Politika i društvo

Tko nam je u kampanji prodavao maglu?

PULSKI APSURDI: Zbog loše komunikacije između gradskih odjela školarci OŠ Kaštanjer godinama čekaju nastavu u jednoj smjeni

Desetak godina nepotrebno se čekalo da komunalni odjel odgovori na uzastopne molbe odjela za društvene djelatnosti za upitnu česticu. Gradonačelnik i predsjednica Vijeća roditelja OŠ Kaštanjer Maja Erak tu su informaciju saznali na nedavnom sastanku u Gradu. Bivša zamjenica gradonačelnika i IDS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu, Elena Puh Belci, tvrdi da to nije istina


 
7 min
Chiara Bilić
Foto: Manuel Angelini

Desetak godina nepotrebno se čekalo da komunalni odjel odgovori na uzastopne molbe odjela za društvene djelatnosti za upitnu česticu. Gradonačelnik i predsjednica Vijeća roditelja OŠ Kaštanjer Maja Erak tu su informaciju saznali na nedavnom sastanku u Gradu. Bivša zamjenica gradonačelnika i IDS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu, Elena Puh Belci, tvrdi da to nije istina

Iako je kandidatkinja IDS-a za gradonačelnicu i tadašnja zamjenica gradonačelnika Pule, Elena Puh Belci, u jeku kampanje za lokalne izbore govorila da je dogradnja OŠ Kaštanjer u tijeku, sada je već kristalno jasno da to nije bilo točno. Kako doznajemo, glavni kočničar dogradnje škole upravo je Grad Pula, točnije nadležni gradski odjeli koji su godinama jedan dokument tog važnog projekta držali u ladicama.

Ako je vjerovati novom pulskom gradonačelniku, nakon više od desetljeća praznih obećanja, đaci te pulske osnovne škole do kraja njegova mandata, dakle do svibnja 2025. godine, napokon bi trebali pohađati nastavu u jednoj smjeni. Osim njih, isto očekuje i učenike Osnovne škole Šijana.

Otkrivena neugodna istina

No, trakavica oko nadogradnje OŠ Kaštanjer je zaista poseban slučaj. Naime, rekonstrukcija te škole jedan je od projekata koje prethodna vlast godinama nije uspijevala realizirati iz prilično bizarnog razloga.

Neugodna istina otkrivena je, pojasnila nam je predsjednica Vijeća roditelja te škole Maja Erak, na sastanku koji je na inicijativu gradonačelnika Filipa Zoričića u Gradu sazvan u listopadu, a na kojem su bili pozvani predstavnici roditelja škole, ravnateljica i pročelnica Gradskog odjela za društvene djelatnosti, Elvira Krizmanić Marjanović.

Ukratko, za prijeko potrebno proširenje škole Kaštanjer bilo je potrebno riješiti imovinsko-pravno pitanje dviju parcela, jedne upisane kao javno dobro, i druge, koja je upisana kao javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu države. Čitav proces je u Gradu započeo još davne 2008. godine, ali zbog loše komunikacije između dva gradska odjela, škola obećanu nadogradnju nije dočekala ni nakon 13 godina.

Desetak godina se samo čekalo da Komunalni odjel odgovori na uzastopne molbe Odjela za društvene djelatnosti za tu upitnu česticu

Filip Zoričić

Ustanovljeno je da je u svibnju 2008. godine tadašnji Upravni odjel za odgoj, obrazovanje, sport i tehničku kulturu Upravnom odjelu za komunalni sustav i imovinu dostavio geodetsku podlogu škole te zatražio "da se provedu radnje i izvrši upis Grada Pule kao vlasnika svih čestica", kako bi se mogla ishodovati građevinska dozvola za rekonstrukciju i dogradnju.

To potvrđuje i dokument koji imamo u posjedu, a iz kojeg je vidljivo kako tadašnji pročelnik Odjela za odgoj i obrazovanje Nevio Prenc, još prije 14 godina od drugog Odjela za komunalni sustav i imovinu traži "da se provedu radnje i izvrši upis Grada Pule kao vlasnika svih čestica, a sve u svezi ishodovanja građevinske dozvole za rekonstrukciju i dogradnju OŠ Kaštanjer".

Dokument stoji u ladici od 2008.godine

U istom dopisu, tadašnji pročelnik Prenc Odjelu za komunalni sustav dostavlja i posebnu geodetsku podlogu škole Kaštanjer, a kao prilog šalje i tehnički izvještaj i situaciju vezanu uz ovu tematiku. 

Predmeti u ladicama

Maja Erak, koja je kroz Vijeće roditelja u čitav rusvaj oko nadogradnje upoznata već godinama, govori da je to saznanje na sastanku iznenadilo i njih kao predstavnike škole, ali i novoizabranog gradonačelnika. Navodi i da su u Gradu, za vrijeme prethodne vlasti, ignorirali njihove upite. Zadnji je, ističe, poslan početkom studenog 2020. godine i uredno je, veli, zaprimljen u pisarnici. No, odgovor nisu nikada dočekali.

„Kad malo bolje pogledamo, nije trebalo puno da se stvari pomaknu s mrtve točke i ja se, osobno, dan danas čudim kako si je Grad Pula s prethodnom vlasti na čelu mogao dozvoli da predmeti 'stoje u ladicama', a da pritom, u kampanji, kao glavni projekt vezan za obrazovanje navode nadogradnju Osnovne škole Kaštanjer“, govori nam predsjednica Vijeća roditelja.

