republika - dugi
Politika i društvo

komentar uredništva

Pulski SDP mora shvatiti da je pravo i dužnost novinara postavljati pitanja jer poslovni interesi investitora nisu uvijek i javni interesi


 
3 min
Danijela Bašić-Palković Dražen Majić
FOTO: PIXSELL/ Srećko Niketić

Pulski SDP jučer je medijima poslao priopćenje u kojem redakciju portala Istra24 proziva da je plaćena i da proizvodi spinove odnosno da objavom određenih informacija želi skrenuti pažnju s nekih važnijih tema te da sudjeluje u 'peglanju' nečijeg imidža.

S obzirom na to da se radi o ozbiljnim optužbama, a mi smo još uvijek u prvom tjednu svog postojanja, smatramo da je bitno jasno i konkretno reagirati.

Pulski SDP priopćenje nije potpisao pa pretpostavljamo da ga je sastavio predsjednik Igor Belas. Kao dokaz za svoje ozbiljne optužbe uzima pitanje iz intervjua naše novinarke Danijele Bašić Palković s predsjednicom pulskog Gradskog vijeća, Dušicom Radojčić.

U tom se pitanju snažan angažman SDP-ovih vijećnika oko najavljenih investicija na Stoji dovodi u vezu sa činjenicom da je njihov vrlo utjecajan član, Stevan Muidža, istovremeno i čelni čovjek tvrtke koja želi realizirati građevinski projekt vrijedan, kako kažu SDP-ovci, milijardu kuna.

U pulskom SDP-u smatraju da je dovođenje te dvije činjenice u vezu „tendenciozna“ i „lažna pretpostavka“ te da ih se postavljanjem takvog pitanja želi „uvaljati u blato“. 

U svom dopisu potom obrazlažu da je točno je kako je Stevan Muidža član SDP-a kao i da je predstavnik privatnog međunarodnog investitora pa se pitaju „čiji je interes da se zaustavi investicija vrijedna "MILIJARDU" kuna.“

Drugim riječima, postavljanjem jednog novinarskog upita dovodi se u pitanje, maltene, budućnost Grada Pule.

Stav naše redakcije o ovim prozivkama je sljedeći.

Radi se o grubom napadu i pokušaju političkog pritiska velike političke stranke na rad neovisnog medija. Smatramo da je pitanje naše novinarke bilo potpuno utemeljeno i da javnost mora znati zašto se neka politička stranka snažno zalaže za nečiji privatni interes.

Upravo je priopćenje pulskog SDP-a dokaz da nismo pogriješili jer ta stranka nikad dosad ovako snažno nije napala neki istarski medij i nikad dosad tako žustro nije promovirala nečiji poslovni projekt. Faktor Stevana Muidže u političkom djelovanju pulskog SDP-a ne može se ignorirati i svako pozivanje na ignoriranje te činjenice nije racionalno. Naime, Stevan Muidža je dugogodišnji član predsjedništva pulskog SDP-a i jedan od najvećih donatora te stranke.

Dio njihovog priopćenja vezan uz Max Stoju nalikuje na propagandni letak za tu investiciju i, mada je takav politički stav legitiman, sasvim je legitimno i da se, u interesu javnosti, takav stav propitkuje. Ukoliko je Muidžina investicija toliko kvalitetna i dobra, kao što tvrde u pulskom SDP-u, sigurno je neće srušiti jedno kratko novinarsko pitanje.

Naprotiv, učinit će ju kvalitetnijom, možda ne za investitora, ali svakako za građane Pule. Jer, vrlo je bitno razumjeti da interesi investitora koje predstavlja Stevan Muidža nisu uvijek u skladu s javnim interesima.

Zato doista čudi da se SDP, stranka deklarativno socijaldemokratskog usmjerenja, služi ovakvim metodama pritisaka na medije koji, u ovom slučaju, propitkuju njihov mogući utjecaj na realizaciju projekta koji će zasigurno mijenjati vizuru Pule.

SDP mora shvatiti da je pravo i dužnost novinara postavljati pitanja. Ovim nedemokratskim činom pulski SDP dovodi u pitanje neovisnost naše redakcije što je nedopustivo i za svaku osudu.

Stoga, ne samo da nećemo ustuknuti pred pritiskom SDP-a Pule, nego ćemo i dalje nastaviti profesionalno pratiti sve bitne detalje i događanja vezana za velike investicije na Stoji i Valkanama.  

Za redakciju Istra24:

Danijela Bašić Palković i Dražen Majić


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.