Politika i društvo

UPRAVA: "IMA POTENCIJAL EKONOMSKE AKTIVACIJE"

PRODAJE SE ZGRADA GLAVNE POŠTE U PULI Koliko košta arhitektonski dragulj i simbol grada?

Zgrada pošte na Korzu u Rijeci prodana je prije osam godina modnom brendu Zara za više od 5 milijuna eura, a sada se pošta u Šibeniku prodaje za 2,5 milijuna eura. Pulska pošta ima 1.890 kvadrata tlocrtne i bitno više realne površine * "Zgrada Pošte na Danteovom trgu 4 jedna je od nekretnina za koju smo procijenili da ima potencijal ekonomske aktivacije. U tom kontekstu naglašavamo kako nismo prodali zgradu niti smo o njenoj prodaji s ikim pregovarali", odgovara nam uprava Hrvatske pošte, ne otklonivši mogućnost da će se zgrada u skoroj budućnosti ponuditi na tržište


 
4 min
Zoran Angeleski
Foto: Manuel Angelini

Zgrada pošte na Korzu u Rijeci prodana je prije osam godina modnom brendu Zara za više od 5 milijuna eura, a sada se pošta u Šibeniku prodaje za 2,5 milijuna eura. Pulska pošta ima 1.890 kvadrata tlocrtne i bitno više realne površine * "Zgrada Pošte na Danteovom trgu 4 jedna je od nekretnina za koju smo procijenili da ima potencijal ekonomske aktivacije. U tom kontekstu naglašavamo kako nismo prodali zgradu niti smo o njenoj prodaji s ikim pregovarali", odgovara nam uprava Hrvatske pošte, ne otklonivši mogućnost da će se zgrada u skoroj budućnosti ponuditi na tržište

Iz više izvora neslužbeno smo saznali da uprava Hrvatske pošte namjerava prodati zgradu glavne pošte u Puli, a pojedini njeni radnici kažu da bi iz nje trebali iseliti do kraja godine, što bi značilo za svega  mjesec i pol dana. Pitanje je i kud će, osim poštara, i zaposlenici pulskog područnog ureda Zavoda za mirovinsko osiguranje koji rade u zakupljenom dijelu ove velebne zgrade.

Ukupna neto korisna površina bivše pošte na Korzu u Rijeci (sada u vlasništvu modnog brenda Zara) iznosi 3.500 četvornih metara, a početna cijena iznosila je 1.533 eura po kvadratu, a prodana je za više od 5 milijuna eura. Pulska pošta ima 1.890 kvadrata tlocrtne i bitno više realne površine, više od bivše riječke pošte

Osim što je 90 godina jedna od urbanih simbola Pule, zgrada pošte zaštićeno je kulturno dobro i pravi arhitektonski dragulj. Palaču pošta (Palazzo delle Poste) projektirao je 1933. Angiolo Mazzoni, smatra se remek-djelom čiji je najintrigantniji dio kružni ulaz sa spiralnim stubištem u mozaiku, uz dodatni efekt u boji; zidovi i stepenice prekriveni su komadićima crvenog stakla, čijem se sjaju suprotstavlja  crna linija rubnika stepenica.

Uprava Hrvatske pošte ne isključuje mogućnost prodaje pulske zgrade, što se moče iščitati iz njihovog službenog odgovora koji nam je stigao iz njenog zagrebačkog sjedišta. 

"Zgrada Pošte na Danteovom trgu 4 jedna je od nekretnina za koju smo procijenili da ima potencijal ekonomske aktivacije. U tom kontekstu naglašavamo kako nismo prodali zgradu niti smo o njenoj prodaji s ikim pregovarali", kaže uprava Hrvatske pošte, ne otklonivši mogućnost da će se zgrada u skoroj budućnosti ponuditi na tržište.

Ne bi to bilo posebno čudno, s obzirom da Hrvatska pošta već dugi niz godina prodaje svoje nekretnine, a na svojim službenim internetskim stranicama imaju i katalog s ponuđenim nekretninama koje su trenutno u prodaji.

