Politika i društvo

INTERVJU S PREDSJEDNIKOM SDP-A

PEĐA GRBIN: 'Mislim da je hotel na Lungomareu za Pulu dobar'

Predsjednik SDP-a i saborski zastupnik iz Pule, Peđa Grbin, dugogodišnji je akter nacionalne i lokalne politike. U ovom razgovoru nacionalnu razinu, uglavnom, ostavljamo po strani. Grbina vraćamo u Pulu, u mjesto koje ga je lansiralo u Zagreb. S njim razgovaramo o Muzilu, Kaštijunu, i zašto te teme ne otvara u Saboru. Pričamo i o izgradnji, odnosno referendumu protiv hotela na Lungomareu, nestabilnoj i nepredvidivoj političkoj situaciji u Puli te budućoj suradnji SDP-a i IDS-a


 
14 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Predsjednik SDP-a i saborski zastupnik iz Pule, Peđa Grbin, dugogodišnji je akter nacionalne i lokalne politike. U ovom razgovoru nacionalnu razinu, uglavnom, ostavljamo po strani. Grbina vraćamo u Pulu, u mjesto koje ga je lansiralo u Zagreb. S njim razgovaramo o Muzilu, Kaštijunu, i zašto te teme ne otvara u Saboru. Pričamo i o izgradnji, odnosno referendumu protiv hotela na Lungomareu, nestabilnoj i nepredvidivoj političkoj situaciji u Puli te budućoj suradnji SDP-a i IDS-a

Sa šefom SDP-a i saborskim zastupnikom, Puležanom Peđom Grbinom razgovaramo o lokalnim temama; Muzilu, Kaštijunu, najviše eventualnom hotelu na Lungomareu i o - pred Gradsko vijeće u četvrtak - nestabilnoj političkoj situaciji u Puli. Intervju počinjemo citirajući njegovu izjavu u emisiji Nedjeljom u dva, iz veljače, a nakon što je otkriveno da je uzimao saborsku povlasticu za odvojen život, iako mu supruga radi i živi s njim u Zagrebu.

"Ja sam političar koji je svoju političku karijeru započeo u Puli. Tamo izlazim pred građane koji me tamo biraju. U hrvatski Sabor četiri puta. Zašto me biraju? Jer predstavljam taj grad. Predstavljam svoj grad, predstavljam svoje, ne samo znance, nego ljude s kojima komuniciram o problemima koji se odnose na taj grad. Ostat ću prijavljen u Puli i dalje zato što je to moj grad".

Kasnije ste kazali i „To je grad s kojim sam neraskidivo povezan i ne dopuštam da mi tu vezu bilo tko dira“. Emotivno. Ali ja vas zapravo nisam nikad čula da toliko spominjete Pulu, koliko dok ste se pravdali zašto primate novce za odvojen život.

Kao što ću danas odgovarati na pitanja vama, tako sam u toj emisiji odgovarao na pitanja koja mi je postavio voditelj. Kao saborski zastupnik zastupam građane koji su me birali, a u Saboru raspravljam o zakonima koji se tiču svih u ovoj zemlji. Imati Pulu, Istru ili bilo koji dio Hrvatske u ustima 24 sata, kao mnogi političari, ne znači da se boriš za svoj kraj.

Nacionalna politika reflektira se na Istru. To nije sporno. Međutim, Istra ima i svoje specifične probleme. A 17 tisuća građana osme izborne jedinice dalo vam je na parlamentarnim izborima svoj glas. Pomeli ste s liste i svoje SDP-ovce i IDS-ovce. A nikada ne govorite o konkretnim problemima. Recimo, Kaštijun, gdje ste nekada davno bili u NO, problemi državnih nekretnina kao što je Muzil koji je i dalje zatvoren. Zašto nikada u Saboru niste pokrenuli te teme?

Ne mogu se složiti se s vama da ne govorim o konkretnim problemima.

Kad ste u Saboru govorili o Kaštijunu?

