Politika i društvo

POZIV IZ UHPA-e

Prijavite se za EU potpore touroperatorima i agencijama za održivost

Planirano je odabrati minimalno 175 malih i srednjih poduzeća koja će dobiti podršku za poboljšanje održivosti, tj. mala i srednja poduzeća mogu odlučiti žele li potporu za certifikaciju održivosti i/ili implementaciju inovativne prakse u svom opskrbnom lancu


 
2 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Planirano je odabrati minimalno 175 malih i srednjih poduzeća koja će dobiti podršku za poboljšanje održivosti, tj. mala i srednja poduzeća mogu odlučiti žele li potporu za certifikaciju održivosti i/ili implementaciju inovativne prakse u svom opskrbnom lancu

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) kao sudionik EU projekta za poticanje održivosti među turističkim agencijama i touroperatorima "SUSTOUR", u sklopu kojeg se dodjeljuju potpore malim i srednjim poduzećima u turizmu, pozvala je u srijedu članove da se prijave za te potpore na poziv otvoren do 10. svibnja.

Taj su projekt najavili i iz krovnog europskog udruženja turističkih agencija i touroperatora ECTAA, u čijem radu sudjeluje i UHPA, povodom čega su predsjednici tih udruženja Pavel Niewiadomski i Tomislav Fain uz poziv članovima da se prijave na poziv i iskoriste mogućnosti koje pruža taj projekt, poručili da i vlastitim djelovanjem mogu pridonijeti održivijoj budućnosti turizma za sadašnje i buduće generacije.

"Održivost u turizmu središnji je izazov s kojim se industrija suočava u 21. stoljeću. Sada više nego ikad svjesni smo ranjivosti života i njegove važnosti i potrebe zaštite ljepote našeg planeta, koja je temelj svakog turističkog proizvoda. Putničke agencije i touroperatori u tome imaju ključnu ulogu s obzirom na njihov položaj posrednika između turista, dobavljače i odredišta, čime utječući i na izbor potrošača, praksu dobavljača i razvoj destinacije", istaknuo je povodom poziva glavni direktor ECEAT-a (Europskog centra za eko i agro turizam) i Travelife za touroperatore, vodeću obuku, upravljanje i certificiranje Naut Kusters.

Stoga je, kako smatra, projekt SUSTOUR prava prilika za mala i srednja poduzeća koja žele graditi bolji svijet nakon covida uz potpore Europske komisije.

U sklopu tog poziva planirano je odabrati minimalno 175 malih i srednjih poduzeća koja će dobiti podršku za poboljšanje održivosti, tj. mala i srednja poduzeća mogu odlučiti žele li potporu za certifikaciju održivosti i/ili implementaciju inovativne prakse u svom opskrbnom lancu.

Prema pozivu, maksimalna financijska potpora na koja mogu računati odabrana poduzeća su vaučeri za usluge podrške u vrijednosti do 6.000 eura, ovisno o opcijama koje poduzeće odabere u obrascu za prijavu.

EU projekt SUSTOUR financira se kroz program COSME (za konkurentnost malih i srednjih poduzeća), pri čemu iz UHPA-e ističu da je za njihove članove, kao i članove drugih partnera u tom projektu sudjelovanje besplatno, dok će svi ostali morati snositi dio troškova od 200 do 400 eura, ovisno o veličini poduzeća.

Nakon zatvaranja prijava na poziv 10. svibnja ove godine, odabir poduzeća bi trebao biti zaključen 7. lipnja, da bi do kraja lipnja, prema očekivanjima, trebao i početi taj  program tehničke podrške, čiji je završetak planiran do kraja lipnja 2023. U sklopu toga tvrtke koje budu odabrane imat će pravo sudjelovanja u brojnim treninzima i obukama, a nakon završetka pojedinih aktivnosti, svojim će unaprijed odabranim trenerima i auditorima uručiti vaučere koji će im zauzvrat biti plaćeni sredstvima SUSTOUR projekta.

Odabrane tvrtke morat će potpisati i ugovor kojim se obvezuju na praćenje aktivnosti predviđenih programom potpore do kraja lipnja 2023.

Hrvatska odnosno UHPA je i dio konzorcija koji vodi projekt SUSTOUR, a kojeg još uz ECTAA-u sa sjedištem u Belgiji čine i udruženja ECEAT i ANVR iz Nizozemske, Futouris iz Njemačke, SMAL iz Finske te APAVT iz Portugala.

Podržavajuća turistička udruženja su ABTTA (Bugarska), ABTO (Belgija), ALTA (Latvija), ATTA (Udruga trgovačkih društava za avanturistička putovanja – Europa), ASR i DRV (Njemačka), EDV i SETO (Francuska), ETFL (Estonija), ETOA (Europa), FATTA (Malta), FTO (Italija), HATTA (Grčka), MUISZ (Mađarska), NTVA (Litva), SACKA (Slovačka), SRF (Švedska), UPAV i VVR (Belgija) i WKÖ (Austrija).


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.