Politika i društvo

povodom 50 dana portala Istra24.hr

Poremećaj u Matrixu: O istarskoj simulaciji stvarnosti

U istarskoj simuliranoj stvarnosti vlada teški hedonizam, kult vina i gastro delicija, a političari se u javnosti, pa čak i na izborni dan, bez susprezanja pojavljuju pijani i drogirani. U javnom prostoru dominiraju prostakluk i psovke. Društvena savjest i svijest potpuno je anestezirana


 
3 min
Dražen Majić
Ilustracija: zero zero news

U istarskoj simuliranoj stvarnosti vlada teški hedonizam, kult vina i gastro delicija, a političari se u javnosti, pa čak i na izborni dan, bez susprezanja pojavljuju pijani i drogirani. U javnom prostoru dominiraju prostakluk i psovke. Društvena savjest i svijest potpuno je anestezirana

Sjećate li se filma Matrix? Umjetna inteligencija pobijedila je ljudsku vrstu čiji primjerci sada služe kao izvor energije pa, poput Duracell baterija, leže u nekakvim kapsulama dok im kompjuteri u mozgove projiciraju simulaciju stvarnosti. Ljudska tijela misle da je to prava stvarnost.

U istarskom Matrixu dugo smo godina imali sličnu stvarnosnu simulaciju, a taj se proces, iako u malo relaksiranijem obliku, odvija i dalje.

Dugo godina mediji i državne institucije nisu vršili svoju funkciju nadziranja političkih i poslovnih procesa. Trideset godina vlasti jedne partije bez medijskog i institucionalnog propitkivanja, dovelo je do potpune prevlasti koruptivnih mreža.

U istarskoj matrici te su mreže poput bršljana preuzele kontrolu svega i kroz svoje medijske kanale godinama stvaraju simulaciju stvarnosti.

U tom simulakrumu lokalni političari novcem građana u javnosti kreiraju vlastite spomenike, otupljuju javno mnijenje koje, malo po malo, počinje prezirati svaki spomen politike.

Na izbore izlazi trećina populacije, a pobjeđuje onaj tko pridobije desetinu stanovnika.

Istarski simulakrum zove se Tapija

U istarskoj simuliranoj stvarnosti vlada teški hedonizam, kult vina i gastro delicija, a političari se u javnosti, pa čak i na izborni dan, bez susprezanja pojavljuju pijani i drogirani.

U javnom prostoru dominiraju prostakluk i psovke. Društvena savjest i svijest potpuno su anestezirane.

Uloga medija je da propitkuju. Mediji su svjetlo, reflektori društva. Ako ne obasjavaju - prevladava mrak. Mediji su sol društva. Ako izgube salinitet društveno tkivo se kvari i trune.

Portal Istra24 postoji 50 dana. Objavili smo za to vrijeme desetine priča koje bacaju svjetlost na mračne pojave u društvu: pretežno na korupciju, političko uhljebljivanje, zloporabu politike za brutalno osobno bogaćenje i pripadajuće podčinjavanje javnog interesa onim špekulativnim.

Najveći dio naših priča u većini slučajeva potpuno je ignoriran od ostalih medija. Ovo nije kukanje niti miješanje u uređivačke politike ostalih medija. 

Primjerice, vijest da najmoćniji istarski političar za pet milijuna eura prodaje selo koje je stekao kroz niz dokazanih nezakonitih radnji zanimljiva je samo nama.

Slično je i s investicijom županove supruge teške 3 milijuna eura. Zanimljivo samo nama. Štoviše, to nam je dosad uvjerljivo najčitanija priča.

Regionalni predsjednik vladajuće partije na državnoj razini pet godina bez novca razvija projekt vrijedan 15 milijuna eura. Zanimljivo samo nama.

Isti je političar po svim državnim poduzećima koji upravljaju ogromnim vrijednostima apsolutistički kadrovirao trećerazredne birokrate iz svoje partije koji onda bez kontrole krčme javne resurse. Zanimljivo samo nama.

Lokalni pročelnici i čelnici zaduženi za prostorno planiranje diljem obale bespravno grade, a onda nezakonito legaliziraju. Zanimljivo samo nama.

Ali, brojke pokazuju - i vama

Na prvom okupljanju naše buduće redakcije složili smo se da želimo proizvoditi sadržaj kojeg u drugim medijima nema. Tako će biti i dalje.

Kako je napisao jedan od naših vjernih čitatelja, "budućnost medija je u kvalitetnim istraživačkim pričama i reportažama te u analitičkim komentarima i kolumnama".

Ta budućnost je digitalna i ona je vizualna.

Zato se jako veselimo što je video novinar Ivan Dobran ovog tjedna postao dio našeg tima. A to nije kraj kadrovskim pojačanjima.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.