Zato što znam razliku između nadležnosti Sabora i gradskog vijeća i zato što u Saboru govorim o, primjerice Zakonu o gospodarenju otpadom koji se itekako tiče Kaštijuna ili Zakonu o upravljanju državnom imovinom, koji se tiče Muzila, ne znači da ne govorim o temama koje su mojim biračima bitne. Uostalom, tako je bilo od prvog dana kada sam izabran u Sabor pa su me građani nakon toga izabrali još tri puta, svaki put s preferencijalnim glasovima.

Ne smatrate da biste zbog građana i građanki Istre trebali istupati i s konkretnijim, lokalnim problemima? Evo, recimo, Vaša zastupnica Sanja Radolović se također ne dotiče tih spomenutih problema, ali često spominje problematiku pokretanja Medicinskog fakulteta u Puli.

Osobno, smatram da kada govorim o problemu inflacije i kako ublažiti udar na standard kojeg ona izaziva, govorim o vrlo konkretnom problemu, ali vaše je pravo misliti drukčije. Međutim, zar doista mislite da se kolegica Radolović i ja ne dogovaramo tko će otvoriti koju temu?

Valjda razgovarate, ali nitko od vas dvoje nije otvorio temu Kaštijuna. Za primjer.

Bez uvrede, ali naše je pravo odlučiti kada ćemo i gdje otvoriti pojedinu temu i imamo pravo procijeniti što nam je prioritet. Primjerice, trenutno je u proceduri prijedlog zakona kojeg smo inicirali, a tiče se usklađivanja mirovina. Zar u Istri ne žive umirovljenici?

Žive u cijeloj Hrvatskoj. A živi i Silvano Hrelja, koji je ispred Hrvatske stranke umirovljenika, biran u Sabor iz ove izborne jedinice, s iste liste.

Žive u cijeloj Hrvatskoj, a žive i u Istri. Mi ne možemo donositi zakone koji bi se specifično odnosili na istarske ili dalmatinske umirovljenike. Kada se zalažem da u vrijeme inflacije mirovina ne gubi na vrijednosti, zalažem se i za one umirovljenike koji su imali prilike glasati za mene i za one koji nisu.

Dobro. Ja govorim o specifičnim temama, a vi o općenitim, nacionalnim…

Ponavljam, moja je odluka o kojim ću temama govoriti, a građani će odlučit jesu li time zadovoljni. O temama koje se tiču upravljanja Pulom, govorimo na Gradskom vijeću, o onima koje se tiču županije, u Županijskoj skupštini, a o zakonima koje donosi Sabor, u Saboru.

Ne znam koliko je Muzil, konkretno, u nadležnosti Grada, gotovo je u 100-postotnom vlasništvu države. Jeste li negdje govorili na temu otvaranja Muzila, na nekom saborskom odboru možda ili bilo gdje? To je zagovarao lokalni SDP.

Odluka o otvaranju Muzila je u nadležnosti Vlade Republike Hrvatske. I pitanje hoće li se otvoriti treba uputiti Vladi, ministrima koji u ovom trenutku upravljaju državnom imovinom i ministrima koji su nadležni za pitanje obrane.

Zato vas i pitam. Jeste li ih pitali?

Upućivao sam pitanja, primjerice, i o Katarini, pa nisam dobio odgovor, što je sustavna politika HDZ-ove Vlade.

Imate li informaciju u kojoj su fazi projekti koji bi se trebali realizirati na Muzilu, Hidrobazi i Saccorgianu?

Nemam.

Vi ste još uvijek član pulske podružnice SDP-a. Govorile ste zadnjih mjeseci da je Pula vaš grad. No, hoćete li se prije parlamentarnih izbora 'prebaciti' u Zagreb, natjecati se iz prve izborne jedinice?

Kad dođu parlamentarni izbori, sastavit ćemo liste i odlučiti tko će gdje biti kandidat.

