Politika i društvo

Imovinsko stanje obveznika

Pogled na imovinske kartice istarskih gradonačelnika: Najbogatiji novigradski Anteo Milos, najsiromašniji vodnjanski Edi Patrovicchio

Najveću plaću, 17.640 kuna, ima pulski gradonačelnik Filip Zoričić, slijedi umaški Vili Bassanese sa 16 tisuća kuna te pazinska Suzana Jašić sa 15.559 kuna. Najskromniju plaću ima Pastrovicchio, 12.586 kuna


 
3 min
Chiara Bilić
Ilustracija: Šima Kastelc

Najveću plaću, 17.640 kuna, ima pulski gradonačelnik Filip Zoričić, slijedi umaški Vili Bassanese sa 16 tisuća kuna te pazinska Suzana Jašić sa 15.559 kuna. Najskromniju plaću ima Pastrovicchio, 12.586 kuna

Novigradski Anteo Milos „najbogatiji“ je istarski gradonačelnik, dok je „najsiromašniji“ vodnjanski Edi Pastrovicchio, koji u posjedu ima samo traktor i automobil.

Tako se barem iščitava iz njihovih imovinskih kartica.

Skoro godinu dana od lokalnih izbora lanjskog svibnja, odlučili smo baciti oko na imovinske kartice deset gradonačelnika Istre.

I dok su neki samo potvrdili svoj mandat, ne treba smetnuti s uma da Istra od prošle godine ima čak tri nova gradonačelnika – nezavisne Damira Kajina (Buzet), Filipa Zoričića (Pula) i Edija Pastrovicchia (Vodnjan) - i jednu Možemo! gradonačelnicu – Suzanu Jašić (Pazin).

Najveću plaću, 17.640 kuna neto, ima pulski gradonačelnik Filip Zoričić, slijedi umaški Vili Bassanese sa 16 tisuća kuna te pazinska Suzana Jašić sa 15.559 kuna. Najskromniju plaću ima Pastrovicchio, 12.586 kuna.

Napomenimo i da župan Boris Miletić ima plaću od 16 i pol tisuća kuna. Dok je bio gradonačelnik Pule iznosila je 17 tisuća kuna.

Jašić i Peršurić vlasnici HT-ovih dionica

Od aktualnih gradonačelnika upravo je Anteo Milos (IDS) najdugovječniji, na čelu Novigrada je od 2003. godine. Lani je, dakle, osvojio svoj peti gradonačelnički mandat. No, napomenimo da ni prošle godine, kao ni 2017., nije imao protukandidata.

Uz to što je po procijenjenoj vrijednosti nekretnina, (pokretnina nema) i ušteđevine najdubljeg džepa, Milos nema niti jedan kredit. Ima čak tri štednje u eurima od ukupno 1.032.500 kuna. Ukupno je 'težak' 3,4 milijuna kuna.

Bivša čelnica Gong-a Suzana Jašić (Možemo!) osim stana u Pazinu od 73 četvornih metara kupljenog kreditom i automobil Renault Scenic iz 2010. godine, ne posjeduje druge nekretnine i pokretnine. Vlasnica je 63 dionice HT-a.

Dionice iste tvrtke kupio je i porečki gradonačelnik Loris Peršurić (IDS). On ih ima deset više, 73, a svaka vrijedi 100 kuna.

On od nekretnina ima navedena 'samo' tri 'omanja' poslovna prostora u Poreču, od 26, 28 i 30 četvornih metara ukupne procijenjene vrijednosti 1,4 milijuna kuna. Posjeduje automobil Peugeot iz 2013. i pasaru staru 42 godine vrijednu 4 tisuće kuna.

Peršurićev stranački kolega, gradonačelnik Rovinja Marko Paliga ima dugu listu nekretnina. Tu su kuća s okućnicom u Rovinju vrijedna 2,2 milijuna kuna i stan, također u Rovinju, ali i 18 parcela; livada, oranica, vinograda i jedna šuma u Bujama, a sve je to naslijedio. Ima i Mazdu 3G staru četiri godine procijenjenu na 90 tisuća kuna.

Uz plaću od 15 i pol tisuća kuna, Paliaga, inače doktor znanosti, godišnje prima 6 i pol tisuća kuna za predavanje nekoliko kolegija na Sveučilištu Jurja Dobrila u Puli.

Zoričić rekorder po kredima - ima ih sedam!

SDP-ovac Vili Bassanese ima tri nekretnine, sve u Umagu: stan od 62 kvadrata od 1.2 milijuna kuna koji je kupio kreditom, još jedan stan od 70 četvornih metara stečen nasljedstvom i oranicu vrijednu 200 tisuća kuna.

Gradonačelnik Umaga vozi Mini iz 2019. godine od 135 tisuća kuna. Uštedio je 70 tisuća eura.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić kreditom je kupio stan u Puli od 45 kvadrata i, također kreditom, Citroen Picasso C4 iz 2015. godine.

Osim po visini plaće, Zoričić je rekorder upravo po kreditima: ima ih čak sedam!

Nekadašnji IDS-ovac, sada nezavisni Damir Kajin, dužnost obnaša 'volonterski' za 4 tisuće kuna, a prima još 10.600 kuna saborske mirovine. Nekretnine mu vrijede nešto malo više od milijun kuna.

Valter Glavičić (IDS), prvi čovjek Labina, naveo je nekoliko nekretnina, no u većini ima samo manji udio vlasništva. Izuzetak je stan od 150 četvornih metara u Labinu koji je dobio darovnim ugovorom. Ukupno je 'težak' 1,3 milijuna kuna.

Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin (IDS) također ima jedan stan, također ga je stekao darovnim ugovorom, a velik je 87 četvornih metara. Osim Peugeota 308 Envy iz 2011 u imovinskoj kartici je naveo još samo dvije dječje štednje.

Edi Pastrovicchio, dakle, ima prijavljen samo traktor Massey Ferguson vrijedan 30 tisuća kuna i Škodu Octaviju iz 2011. godine vrijednu 64 tisuće kuna.


Nastavite čitati

Istra
 

Javni radovi u Puli u pravilu skuplji od plana, a to vrijedi i za rolo garažu

Sutra otkrivamo koliko je zapravo koštala rolo garaža u Puli te pišemo o gospodarenju otpadom: u Ližnjanu napokon kreće projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, a u pulskoj industrijskoj zoni još jedno iduće godine * Turistička sezona kreće, turisti i kupači preplavit će pulske obale, ali na potezu od Valovina do Galebovih stijena (Golubovih, ako vam je draže), drugi ljudi brinu o egzistenciji

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.