

FOTO: IDS

Ukupno 17 gradova i općina gdje je IDS na vlasti pokrenulo je stranicu bespravnagradnja.hr na kojoj će se objavljivati lokacije bespravno sagrađenih objekata i njihov ukupan broj, a građani će putem stranice moći jednostavno prijavljivati objekte na čiju legalnost sumnjaju.

„Pozivamo gradove i općine diljem Hrvatske da se priključe inicijativi kako bismo zajednički riješili problem na razini cijele države. Bespravna gradnja i ekocid su nadstranačko pitanje i traže nadstranačko rješenje. Zato moramo udružiti snage kako bi zaštitili interese svakog čovjeka i svakog metra – kako Istre tako i Hrvatske“, zaključio je Paus.

Emil Daus istaknuo je kako će na zakonodavnoj razini Klub zastupnika IDS-a tražiti hitne izmjene Zakona o građevinskoj inspekciji. „Tražit ćemo da se ovlasti izdavanja rješenja o zaustavljanju bespravne čvrste gradnje izvan građevinskog područja omoguće komunalnim redarima, koji zaustavljaju gradnju i zatim pozivaju inspektora na teren. Takva mala izmjena omogućila bi brzu reakciju i zaštitu javnog prostora, što je prvi korak koji ne može čekati“, poručio je Daus.

Dugoročno IDS traži spuštanje inspekcijskih ovlasti na jedinice lokalne samouprave jer će to omogućiti bolju zaštitu javnog interesa.


Nastavite čitati

Istra
 

Javni radovi u Puli u pravilu skuplji od plana, a to vrijedi i za rolo garažu

Sutra otkrivamo koliko je zapravo koštala rolo garaža u Puli te pišemo o gospodarenju otpadom: u Ližnjanu napokon kreće projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, a u pulskoj industrijskoj zoni još jedno iduće godine * Turistička sezona kreće, turisti i kupači preplavit će pulske obale, ali na potezu od Valovina do Galebovih stijena (Golubovih, ako vam je draže), drugi ljudi brinu o egzistenciji

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.