Ostaje, dakle, otvorena mogućnost da se kandidirate u Zagrebu?

Kada dođe do parlamentarnih izbora, tada ćemo odlučiti o listama.

Vi ste 2013. bili kandidat za gradonačelnika Pule. Većina problema koje ste govorili riješiti još uvijek su prisutni. Infrastruktura, riva, sustav odvodnje, nedostatak poslovne zone. Kazali ste i da turizam nisu isključivo megalomanski objekti. Svi ti problemi i danas su prisutni u Puli.

Tako je. Od 2013. do danas prošlo je devet godina, a mi još, da navedem samo jednu, konkretnu, stvar, nismo riješili pitanje pročišćavanja otpadnih voda.

Tko je kriv za to?

Oni koji su upravljali gradom u tom razdoblju.

IDS?

S obzirom na poziciju koju su imali, prije svega oni, ali ne samo oni, već i drugi koji su sudjelovali u upravljanju gradom. Ne mogu ovdje isključiti niti svoju krivnju budući sam bio član Poglavarstva i Gradskog vijeća.

Dakle, snosite dio krivice.

Upravo sam vam na to odgovorio.

Sada je gradonačelnik nezavisni Filip Zoričić. Kako on vodi Grad?

Volio bih da je aktivniji.

U kojem smislu?

U smislu rješavanja nagomilanih problema koje grad ima. Evo, malo prije smo govorili o jednom od većih gradskih problema, o pročistaču otpadnih voda. Mislim da je to jedna stvar koju pod hitno moramo početi rješavati.

Pročistač otpadnih voda nas odvlači na Lungomare zato što je to trenutna lokacija pročistača, na privatnom posjedu investitora u hotel na Lungomareu. Pročistač se u jednom trenutku izmjestio na Molo Carbone, ali gradonačelnik Zoričić ga je izmjestio i odonuda. Ali, ostanimo na Lungomareu. Jeste li za izgradnju hotela?

Da.

Velik dio građana emotivno je vezan za Lungomare. Dio građana jasno komunicira da tamo ne želi hotel. Platforma Možemo! je apsolutno protiv i jučer su vijećnicima poslali referendumsko pitanje i prijedlog za njegovo raspisivanje.

Točno, dio građana je za gradnju hotela, dio protiv. Ja spadam u one koji misle da će se gradnjom tog hotela s jedne strane otvoriti radna mjesta, a uplatom komunalnog doprinosa grad će dobiti sredstva koja se ulažu u ono što je Puli nasušno potrebno, a to je kvalitetna javna infrastruktura dostupna svima. Međutim, razumijem one koje se tome protive, koji takve investicije ne žele i pokreću inicijativu za referendum.

Hoće li SDP potpisati inicijativu platforme Možemo?. Zamolili su vijećnike da se odluče do sjednice koja je u četvrtak.

Osobno protiv referenduma nemam ništa, ali prije donošenja odluke hoćemo li glasati za raspisivanje referenduma, potrebno je provesti proceduru propisanu Zakonom. Zakon, prilikom izmjene prostornih planova predviđa javni uvid, javno savjetovanje, pa javnu raspravu, traži se pribavljanje suglasnosti od Ministarstva zato što se radi o izmjenama prostornog plana koji zadire u krug koji je udaljen manje od tisuću metara od mora.

Nisam siguran da je to moguće do četvrtka, a bilo bi glupo raspisati i provesti referendum pa da odluka padne jer prethodno nije poštovana procedura. Zato ćemo, s obzirom da se radi o materiji koja se tiče izmjene prostornog plana, prvo tražiti da se utvrdi i provede propisani postupak koji prethodi izmjeni prostornog plana i da se tek nakon toga odluči o raspisivanju referenduma.

No, kada se procedura propisana Zakonom provede, bez obzira na to što ja nisam protiv hotela, nek se referendum održi, nek građani odluče jesu li za ovakav prijedlog ili nisu.

