Politika i društvo

bit će prihvaćeno oko 40 posto zahtjeva

POREČ: Dosad pristiglo 1.600 zahtjeva građana za urbanizaciju više od 500 hektara zemljišta!

Resorni porečki pročelnik Damir Hrvatin naglasio je da se svima neće moći udovoljiti jer dio zahtjeva nije ni usklađen sa zakonskom regulativom te da su u prijedlogu izmjena Prostornog plana uređenja predvidjeli nešto manje od pet posto proširenje građevinskih područja


 
4 min
Zoran Angeleski

Resorni porečki pročelnik Damir Hrvatin naglasio je da se svima neće moći udovoljiti jer dio zahtjeva nije ni usklađen sa zakonskom regulativom te da su u prijedlogu izmjena Prostornog plana uređenja predvidjeli nešto manje od pet posto proširenje građevinskih područja

Nakon 20 godina, u ponedjeljak Grad Poreč otvara jednomjesečnu Javnu raspravu  o prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja, koja će trajati do 25. svibnja.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin rekao je danas pred novinarima da je kod građana najveći interes usmjeren prema proširenju građevinskih zona. Dosad je pristiglo oko od 1.600 zahtjeva, kojima se traži urbanizacija više od 500 hektara zemljišta.

Naglasio je da svima neće moći udovoljiti, jer dio zahtjeva nije ni usklađen sa zakonskom regulativom  te da su u prijedlogu izmjena predvidjeli nešto manje od pet posto proširenje građevinskih područja. Dakle, od pristiglih zahtjeva bit će prihvaćeno ukupno njih oko 40 posto.

Poreč je, kako je rečeno, jedan od rijetkih gradova koji prostorno uređenje na svom području provodi temeljem prostornih planova svih nivoa, pa tako ima veliki broj planova nižeg reda, njih 50-ak, čime je pokriven najveći dio područja Poreča i pripadajućih naselja.

Gradonačelnik Peršurić i pročelnik Hrvatin

- Kao grad moramo pratiti nove potrebe svojih sugrađana, zato idemo u osuvremenjivanje prostornog plana kako bi u njega ugradili nove namjene, nove potrebe, racionalizirali troškove i predvidjeli nove projekte. Vodili smo se zaštitom prostora, zaštitom zelenih površina, osiguravanjem infrastrukture koja može  podnijeti sezonalost, daljnje predviđanje javnih sadržaja, te poslovnih zona, reciklažnih dvorišta,  prometa, turizma, a da pritom udovoljimo novim potrebama kako naših sugrađana, tako i cijele  zajednice, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Sugrađani pozvani da daju prijedloge za jaslice, škole, biciklističke staze...

Sugrađani su pozvani da daju svoje prijedloge i po naseljima kako bi se mogli planirati potrebni javni sadržaji i građevine za budućnost (jaslice, škole, biciklističke staze i ostalo).

Gradsko vijeće Grada Poreča donijelo je Smjernice i kriterije za utvrđivanje građevinskih područja. Do sada su Izmjene i dopune Prostornog plana predstavljene gradskim odborima za prostorno planiranje sačinjenom od predstavnika struke i različitih političkih  opcija, kao i Odboru za mjesne odbore i selo, u kojem su i svi predsjednici mjesnih odbora.

Nakon javne rasprave obradit će se svi pristigli prijedlozi i primjedbe, pripremiti konačni Prijedlog i uputiti  ga, uz prethodno pribavljene suglasnosti, Gradskom vijeću na razmatranje i donošenje.

Dva parkirna mjesta po stanu

"Prostorni razvoj u ovom planu orijentiran je na rezerviranje  prostora za razdoblje do bar 2030. godine, u smislu infrastrukture, prometa i sadržaja", rekao je pročelnik Hrvatin, izdvojivši nekoliko zanimljivosti poput odredbe o uređenju zelenih površina na svakoj  parceli, dva parkirna mjesta po stanu, zaštita postojećih šuma, posebno ovih u gradu, rezerviranje  koridora od četiri trake na cesti Poreč-Pazin, do naselja Bonaci, jer se radi o iznimno frekventnoj  prometnici. 

Javna izlaganja provest će se prema sljedećem rasporedu :

- za područje Mjesnih odbora Anke Butorac, Joakim Rakovac, Mate Balota, Veli Maj, Červar- Porat i  Varvari u četvrtak, dana 28. travnja 2022. godine, u Sportskoj dvorani Žatika, Poreč, s početkom u 18 sati,

- za područje Mjesnog odbora Nova Vas u ponedjeljak, dana 2. svibnja 2022. godine, u Društvenom  domu Kukci, s početkom u 18 sati,

- za područje Mjesnog odbora Fuškulin u utorak, dana 3. svibnja 2022. godine, u Društvenom domu  Fuškulin, s početkom u 18 sati,

- za područje Mjesnog odbora Žbandaj u srijedu, dana 4. svibnja 2022. godine, u Osnovnoj školi  Žbandaj, s početkom u 18 sati,

- za područje Mjesnog odbora Baderna u četvrtak, dana 5. svibnja 2022. godine, u Osnovnoj školi  Žbandaj, s početkom u 18 sati,

Javni uvid u Prijedlog Izmjena i dopuna Plana omogućava se na web stranici Grada Poreča kada će s danom početka javne rasprave biti javno  dostupan cijeli Prijedlog Izmjena i dopuna Plana – tekstualni dio, odredbe za provedbu i svi grafički  prikazi.

- u prostorijama Zajednice Talijana Poreč – Comunita degli Italiani Parenzo, Poreč, Trg Slobode 6,  tijekom trajanja javne rasprave – ponedjeljak, utorak, srijeda i četvrtak od 10 – 13 sati.

Tijekom trajanja javne rasprave mogu se davati mišljenja, prijedlozi i primjedbe na Prijedlog Izmjena i  dopuna Plana:

- upisom u zapisnik o javnom izlaganju,

- dostavom putem pošte na adresu Grad Poreč, Upravni odjel za prostorno planiranje i zaštitu  okoliša, Poreč, Obala m.Tita 5,

- dostavom putem e-mail-a – pisarnica@porec.hr

- dostavom putem e-mail-a – prostorno.planiranje@porec.hr

Mišljenja, prijedlozi i primjedbe na Prijedlog Izmjena i dopuna Plana koji nisu čitko napisani i  potpisani imenom i prezimenom te adresom podnositelja, neće se uzeti u obzir prilikom pripreme Izvješća o javnoj raspravi.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.