Politika i društvo

NEUMOLJIVE BROJKE

PORAST VRŠNJAČKOG NASILJA U ISTRI Najčešće se događa u školama i školskom okruženju. Jedna od mogućih sankcija je i maloljetnički zatvor

Tijekom 2022. godine u Istri je evidentirano 17 kaznenih djela s elementima vršnjačkog nasilja. Samo godinu ranije, 2021., zabilježen je za gotovo trećinu manji broj kaznenih djela s elementima vršnjačkog nasilja - njih ukupno 12, dok ih je 2020. godine evidentirano skoro upola manje - svega sedam kaznenih djela takve vrste


 
2 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija: Saša Ergotić Licul

Tijekom 2022. godine u Istri je evidentirano 17 kaznenih djela s elementima vršnjačkog nasilja. Samo godinu ranije, 2021., zabilježen je za gotovo trećinu manji broj kaznenih djela s elementima vršnjačkog nasilja - njih ukupno 12, dok ih je 2020. godine evidentirano skoro upola manje - svega sedam kaznenih djela takve vrste

Nakon nedavnog slučaja pronalaska teško ozlijeđenog maloljetnog mladića na pulskom Mandraču, od Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule zatražili smo podatke vezane uz pojavnost vršnjačkog nasilja u najvećem istarskom gradu, no još uvijek ih nismo dobili.

Ilustracija

Podsjetimo, 'slučaj Mandrač' policija je istraživala tjedan dana, da bi zatim predmet predala DORH-u, uz medijsko priopćenje kako zasad sve ukazuje na to da je mladić pao s bicikla. Njegovi se roditelji s time ne slažu, smatraju kako je njihov sin pretučen te će pravnu bitku nastaviti uz pomoć odvjetnika.

Vršnjačko nasilje u porastu

Ono oko čega dvojbi nema jest činjenica da je vršnjačko nasilje u porastu na području čitave Istarske županije.

Ilustracija

Tijekom 2022. godine u Istri je tako evidentirano 17 kaznenih djela s elementima vršnjačkog nasilja. Radi se, doznajemo u Policijskoj upravi istarskoj, o četiri kaznena djela tjelesne ozljede, isto toliko kaznenih djela povrede djetetovih prava i povrede privatnosti djeteta; zatim o tri kaznena djela prijetnje te o jednom kaznenom djelu nasilničkog ponašanja i jednom nametljivog ponašanja.

- Evidentiran je i određeni broj događaja u kojima nisu utvrđeni ni elementi kaznenog djela niti prekršaja, no policija je i o tim slučajevima obavijestila nadležni Centar za socijalnu skrb i državno odvjetništvo za mladež, navode iz Ureda načelnika PU istarske.

PU istarska

Samo godinu ranije, 2021., u Istri je zabilježen za gotovo trećinu manji broj kaznenih djela s elementima vršnjačkog nasilja - njih ukupno 12, dok ih je 2020. godine evidentirano skoro upola manje - svega sedam kaznenih djela takve vrste.

Jesu li pandemijske godine zaista bile mirnije?

U godinama koje su prethodile pandemiji koronavirusa te su brojke pak bile znatno veće:

  • 2019. godine policija je evidentirala 27 kaznenih djela
  • 2018. godine bilježimo 30 kaznenih djela

Napominjemo da se podaci za 2020. i 2021. godinu trebaju promatrati u kontekstu epidemije bolesti Covid-19, a s obzirom na to da zbog epidemioloških mjera djeca nisu cijelu školsku godinu provela u razredima

PU ISTARSKA

Vršnjačko nasilje najčešće se događa u razredima

Kaznena djela s takvim elementima, sukladno zaprimljenim prijavama, najviše se događaju upravo u okruženju škola, na školskim igralištima, prije nastave i neposredno nakon završetka nastave.

U posljednje vrijeme najviše prijava policija zaprima od strane stručnih službi škola, a u manjoj mjeri od samih roditelja djece koja budu žrtve vršnjačkog nasilja.

Ilustracija

- Obaveze svih nadležnih državnih tijela u postupcima prijave ili dojave o nasilju definirane su u Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima. Protokol se temelji na sadržaju i obvezama propisanima Programom aktivnosti za sprječavanje nasilja među djecom i mladima, koji je donijela Vlada Republike Hrvatske 25. veljače 2004. godine, i koji čini njegov sastavni dio. On sadrži općeprihvaćenu definiciju nasilja, obveze nadležnih državnih tijela i drugih čimbenika, oblike, način i sadržaj suradnje između nadležnih državnih tijela i drugih čimbenika te ostale aktivnosti i obveze, pojašnjavaju nam iz PU istarske.

Ilustracija: Pixabay

Maloljetnički zatvor - jedna od mogućih sankcija

Ovisno o dobnoj strukturi počinitelja vršnjačkog nasilja, i o pravnoj kvalifikaciji konkretnog djela, postoji nekoliko vrsta sankcija koje se mogu izreći maloljetnim počiniteljima.

One variraju od odgojne, sigurnosne ili zaštitne mjere, pa sve do novčane kazne i maloljetničkog zatvora. Nadležni sudovi su ti koji donose konačnu odluku o primjerenoj sankciji za kazneno djelo vršnjačkog nasilja.


Nastavite čitati

Istra
 

DAN OTVORENIH VRATA VINSKIH PODRUMA Poznati vinari širom otvorili vrata svojih podruma

Dan otvorenih podruma je jedan lijepi event koji obogaćuje istarski vinsku scenu. Uz najavu moguće je dogovoriti osobnu edukaciju o našim vinima i proizvodnji. Pokušavamo gostima objasniti koje su naše vodilje i koje su naše strasti. Osim toga, može se samo doći i popiti čašu vina i uz DJ-a uživati u danu, rekao nam enolog Marko Krstačić iz vinarije Medea

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.