Pulski SDP je u zadnjih nekoliko godina bio na liniji razmišljanja platforme Možemo!, koji tada doduše nije postojao, a vezano za pulsko priobalje. Protiv koncesija na pulskim plažama, protiv golfa na Muzilu, protiv ski-lifta na Valovinama. A ovaj hotel pulski SDP čak i zagovara, u nekim trenucima čak i prilično agresivno. Je li to zato što je Stevan Muidža vaš član? Biste li drugačije rezonirali da je predstavnik investitora IDS-ovac?

Bilo bi sigurno drugačije zato što ne bih morao odgovarati na ovakvo pitanje, već bih odgovarao na pitanje zašto smatram da je ovakav projekt hotela dobar.

Zašto je točno taj projekt dobar? Naveli ste radna mjesta, ali ona su uglavnom sezonska. Pula i Istra ne mogu se više bazirati samo na turizmu i sezoni.

Za početak, upravo je ovo primjer investicije koja nije sezonskog nego cjelogodišnjeg karaktera. Dakle, radna mjesta, ali isto tako i prihod gradu kroz komunalni doprinos, kroz komunalnu naknadu koja se onda može kanalizirati u brojne druge projekte u gradu. Od infrastrukturnih pa nadalje.

Baš taj hotel će raditi cijelu godinu? Baš za taj na Lungomareu imate garanciju da će raditi cijelu godinu?

Garanciju nemam, niti sam ju tražio, ali iz onog što je do sada predstavljeno, ja vidim da se radi upravo o takvom projektu.

Jeste li vi ikada razgovarali s vlasnikom zemljišta, investitorom Draganom Šolakom?

Ne.

A s gospodinom Muidžom…

Naravno.

A konkretno za Valkane? On vas je uvjerio da je taj hotel dobar projekt?

Ja sam sa Zelenike, ulica u kojoj sam živio se zove Valkane. Nešto znam o toj lokaciji osobno, a nešto i zato što sam 2008., kada je donijet GUP, bio u Poglavarstvu, a kada je 2012. donijet UPU u Vijeću. Nije to nešto što je tu od jučer. I nije to priča u kojoj sam od jučer. Mislim da je taj hotel za Pulu dobar, ali u potpunosti razumijem da ima onih koji se s tim ne slažu.

Njihovo mišljenje je potrebno uvažiti i saslušati pa i na referendumu. Još jednom, ako se ispoštuje procedura, idemo na referendum. Ako će građani odlučiti da nam takvi projekti kao što je hotel ne trebaju, osobno zbog toga neću biti sretan, ali ćemo tu odluku poštovati.

Ali to ne mijenja moj stav da sam za hotel, da smatram da je to dobar prijedlog, da mislim da će Pula od njega imati koristi i da ću i nakon što hotel bude izgrađen moći šetati Lungomareom kao i do sada.

Koliko je vama bitna suradnja s Možemo?

Bitna mi je. Radi se o političkoj opciji s kojom dijelimo niz vrijednosti oko toga kako naše društvo treba izgledati i kako ga treba popraviti.

Ima li pregovora s Možemo! za predizbornu koaliciju za parlamentarne izbore?

U ovom trenutku surađujemo u Saboru. Oko mnogih stvari djelujemo koordinirano jer se zalažemo za sličan, po mnogočemu isti skup vrijednosti. A o samom načinu nastupa na parlamentarnim izborima, odlučit ćemo kada za to dođe vrijeme.

Je li odgovor isti i za pregovaranje s Centrom?

Možemo! nam je daleko bliži od Centra. Ali da, odgovor je sličan.

Na javnoj prezentaciji o izmjenama i dopunama UPU-a Lungomare u Mate Parlovu, vaša vijećnica i saborska zastupnica Sanja Radolović viknula je 'šut 10 kuna', a nakon istupa Dražena Majića, bivšeg ovisnika. Niste se oglasili po tom pitanju.

