Politika i društvo

"NAŠA EUROPA!"

POLA MANDATA VALTERA FLEGA U EUROPSKOM PARLAMENTU: Naša grupacija Renew Europe nikada nije bila jača!

"Događaju se tektonske promjene u Europi i svijetu, a naša liberalna i najviše proeuropska grupa u Europskom parlamentu, Renew Europe, nikad nije bila jača. Na dnevni red stavili smo digitalnu transformaciju i donijeli mnoge zakone u tom smislu. Održavamo Konferencije o budućnosti Europe kako bismo čuli stav građana i prema njemu reagirali", kazao je jutros na pulskom Kaštelu europarlamentarac Valter Flego


 
4 min
Martina Pereša
Dalibor Paus, Anka Mrak Taritaš i Valter Flego na pulskom Kaštelu

"Događaju se tektonske promjene u Europi i svijetu, a naša liberalna i najviše proeuropska grupa u Europskom parlamentu, Renew Europe, nikad nije bila jača. Na dnevni red stavili smo digitalnu transformaciju i donijeli mnoge zakone u tom smislu. Održavamo Konferencije o budućnosti Europe kako bismo čuli stav građana i prema njemu reagirali", kazao je jutros na pulskom Kaštelu europarlamentarac Valter Flego

Dok prema posljednjim rezultatima CRO Demoskopa IDS ima potporu 0,1 posto birača, a stranka GLAS još i manju, čelnici tih stranka, uz zastupnika IDS-a u Europskom parlamentu Valtera Flega, iskoristili su vjetrovito nedjeljno jutro kako bi se osvrnuli na svoj rad u nacionalnoj i međunarodnoj politici.

Konferenciju za novinare na pulskom Kaštelu održali su pod sloganom "Naša Europa!"

Anka Mrak Taritaš

"Europska unija nisu samo fondovi već i vanjska politika"

- U teškim vremenima kojima svjedočimo posljednjih godina, važno nam je biti članicom Europske unije. Istra je uvijek živjela europski i zato mi je drago biti danas u Puli. Rat u Ukrajini pokazao je da Europsku uniju treba graditi i dalje. Mi smo njen dio i kroz Valtera to ćemo i činiti, kazala je uvodno Anka Mrak Taritaš, čelnica stranke GLAS.

Navela je kako EU nisu samo fondovi već jasna vanjska politika, pri čemu Hrvatska ima izuzetnu odgovornost biti "sponzor" zemljama u regiji koje još nisu ušle u uniju. Sigurna je kako će zemlje u okruženju jačati ulaganja u obrambene politike te zajedničke energetske i prometne politike na razini Europe.

Anka Mrak Taritaš, Dalibor Paus i Valter Flego

Paus usporedio IDS s Europskom strankom Ukrajine

- Naše strateške težnje ostvarene su prije devet godina ulaskom u Europsku uniju. Nismo uvijek svjesni da smo dio nečega tako važnog i snažnog. Ovaj nesretni rat u Ukrajini pokazao je vrijednosti naše liberalne demokracije te da države koje su stotinama godina ratovale, sada mogu zajedno živjeti i stvarati bolje društvo, kazao je jutros na Kaštelu predsjednik IDS-a, Dalibor Paus.

Izazovna vremena, smatra, u kojima se događaju rat, ekonomska i energetska kriza te val migracija, pokazuju da moramo zajednički odgovarati strateškim politikama u poljoprivredi, industriji, energetici i obrani, a sve kako bi Europa postala važan vojni faktor i osigurala sigurnost svojim građanima.

- U Ukrajini postoji Europska stranka Ukrajine. Na razini Hrvatske, to bi svakako bio IDS. Temelji europskih vrijednosti ugrađeni su u naše osnovne dokumente i oduvijek ih iskreno proklamiramo. Drago nam je da imamo europarlamentarca koji je snažan glas u Europskoj uniji. IDS i GLAS članovi su treće po snazi liberalne grupacije unutar Europskog parlamenta s više od 100 zastupnika. U ovim vremenima važno je biti uz one koji mogu kreirati europske politike vrijednostima koje IDS proklamira, a to su: jednakost, sloboda i vladavina prava, zaključio je Paus.

Nezadovoljstvo razinom iskorištavanja europskog novca

Ipak, Paus je izrazio i nezadovoljstvo stopom iskorištavanja europskih fondova. Na to, veli, ukazuje i obnova nakon potresa, za koju je od 5 milijardi kuna iskorišteno dva posto sredstava. Educiranje prijavitelja na fondove ono je na čemu se mora raditi smatra, i to od razine jedinica lokalne samouprave koje, podsjeća, nerijetko nemaju financijskih sredstava za izradu projektne dokumentacije.

Pozvao je, na koncu, na reformu javne uprave i spuštanje upravljanja europskim fondovima na regionalnu razinu, kazavši da projekti često nadmašuju iznos čitavog Proračuna jedne općine što nije dobro.

Valter Flego

 

Europarlamentarac Valter Flego rezimirao je, pak, danas prvu polovicu svog mandata.

Ovogodišnji prioritet - revizija europskih prometnih koridora

- Događaju se tektonske promjene u Europi i svijetu, a naša liberalna i najviše proeuropska grupa u Europskom parlamentu, Renew Europe, nikad nije bila jača. Na dnevni red stavili smo digitalnu transformaciju i donijeli mnoge zakone u tom smislu. Zatim, održavamo Konferencije o budućnosti Europe kako bismo čuli stav građana i prema njemu reagirali. Uveli smo mehanizam vladavine prava te postigli da više od pola naših fondova bude zeleno i digitalno.

Sam je, kaže, za svog mandata u dva navrata uspio homogenizirati sve hrvatske zastupnike u parlamentu. Prvi puta oko ulaska u Schengen, a potom i vezano uz Deklaraciju o potresu. Naglasio je da je izvjestitelj najvećeg europskog projekta u digitalizaciji vrijednog 7,2 milijarde eura naziva Digitalna Europa te da će u budućnosti raditi na preraspodjeli novaca vezano uz posljedice rata u Ukrajini.

- Kao član Odbora za promet i turizam te Odbora za energetiku, industriju i istraživanje, moram reći da će nam ove godine prioritet biti revizija europskih prometnih koridora. To se radi svakih deset godina, a ako ne uđemo u europske koridore, projekti poput željeznica, avionskih ili zračnih luka - neće biti financirani. Vjerujem da ćemo u svemu navedenom biti uspješni, zaključio je Flego.


Foto: PIXSELL/Srećko Niketić

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.