Politika i društvo

Tri vrtića, dva sindikata

Pregovori oko povećanja plaća u tri pulska vrtića ugroženi zbog sukoba među - sindikatima

Uvjete za reprezentativnost stekli smo još u lipnju 2020. godine, veli Cerovac iz Jadranskog sindikata dodajući da su dva puta pisanim putem tražili sastanak s drugim sindikatom te dogovor o pokretanju pregovora kolektivnog ugovora, što je odbijeno *Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije ne poriče da je Jadranski sindikat reprezentativan na razini vrtića Mali svijet, ali tvrdi kako nije utvrđena njegova reprezentativnost na razini svih gradskih vrtića, a na kojoj se trenutno pregovora


 
5 min
Borka Petrović
Ilustracija

Uvjete za reprezentativnost stekli smo još u lipnju 2020. godine, veli Cerovac iz Jadranskog sindikata dodajući da su dva puta pisanim putem tražili sastanak s drugim sindikatom te dogovor o pokretanju pregovora kolektivnog ugovora, što je odbijeno *Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije ne poriče da je Jadranski sindikat reprezentativan na razini vrtića Mali svijet, ali tvrdi kako nije utvrđena njegova reprezentativnost na razini svih gradskih vrtića, a na kojoj se trenutno pregovora

U tijeku su pregovori između tri dječja vrtića u vlasništvu Grada Pule i sindikata oko povećanja plaća. No, problemi radnika kojima se već deset godina nisu dizala primanja, izvukli su na površinu i neke druge probleme. Sindikalnog tipa. U pregovorima, naime, sudjeluje samo Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, iako predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac tvrdi kako su i oni reprezentativni te bi trebali sudjelovati u pregovorima.

Tri vrtića - dva sindikata

Naime, u Puli djeluju tri ustanove predškolskog odgoja u vlasništvu Grada - Dječji vrtić Pula, Rin Tin Tin i DV Mali svijet. I dok Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije ima većinu u prva dva, u vrtiću Mali svijet reprezentativan je upravo Jadranski sindikat koji ima 47 posto, odnosno u njega je učlanjeno 29 odgajateljica i tehničkog osoblja.

- Uvjete za reprezentativnost stekli smo još u lipnju 2020. godine, veli nam Cerovac, pokazujući nam rješenje ministarstva koje su dobili u prosincu te iste godine te nastavlja da su u rujnu 2021. dva puta pisanim putem tražili sastanak s drugim sindikatom te dogovor o pokretanju pregovora kolektivnog ugovora, što je odbijeno.

Boris Cerovac
U listopadu na sastanku s Gradom Pula Rajko Kutlača, predsjednik SIKD-a, tražio je od Grada da se pokrenu pregovori samo u dva vrtića u kojima su oni, a izostavi Mali svijet. Na kraju je ipak zauzet stav da Jadranski sindikat pismenim putem predloži rješenje kako postupiti, a oni su predložili da se pokrenu pregovori dva kolektivna ugovora u kojim će biti isti tekst ugovora u sva tri vrtića i pregovarat će se o zajedničkom prijedlogu povećanja prava radnika, prepričava nam Cerovac.

Pregovori na istim ili različitim razinama?

No, Kutlača se tada, tvrdi Cerovac, očitovao da odgovor na njihovo traženje može dati samo osnivač vrtića, odnosno Grad Pula te tako SIKD, proziva Cerovac, i dalje nastavlja s prljavom igrom na štetu svih zaposlenika tri dječja vrtića, ali i drugih poduzeća kojima je osnivač Grad Pula.

Odgovore od Grada Pule zatražili su, navodi, u studenom prošle godine i ponovili u veljači ove godine, no tada je nastao tajac, a Grad je u međuvremenu krenuo u pregovore, ali bez njih.