Nisam bio pristuan tamo i ne mogu…

Ona je priznala da je to uzviknula.

Dopustite. Nisam bio prisutan i ne mogu komentirati način na koji je to izrečeno, niti kako je to izgledalo. I ne bi bilo korektno da komentiram nešto čemu nisam bio nazočan. Međutim, kolegica Radolović se već sljedeći dan ispričala, a gospodin Majić je tu ispriku prihvatio.

Jeste li s njom razgovarali o tome?

Kolegica Radolović je pogriješila. Ona je svoju grešku priznala, za svoj postupak se ispričala i gospodin Majić je tu ispriku prihvatio. Nadam se da je time taj nazovimo ga incident i završio. Međutim, dodat ću da kultura ponašanja u Hrvatskoj općenito nije na dovoljno visokom nivou i da bi velika većina nas morala paziti, pogotovo ako se bavimo javnom dužnošću, na koji način ćemo javno komunicirati.

Pretpostavljam da rad pulskog SDP-a pratite malo više od ostalih podružnica. Pula je, rekli smo, vaš grad. Jeste li zadovoljni s radom pulske podružnice?

Naravno, ovo je moja matična organizacija. Zadovoljan sam, jer kad se nađem s kolegicama i kolegama, vidim jedan veliki entuzijazam i želju da se stvari u ovom gradu mijenjaju. E sad, kao ipak nekakav šef nikad ne smijem biti u potpunosti zadovoljan.

To bi značilo?

To bi značilo da se u svakom radu može napraviti napredak, pa tako i u pulskom SDP-u. Ali primjedbe koje imam, prvo ću reći kolegama, a onda u medijima.

Jeste li već dali primjedbu?

Naravno. Ne samo ja njima, nego ih moji kolege često daju i meni. Kako i treba biti.

Evo, s novinarske strane, moram primijeniti da je pulski SDP utihnuo od kampanje za lokalne izbore. Od tada nema ni konferencija za novinare. U koaliciji su se držali sa strane. Nisu više glasni kao što su bili kada su bili oporba. Kao da se nisu snašli, ni oni, kao ni Filip Zoričić i Možemo u, u cijeloj ovoj situaciji.

Ne mogu se u potpunosti složiti s vama. Za početak, mislim da na aktivnost mojih kolegica i kolega u Gradskom vijeću ne bi trebalo biti primjedbi. S druge strane, ova suradnja koja se dogodila u Puli bila je nova za sve koji smo u njoj sudjelovali, a sada kada u Vijeću nema čvrste većine, bit će dodatno komplicirana, tako da je tu vaša opaska na mjestu i moramo intenzivirati ne samo rad, jer s radom sam zadovoljan, već i komunikaciju prema van.

Sljedeća sjednica pulskog Gradskog vijeća je idući tjedan, u četvrtak. Pulski SDP traži od čelnice Možemo, Dušice Radojčić, da odstupi s mjesta predsjednice Vijeća. Smatraju da je izabrana u koalicijskom okviru i da sada, kada koalicije više nema, nema legitimitet za tu funkciju.

Točno, ona je izabrana u koalicijskom okviru temeljem jednog dogovora koji je postojao između tri političke opcije i koji više ne postoji jer ga je Gradonačelnik razvrgnuo. Smatram da bi se sada, kada tog dogovora više nema, trebalo stvoriti novi okvir za rad Vijeća, a to uključuje i osobe na čelnim pozicijama u Vijeću.

Možda dođe do prijevremenih izbora.

Ako do njih dođe – doći će.

SDP Pule ima kandidata? Imate li vi favorita?

Izbora u ovom trenutku nema, nisu raspisani. Kada budu, SDP Pule će svog kandidata imati.

Igor Belas?

Izbori nisu raspisani.

Imate li favorita?

Kada budu izbori, gradska organizacija će o tome odlučiti, a o svojim favoritima, prvo ću govoriti s kolegicama i kolegama u stranci. To je red.