Stražnja strana pošte, foto: Manuel Angelini

Uostalom, na kraju svog odgovora uprava HP-a nas je uputila na stranicu 'Nekretnine' gdje je navedeno i ovo: "Tvrtka kroz povijesno nasljeđe posjeduje nekretnine kojima se ne koristi i ne može se koristiti za obavljanje svoje temeljne djelatnosti. Radi fokusiranja na razvoj logističkih kapaciteta te stjecanje novih prihoda, imajući u vidu gradnju novog sortirnog centra, ove je nekretnine u vlasništvu potrebno aktivirati. Nekretnine aktiviramo ili davanjem u zakup poslovnih prostora ili prodajom". 

'Ovo je Srbija'.... 'Ovo je pošta'

Kao jedno od najznačajnijih ostvarenja između dva svjetska rata u Istri, ujedno i najznačajnije ostvarenje talijanskoga racionalizma u Istri, pulska pošta podignuta je u centru Pule na tada novouređenom Danteovom trgu s novom fontanom arhitekta Enrica Trolisa, koji je, usput, 1936. projektirao sada ruinirano gradsko kupalište na Stoji.

Zgrada glavne pošte, kada je dovršena 1935. godine, imala je na ulazu veliki fašistički simbol, impresivni fascio, a taj je element skinut nakon Drugog svjetskog rata, kada je dio gdje je bio fašistički svežanj obložen sličnim kamenom.

U kolektivnu memoriju ući će i događaj iz ratnih 90-ih. Netko je na pročelje zgrade glavne pulske pošte ispisao grafit "Ovo je Srbija", dok je koji dan kasnije lucidno reagirao, ispisavši ispod tog grafita poruku "Ovo je pošta".

Bio to pokazatelj njenog lošeg poslovanja ili ulaganja u modernizaciju firme koja najčešće trpi kritike zbog sporosti u distribuciji pošiljki, Hrvatska pošta već je dosad u više navrata prodavala na desetine i desetine svojih nekretnina - zgrada, stanova i zemljišta po Hrvatskoj.

Tako je 2015. godine, među ostalim, prodana i jedna od njenih najvrjednijih nekretnina, velika trokatnica u središtu Rijeke, na Korzu, s početnom cijenom od 5 milijuna eura, u koju je potom uselio modni brend Zara.

Rijeka: nekad pošta , danas Zara

Ukupna neto korisna površina tog objekta iznosi 3.500 četvornih metara, a početna cijena iznosila je 1.533 eura po kvadratu.

Pulska pošta ima 1.890 kvadrata tlocrtne i bitno više realne površine, više od bivše riječke pošte.

Uz riječki slučaj prije osam godina, za Pulu je ilustrativan svježi primjer ovogodišnje prodaje zgrade tzv. Stare pošte u centru Šibenika, čiji je prostor doduše već godinama napušten i bez funkcije jer je pošta preselila na drugu adresu.

Pulska pošta nekad

Također kulturno dobro, za ovaj je objekt od 700-tinjak kvadrata u srpnju ove godine Hrvatska pošta po cijeni od nepunih 2,5 milijuna eura ponudila Šibensko-kninskoj županiji da iskoristi zakonsko pravo prvokupa nekretnine.

Unatoč zalaganja pojedinih i na koncu preglasanih vijećnika oporbe da se iskoristi to pravo u ime budućih javnih sadržaja u toj zgradi, Županija se 21. srpnja ove godine zbog manjka novca (u proračunu nije planirana kupnja te zgrade, kazao je župan) odrekla prvokupa.

Stoga će se zgrada sada prodavati za tržištu za neku komercijalnu namjenu trećoj osobi, no uz obvezu prodaje po cijeni koja ne može biti niža od cijene ponuđene Županiji. Treba reći da se isti objekt prije deset godina prodavao po gotovo upola manjoj cijeni.

Treba podsjetiti da je Hrvatska pošta oglasila 2018. godine prodaju više od 50 nekretnina koje joj nisu bile nužne za poslovanje. Prodavala su se 33 poslovna prostora, deset stanova i sedam zemljišta, uz tada ukupnu početnu vrijednost nekretnina od 1,58 milijuna eura.

Nacrt iz 30-ih godina prošlog stoljeća 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.