Politika i društvo

TRI DANA PRIJE IZBORA

PO PARTIJSKOM DEKRETU Bivšem direktoru Plinare Deanu Kocijančiću stranački kolega na svoju ruku dao preko pola milijuna kuna otpremnine

Kocijančić je do 14. svibnja prošle godine imao ugovorenu otpremninu u visini od šest neto plaća po osnovnom ugovoru iz 2004. godine. Svota je izmijenjena četvrtim aneksom tog osnovnog ugovora. Plinara, međutim, ne priznaje taj aneks zato što je tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Klaudio Paljar odluku potpisao bez da se o tome glasalo na sjednici


 
4 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija: Šima Kastelc/FOTO: Manuel Angelini, IDS-DDI

Kocijančić je do 14. svibnja prošle godine imao ugovorenu otpremninu u visini od šest neto plaća po osnovnom ugovoru iz 2004. godine. Svota je izmijenjena četvrtim aneksom tog osnovnog ugovora. Plinara, međutim, ne priznaje taj aneks zato što je tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Klaudio Paljar odluku potpisao bez da se o tome glasalo na sjednici

Ako imaš svojeg čovjeka u sustavu, onda imaš i privilegije koje drugi nemaju. U slučaju pulske Plinare taj je čovjek, čini se, stranački kolega, brat po bonamentu.

Tajnu je otkrio župan Boris Miletić

Plinara Pula je ove godine, naime, u kratkom roku dvaput postala tvrtka-slučaj. Jednom posredno, jednom neposredno. Prvo se, podsjetimo, pred očima javnosti odigravao cirkus oko smjene starog direktora Deana Kocijančića i imenovanja novog, Roberta Drandića. Onda je to poduzeće preko noći ostalo Nadzornog odbora, a nakon što su uslijedile čak tri ostavke u tom tijelu. Ostavku broj jedan je, prisilno, dao predstavnik INA-e Damir Škugor, HDZ-ov direktor Inine Službe trgovine prirodnim plinom, koji je u kolovozu uhićen pod sumnjom da je to društvo oštetio za više od milijardu kuna. Potom je ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora dao Dalibor Brnos, predstavnik Županije, zato što je ta funkcija bila nespojiva s njegovim dužnosničkim statusom ravnatelja Lučke uprave. Na koncu je nadzorni odbor napustila i Ankica Kolić, predstavnica Grada Pule.

Ispod radara se pak provukla informacija o visini otpremnine smijenjenog Deana Kocijančića, IDS-ovca koji je Plinaru vodio dugih 21 godinu, a koju mu je, kako će se pokazati, 72 sata prije lokalnih izbora lanjske godine 'poklonio' jeda drugi IDS-ovac, Klaudio Paljar.

U samom začetku borbe između Istarske županije i Grada Pule oko izbora čelnog čovjeka te tvrtke, u ožujku ove godine, kada je raspisan natječaj za novog direktora, župan Boris Miletić gostovao je na Rovinj FM-u. Župan, bivši gradonačelnik Pule, zastupao je stav da Dean Kocijančić mora ostati direktor. Citiramo jedan od njegovih argumenata koji je, barem prema njegovom viđenju situacije, govorio u prilog toj tezi: „Nemala stavka je da direktor prema Ugovoru ima pravo na otpremninu koja iznosi nešto manje od 600 tisuća kuna bruto što je nemali iznos za jednu takvu tvrtku“.

Klaudio Paljar i Dean Kocijančić, IDS-ovci koji su predvidjeli budućnost

Miletić je, međutim, izostavio jedan veoma bitan podatak oko (vremenske odrednice) te otpremnine. Dean Kocijančić je tu izdašnu otpremninu 'zaradio' samo tri dana prije lokalnih izbora lanjske godine, dakle 14. svibnja. Ča je sigurno je sigurno, rekli bi u IDS-u. Quel che è sicuro è sicuro. A ondašnja kandidatura stranačke kolegice Elene Puh Belci za gradonačelnicu Pule nije bila dovoljno uvjerljiva. Nije mirisala na pobjedu.

IDS-ov slogan pred parlamentarne izbore 2016. godine/ FOTO: IDS-DDI

Iz Plinare potvrđuju da je opozvani direktor Dean Kocijančić do tog trenutka imao ugovorenu otpremninu u visini od šest neto plaća po osnovnom ugovoru iz 2004. godine. Svota je izmijenjena četvrtim aneksom tog osnovnog ugovora.