Niste mi odgovorili na ranije. Smatrate li vi da Dušica Radojčić treba odstupiti?

Ispričavam se, mislio sam da jesam. S obzirom na novonastale okolnosti u Vijeću, vrlo specifične, neuobičajene, predstavnici svih političkih opcija moraju se naći i dogovoriti oko načina rada u Vijeću i u tim okolnostima sve su karte otvorene pa i promjena osoba na čelnim mjestima u Vijeću. Možda bi bilo logično da odgovornost za predsjedanjem Gradskim vijećem preuzme netko s liste gradonačelnika, imajući u vidu da mi nemamo većinu u vijeću, ali imamo gradonačelnika koji je direktno izabran i koji, po hrvatskim propisima, ima izuzetno velike ovlasti, prije svega izvršne, a kasnije i one koje se prelijevaju na Gradsko vijeće. Ako si raskinuo koaliciju, a raskinuo si ju isključivo svojom odlukom, preuzmi odgovornost za posljedice, preuzmi odgovornost da grad može funkcionirati.

Zamjerate mu što je to napravio?

Ne, to je njegovo pravo, ali način je trebao biti drugačiji. Mislim da je bilo još prostora za razgovor.

Imaju li SDP i IDS, na nacionalnoj razini, međusobnog koalicijskog potencijala?

Mi smo na prošle parlamentarne izbori izašli u koaliciji, zajedno. Nažalost, o tome naša istarska podružnica, organizacija, nije pitana.

Vaš prethodnik, bivši predsjednik SDP-a, Davor Bernardić se čak sastao u Istri s čelnicima IDS-a bez da je to itko u istarskom SDP-u znao.

To je stvar koja se više neće događati.

Vi ste u jednom intervjuu za Glas Istre, a pred parlamentarne izbore, čak i kazali da do koalicije između IDS-a i SDP-a neće doći. Smatrate li da bi, s obzirom na odnos koji istarski SDP trenutno ima prema IDS-u, na nacionalnoj razini mogao surađivati?

Mi određenu suradnju s njima u Hrvatskom saboru imamo. I ta suradnja će se sigurno nastaviti u ovom sazivu. Što se tiče nastupa na parlamentarnim izborima, u ovom trenutku to nije opcija o kojoj smo razgovarali niti unutar stranke, niti s kolegama iz IDS-a. U ovom trenutku to nije na stolu.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus je nedavno kazao da to nije opcija.

Eto.

Suradnje u Saboru su ipak malo drugačijeg tipa. Glavni rival SDP-u je HDZ. Međutim, u Istri se često čuje da je IDS regionalni pandan HDZ-u. Kakva je poruka prema građanima kada s njima na kraju koalirate?

Poruka koju smo na taj način slali nije konzistentna. A u politici nekonzistentno nije dobro.


Nastavite čitati

Istra
 

Koga briga za sve, sutra igra Hrvatska

Dožupan Tulio Demetlika otkrio zašto nitko ne želi nadzirati rad Kaštijuna i kakvu ulogu u tome imaju mediji * Pričali smo sa Super Đu o trčanju, knjizi, ali i ljubavi * U srcu starogradske, ali i turističke  jezgre Vrsara nedavno se otvorio objekt brze riblje prehrane "Skusha". Susjedna obitelj žali se na buku i neugodne mirise...

Paus: Donošenje Etičkog kodeksa za službenike i namještenike u lokalnoj samoupravi od strane Vlade RH jest zadiranje u ovlasti općina, gradova i županija

Saborski zastupnik i predsjednik IDS-a upozorio je i na  pitanje materijalnog statusa zaposlenika u jedinicama lokalne samouprave i podsjetio kako su Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, plaće službenika i namještenika limitirane plaćama načelnika, gradonačelnika i župana te da se nisu mijenjale dugih14 godina. Smatra da se to hitno mora mijenjati i maknuti limitiranje plaća jer uskoro neće imati tko obavljati te poslove

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.