Politika i društvo

POZIV IZ UHPA-e

Prijavite se za EU potpore touroperatorima i agencijama za održivost

Planirano je odabrati minimalno 175 malih i srednjih poduzeća koja će dobiti podršku za poboljšanje održivosti, tj. mala i srednja poduzeća mogu odlučiti žele li potporu za certifikaciju održivosti i/ili implementaciju inovativne prakse u svom opskrbnom lancu


 
3 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Planirano je odabrati minimalno 175 malih i srednjih poduzeća koja će dobiti podršku za poboljšanje održivosti, tj. mala i srednja poduzeća mogu odlučiti žele li potporu za certifikaciju održivosti i/ili implementaciju inovativne prakse u svom opskrbnom lancu

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) kao sudionik EU projekta za poticanje održivosti među turističkim agencijama i touroperatorima "SUSTOUR", u sklopu kojeg se dodjeljuju potpore malim i srednjim poduzećima u turizmu, pozvala je u srijedu članove da se prijave za te potpore na poziv otvoren do 10. svibnja.

Taj su projekt najavili i iz krovnog europskog udruženja turističkih agencija i touroperatora ECTAA, u čijem radu sudjeluje i UHPA, povodom čega su predsjednici tih udruženja Pavel Niewiadomski i Tomislav Fain uz poziv članovima da se prijave na poziv i iskoriste mogućnosti koje pruža taj projekt, poručili da i vlastitim djelovanjem mogu pridonijeti održivijoj budućnosti turizma za sadašnje i buduće generacije.

"Održivost u turizmu središnji je izazov s kojim se industrija suočava u 21. stoljeću. Sada više nego ikad svjesni smo ranjivosti života i njegove važnosti i potrebe zaštite ljepote našeg planeta, koja je temelj svakog turističkog proizvoda. Putničke agencije i touroperatori u tome imaju ključnu ulogu s obzirom na njihov položaj posrednika između turista, dobavljače i odredišta, čime utječući i na izbor potrošača, praksu dobavljača i razvoj destinacije", istaknuo je povodom poziva glavni direktor ECEAT-a (Europskog centra za eko i agro turizam) i Travelife za touroperatore, vodeću obuku, upravljanje i certificiranje Naut Kusters.

Stoga je, kako smatra, projekt SUSTOUR prava prilika za mala i srednja poduzeća koja žele graditi bolji svijet nakon covida uz potpore Europske komisije.

U sklopu tog poziva planirano je odabrati minimalno 175 malih i srednjih poduzeća koja će dobiti podršku za poboljšanje održivosti, tj. mala i srednja poduzeća mogu odlučiti žele li potporu za certifikaciju održivosti i/ili implementaciju inovativne prakse u svom opskrbnom lancu.

Prema pozivu, maksimalna financijska potpora na koja mogu računati odabrana poduzeća su vaučeri za usluge podrške u vrijednosti do 6.000 eura, ovisno o opcijama koje poduzeće odabere u obrascu za prijavu.

EU projekt SUSTOUR financira se kroz program COSME (za konkurentnost malih i srednjih poduzeća), pri čemu iz UHPA-e ističu da je za njihove članove, kao i članove drugih partnera u tom projektu sudjelovanje besplatno, dok će svi ostali morati snositi dio troškova od 200 do 400 eura, ovisno o veličini poduzeća.

Nakon zatvaranja prijava na poziv 10. svibnja ove godine, odabir poduzeća bi trebao biti zaključen 7. lipnja, da bi do kraja lipnja, prema očekivanjima, trebao i početi taj  program tehničke podrške, čiji je završetak planiran do kraja lipnja 2023. U sklopu toga tvrtke koje budu odabrane imat će pravo sudjelovanja u brojnim treninzima i obukama, a nakon završetka pojedinih aktivnosti, svojim će unaprijed odabranim trenerima i auditorima uručiti vaučere koji će im zauzvrat biti plaćeni sredstvima SUSTOUR projekta.

Odabrane tvrtke morat će potpisati i ugovor kojim se obvezuju na praćenje aktivnosti predviđenih programom potpore do kraja lipnja 2023.

Hrvatska odnosno UHPA je i dio konzorcija koji vodi projekt SUSTOUR, a kojeg još uz ECTAA-u sa sjedištem u Belgiji čine i udruženja ECEAT i ANVR iz Nizozemske, Futouris iz Njemačke, SMAL iz Finske te APAVT iz Portugala.

Podržavajuća turistička udruženja su ABTTA (Bugarska), ABTO (Belgija), ALTA (Latvija), ATTA (Udruga trgovačkih društava za avanturistička putovanja – Europa), ASR i DRV (Njemačka), EDV i SETO (Francuska), ETFL (Estonija), ETOA (Europa), FATTA (Malta), FTO (Italija), HATTA (Grčka), MUISZ (Mađarska), NTVA (Litva), SACKA (Slovačka), SRF (Švedska), UPAV i VVR (Belgija) i WKÖ (Austrija).


Nastavite čitati

Šest zainteresiranih za kupnju 3. maja Rijeka 1905

Tvrtka 3.maj Rijeka 1905. osnovana je radi nastavka brodograđevne djelatnosti. Prema planu restrukturiranja 3.maja, djelatnost će se bez financijskih opterećenja iz prethodnih razdoblja obavljati u novoj tvrtki, koja je dokapitalizirana operativnom imovinom, a s ugovaranjem novih poslova u novu tvrtku se prebacivat će se i radnici

Vet Memoria, na raspolaganju prvi riječki krematorij za dostojanstven oproštaj od kućnih ljubimaca

Vlasnici kućnih ljubimaca dobro znaju kako je po njihovom ugibanju oproštaj težak i emotivan, a jedan od većih izazova je kako da on bude dostojanstven uz čuvanje sjećanja na vjernog prijatelja i pratitelja * Riječ je o usluzi koja je potpuna novost u široj riječkog regiji, u Istri i na Kvarneru te će pomoći u oproštaju od voljene životinje kroz urnu koju je potom moguće pohraniti na groblju životinja ili čuvati doma

DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju

Sva su biračka mjesta otvorena, pa i ona u Dohi i Dubaiju u kojima pada obilna kiša i puše snažan vjetar, doznaje se u utorak u Državnom izbornom povjerenstvu. Na tim biračkim mjestima nema puno birača, u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, aktivo ih se registriralo 16, a prethodno 42. To su birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji su željeli glasovati u inozemstvu, pa su zatražili prethodnu registraciju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.