- Aneks 4. je potpisao tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Plinare d.o.o. Pula bez suglasnosti Nadzornog odbora kao inokosnog, kolektivnog tijela koje mora donijeti na svojoj sjednici odluku, kojom prihvaća taj i takav Aneks 4. ugovora što ovdje nije bio slučaj, kažu iz tog trgovačkog društva.

Tadašnji predsjednik Nadzornog odbora Plinare bio je IDS-ovac Klaudio Paljar, inače i predsjednik Mjesnog odbora Arena.

Dean Kocijančić (lijevo)

On ne opovrgava da odluka nije bila donesena na sjednici, ali naglašava da je imao suglasnost Ininih ondašnjih predstavnika u Nadzornom odboru, Višnje Bijelić i Lasla Frkaša Višontaija. Detalja se ne sjeća, veli, napomenuvši da je od te odluke prošlo više od godine dana.

Kako jednim potpisom 120 tisuća kuna pretvoriti u 350 tisuća kuna

- Imao sam suglasnost predstavnika INA-e, odluka je donesena u razgovoru s njima. Bilo je govora o uspješnosti njegovog poslovanja i jedno od razmišljanja, na tezu gospođe Višnjić, bilo je da mu se povisi plaća. Nismo na to pristali zato što je kolektivnim ugovorom bilo određeno drugačije, pa smo se odlučili za tu varijantu. Nitko nije gledao vrijeme izbora. To je bila procedura koja bi ionako bila došla na red. Odbijam bilo kakvu insinuaciju da je to bilo povezno s izborima. To je bio dogovor između predstavnika INA-e i mene, rekao je Paljar.

Inače, vlasnički udio u Plinari iznosi: INA – industrija nafte d.d. 49 posto, Pula 41 posto i Istarska županija 10 posto.

Točan iznos otpremnine ugovorene tom četvrtom izmjenom ugovora iz Plinare nisu htjeli potvrditi zbog GDPR-a (opće uredbe o zaštiti podataka). No, kako neslužbeno doznajemo, podatak koji je iznio župan je točan. Iznos bruto otpremnine okvirno iznosi 600 tisuća kuna bruto, a Kocijančić bi dobio neto iznos od otprilike 350 tisuća kuna, dok mu je, prije aneksa, pripadalo cirka 120 tisuća kuna. Dakle, otpremnina se dva dana prije lokalnih izbora, samo jednim potpisom, podebljala za više od 200 tisuća kuna.

Prema našim informacijama, Plinara, koju sada vodi Roberto Drandić, Kocijančiću je isplatila iznos koji je bio ugovoren 2004. godine, smatrajući da aneks ugovora nije važeći. Naime, Nadzorni odbor takve odluke donosi na sjednicama, prijedlog donošenja aneksa trebala je biti jedna od točki dnevnog reda, potom bi se o toj točci glasalo, a o svemu bi se vodio zapisnik. U ovom slučaju ta je procedura izostala.

Roberto Drandić

Stoga valja reći da je u društvenom ugovoru Plinare iz 2020. godine, dostupnom na web stranici te tvrtke, navedeno da nadzorni odbor odluke donosi na sjednicama. A sjednice, prema poslovniku o radu, saziva predsjednik. Dakle Klaudio Paljar je, da je tako htio, imao svu ingerenciju (i obavezu) da po pitanju aneksa ugovora sazove sjednicu na kojoj bi se o tom pitanju odlučivalo.

Dean Kocijančić nije htio komentirati iznos otpremnine, niti činjenicu da odluka nije donesena na sjednici, kao ni sugestivan trenutak u kojem je Klaudio Paljar potpisao taj aneks.

- Vezano za vaš upit navodim da je meni od prvog radnog dana u INA-i i kasnije u Plinari, od prije 27 i pol godina, pa sve do mog opoziva ove godine, prioritet bio raditi u skladu sa zakonom, Društvenim ugovorom i internim aktima Plinare. Od toga nikad nisam odstupio, napisao nam je Kocijančić u SMS poruci.

Novoformirani Nadzorni odbor u sastavu Denis Peloza, David Cerovac, Nikola Novaković, Ana Mikuljan Franković, Miroslav Polak sastaje se sutra, a jedna od točki dnevnog reda bit će i pitanje Kocijančićeve otpremnine.


Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.