Politika i društvo

Zbog više kaznenih dijela

Potvrđena optužnica u slučaju Uljanik, teška oko 900 milijuna kuna!

Optužnicom su obuhvaćeni prvookrivljeni bivši član Uprave pulskog brodogradilišta Uljanika Marinko Brgić, te još 11 bivših čelnika Uljanika i riječkog brodogradilišta 3. maja. Kao trinaestooptužena je tvrtka 'Uljanik plovidba' iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic


 
4 min
HINA
Gianni Rossanda

Optužnicom su obuhvaćeni prvookrivljeni bivši član Uprave pulskog brodogradilišta Uljanika Marinko Brgić, te još 11 bivših čelnika Uljanika i riječkog brodogradilišta 3. maja. Kao trinaestooptužena je tvrtka 'Uljanik plovidba' iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci kojim je predsjedao sudac Saša Cvijetić, u srijedu je potvrdilo optužnicu u "slučaju Uljanik" zbog više kaznenih djela iz gospodarskog kriminala, u ukupnom iznosu od oko 900 milijuna kuna, a sud treba odredi raspravnog suca i početak rasprave.

Optužnicom su obuhvaćeni prvookrivljeni bivši član Uprave pulskog brodogradilišta Uljanika Marinko Brgić, te još 11 bivših čelnika Uljanika i riječkog brodogradilišta 3. maja. Kao trinaestooptužena je tvrtka 'Uljanik plovidba' iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic.

Zamjenik županijske državne odvjetnice Igor Bijelić izjavio je nakon objave odluke da je optužno vijeće potvrdilo optužnicu u skladu s argumentima i stavovima ŽDO, podsjetivši da se radi o optužnici koja je bila izmijenjena i dorađena. Dodao je da se ŽDO o argumentima svih optuženika izjasnio u dva navrata.

Iduća faza je dodjela predmeta uređujućem sucu, koji će dalje postupati, zakazivati rasprave i provoditi postupak, rekao je.

Na pitanje o drugom kraku istrage vezano za restrukturiranje 3. maja, koji nije obuhvaćen ovom optužnicom, Bijelić je rekao da na tom predmetu rade druge kolege, da nije upoznat dovoljno s time, a na pitanje o mogućem objedinjavanju predmeta rekao je da je to pitanje za buduće vrijeme.

Obrana uvjerena da će država izgubiti postupak

Odvjetnica Marija Budimir koja zastupa drugooptuženoga Dragutina Pavletića izjavila je da "smo dobili još jedan 'spice', ustvrdivši kako je već izvjesno da će država ovaj postupak izgubiti.

Budimir je kazala da su branitelji tražili vraćanje optužnice jer smatraju da nije provedeno brodograđevno-brodarsko vještačenje koje je bilo neophodno da bi se razjasnile okolnosti u kojima su poslovne odluke donesene i jesu li doista na temelju primjerenih informacija okrivljenici imali razloga vjerovati da postupaju u korist društava u kojima su bili odgovorne osobe.

Rekla je i da su branitelji optuženih smatrali da postoje i razlozi da se za pojedina kaznena djela postupak obustavi.

Odvjetnica Budimir je također navela da ima nekoliko okrivljenika starijih od 70 godina te da će branitelji, budući su prošle gotovo tri godine od početka kaznenog progona, podnositi zahtjeve za zaštitu prava na suđenje u razumom roku. Jer, kaže, ti ljudi imaju opravdani interes da se optužnica raspravi u što kraćem roku.

Sjednica optužnog vijeća u "slučaju Uljanik" održana je nakon nekoliko odgoda zbog bolesti branitelja.

Dorađena optužnica iz ožujka 2020.

Optužnicu u tom predmetu je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo u ožujku 2020.

Optužnica tereti prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare, kojima je počinjena ukupna materijalna šteta od oko 900 milijuna kuna.

Prema optužnici, uz prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvrtookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossanda.

Slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Trinaestooptužena je tvrtka 'Uljanik plovidba' iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je u kolovozu lani, nakon što je provelo dokazne radnje koje je rješenjem Optužnog vijeća naložio tamošnji Županijski sud, ponovno podiglo optužnicu protiv dvanaestorice bivših čelnika Uljanika i pravne osobe Uljanik plovidbe iz Pule.

Naime, Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci je potkraj veljače vratilo optužnicu u "slučaju Uljanik" radi dorade istrage, a državnom odvjetniku je za dopunu istrage i podizanje optužnice dan rok do 1. lipnja.

Sud je u doradi istrage zatražio ispitivanje dvoje svjedoka, čiji su raniji iskazi bili izdvojeni kao nezakoniti te je zatraženo i prevođenje dokumentacije na kojoj se, uz ostalo, temelji nalaz vještaka.

Riječki ŽDO je u lipnju zatražio produljenje roka za još tri mjeseca pa je Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci odobrilo to produljenje.

Optužnica je u odnosu na okrivljenike, činjenične i pravne opise kaznenih djela te zakonske kvalifikacije djela identična optužnici koja je bila podignuta u ožujku 2020.

Istraga o postupku restrukturiranja 3. maja

Afera Uljanik je u prosincu 2020. zahvatila još osoba, jer je policija nakon dodatnog istraživanja o restrukturiranju riječkog Brodogradilišta 3. maj kazneno prijavila 11 odgovornih iz Uljanik Grupe te Hrvatske brodogradnje – Jadranbroda, za koje sumnja da su sa čak 26 kaznenih djela, na teret riječkog 3. maja i hrvatske države, počinili štetu od 1,5 milijarde kuna.

Ta je istraga nastavljena nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja iz ožujka 2019., kada su provedena dodatna istraživanja o postupku restrukturiranja 3. maja te o obračunu troškova za ugovorene radove u tom riječkom brodogradilištu.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.