- Jedan od razloga za odbijanje kojeg u Gradu i drugom sindikatu navode je razina na kojoj se pregovara. Tako tvrde da oni pregovaraju na jednoj, a Jadranski sindikat traži pregovore na nižoj razini. No, izgubili su iz vida da se za svake pregovore treba dostaviti ili Sporazum ili Rješenje o reprezentativnosti. Rješenje na kojeg se pozivaju u Gradu i drugom sindikatu, jasno dokazuje da se pregovara na razini na kojoj je naš sindikat ostvario reprezentativnost. Ona se utvrđivala po svakom vrtiću zasebno, a ne za sva tri zajedno, tvrdi Cerovac.

Dodaje da su u međuvremenu kontaktirali više odvjetnika kao i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, socijalne skrbi i obitelji, dostavili im sve relevantne materijale i svi odreda tvrde da se, u skladu sa Zakonom o reprezentativnosti, u DV Mali svijet mora razgovarati samo o jednom kolektivnom ugovoru, novom, a u pregovorima mora sudjelovati i Jadranski sindikat.

Animozitet među sindikatima?

- Mogući animoziteti između sindikata moraju biti u drugom planu, a u prvi moraju biti stavljena prva radnika. Nejasno mi je s kojim nam se ciljem onemogućava da sudjelujemo u pregovorima i branimo prava onih koji su nam dali da ih zastupamo, u čijem interesu, pita se Cerovac pozivajući još jednom Grad i drugi sindikat da ih uključe u pregovore inače se pregovori, tvrdi, mogu sudskim putem poništiti.

Rajko Kutlača, voditelj pulskog Ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije ima sasvim drugačiji stav oko cijele priče. Ne poriče da je Jadranski sindikat reprezentativan na razini vrtića Mali svijet, ali tvrdi kako nije utvrđena njegova reprezentativnost na razini svih gradskih vrtića, a na kojoj se trenutno pregovora.

Rajko Kutlača
- U trenutku potpisivanje Kolektivnog ugovora 2019. godine, ugovor je potpisan sa Gradom Pula za sve vrtiće kojima je Grad osnivač , a nije se išlo na pojedinačno potpisivanje kako je ranije bio slučaj. Radi toga potpisnici tog ugovora nisu ravnateljice vrtića pojedinačno već gradonačelnik Boris Miletić i naš sindikat. Ugovor se i zove “Kolektivni ugovor za radnike dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Pula“ i to je razina na kojoj se trenutno pregovara o njegovim izmjenama i dopunama, dakle na razini svih vrtića, a Jadranski sindikat na toj razini uopće nije utvrđivao reprezentativnost, pojašnjava svoj stav Kutlača.

Nije stvar volje, već zakona

Dodaje da se ne radi o stvari volje koga se uključuje u pregovore, već o jasno definiranom zakonu.

- Zakon jasno kaže da utvrđena reprezentativnost vrijedi koliko traje i Kolektivni ugovor te da poslodavac, u ovom slučaju osnivač, o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora može pregovarati samo sa sindikatima čija je reprezentativnost utvrđena za sklapanje tog ugovore. Na kraju krajeva, bilo bi apsurdno da o izmjenama nekog, bilo kog, ugovora može pregovarati netko tko nije potpisnik tog ugovora. Obzirom da je odredba zakona po tom pitanju jasna i nedvosmislena, a uvjeren sam da je toga svjestan i predsjednik Jadranskog sindikata, neminovno je pitanje zašto onda uporno pokušava pregovore o povećanju plaće za radnike dječjih vrtića u Puli usporiti, onemogućiti ili učiniti nezakonitima, ali na to pitanje neka odgovara svojim članovima, zaključuje Kutlača.

- Radi nemogućnosti čelnika Jadranskog sindikata da prihvati ovu činjenicu izgubili smo za pregovore cijelu jesen i sada pregovaramo u skladu s mogućnostima, kazao je Kutlača dodajući da pregovori nisu stvar nečijih želja već mogućnosti i da je svaki pomak ipak dobar, dok na upit što je dogovoreno nije htio kazati ništa apostrofirajući da - pregovori još traju.


Pixsell/D. Marušić Čiči

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.