I doista, tadašnja dogradonačelnica, koja je na tu funkciju došla upravo iz Odjela za društvene djelatnosti, gdje je dugo godina bila i pomoćnica pročelnika te u jednom trenutku i v.d. pročelnice, a sada viša savjetnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu u Županiji, u kampanji je u prezentu - sadašnjem vremenu koji obuhvaća radnju u trenutku govora - govorila da se OŠ Kaštanjer dograđuje.

Osim toga, Puh Belci je OŠ Kaštanjer bila i kuma na projektu međunarodne Eko-škole, a Grad Pula se već godinama brendira kao Grad prijatelj djece.

Na njezinom službenom Facebook profilu još je uvijek moguće vidjeti objavu vezanu uz točku programa kampanje koja obuhvaća obrazovanje, a koja je naslovljena „Pravac budućnost – 100% za djecu i mlade!“.

Kampanja IDS-ove kandidatkinje Elene Puh Belci/ Video: Facebook Elene Puh Belci

Puh Belci: Nije istina da su predmeti stajali u ladicama

Sa svim tim saznanjima na umu, valja se upitati je li moguće kako Elena Puh Belci nije znala da su dva gradska odjela, od kojih je jedan njezin matični, praktički sabotirala projekt dogradnje škole Kaštanjer. Ukoliko je, pak, znala, to bi značilo da je u kampanji svjesno prodavala maglu govoreći da je škola trenutno u procesu rekonstrukcije.

Međutim, ona ne samo da demantira da je bila upoznata s informacijom da je procedura zapela između dva gradska odjela, nego tvrdi da to nije istina.

„Odgovorno tvrdim da nije bilo nikakvih 'šumova' u komunikaciji unutar gradskih odjela ili s predstavnicima škole, a još manje da su neki 'krucijalni papiri' zapeli u ladici. To su lako provjerljive laži. Smatram da su poduzete sve predradnje od strane gradske vlasti u prethodnom periodu te da su u svakom trenutku svi uključeni akteri, predstavnici gradskih odjela i predstavnici škole, bili upoznati sa svim poduzetim aktivnostima“, rezolutna je Puh Belci. 

Štoviše, ističe da je dogradnja OŠ Kaštanjer bio kapitalni projekt Grada Pule, preciznije Upravnog odjela za društvene djelatnosti, i prioritet u rješavanju od samog početka iskazivanja interesa škole za dogradnjom. Veli i da se detektirana problematika pokazala vrlo kompleksnom zbog velikog broja čestica unutar školskog dvorišta, čiji vlasnik nije bila škola, a dodatni problem bila je narušena statika.

"Upravo stoga, paralelno smo radili na osiguranju postojećeg objekta za dogradnju, rješavanju spornih čestica te pisanju projektne dokumentacije" objasnila je Puh Belci 13 godina čekanja.

Maja Erak: Vidimo promjene i nadamo se rješenju

Iz Gradskog ureda za informiranje, ističu da bivša gradska uprava višegodišnju proceduru nikad nije privela kraju te da se sada "intenzivno krenulo u rješavanje tog gorućeg pitanja za učenike, roditelje i Osnovnu školu Kaštanjer, kojoj gravitira sve veći broj djece“.

Predsjednica Vijeća roditelja OŠ Kaštanjer, Maja Erak kaže da s novom vlasti komuniciraju neposredno i brzo te da u tom pogledu vidi značajne pomake.

"Svakako vidimo veliku promjenu, samim time što smo uopće bili pozvani na sastanak i što nam je gradonačelnik objasnio svoje planove kao i prepreke u njihovom provođenju. Najveći napredak vidljiv je u tome što se pokrenulo rješavanje problematike vezane uz čestice zbog kojih se ne može napraviti glavni projekt i krenuti u nadogradnju škole", navela je Erak.

Napomenimo i da je od 2008. godine Odjel za komunalnu djelatnost promijenio pet pročelnika, od IDS-ovog Damira Prhata, preko također IDS-ovca Giordana Škuflića, kojeg nasljeđuje Ingrid Bulian, sada pročelnica Odjela za prostorno uređenje, pa sve do aktualnog Roberta Stembergera koji je na toj funkciju naslijedio Dijanu Ažić.

Od 1. ožujka u jednoj smjeni, ali na dvije lokacije

Govoreći o nadogradnji OŠ Kaštanjer, Zoričić očekuje da će, nakon što je riješen "dugogodišnji čudan nesporazum između odjela za društvene djelatnosti i komunalnih djelatnosti", gradske službe ove godine pripremiti idejno rješenje.

Najavljuje da će OŠ Kaštanjer i OŠ Šijana prijaviti na EU projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja te da će, ako ta opcija kojim slučajem ne prođe, Grad dogradnje "financirati kako zna i umije, ali obje škole moraju biti u jednoj smjeni do kraja mandata, jer se predugo čekalo".

"Sada nam preostaje još jedna čestica o kojoj razgovaramo s Ministarstvom imovine, ali i Ministarstvom prometa, jer ta državna čestica, upisana kao cesta, prolazi ispred ulaza u školu. Očekujem jako brzo dobre vijesti kojima bi parcela napokon bila 1/1 i tada bismo odmah išli u glavni projekt, aplicirali za EU fond i dogradnju škole, ali i paralelno izgradnju sportske dvorane, jer informacije idu tako da dogradnja ili gradnja podrazumijeva potporu EU fonda i za dvoranu. Podsjećam kako od otprilike 1. ožujka škola Kaštanjer ide u jednu smjenu, ali na dvije lokacije, a da bi bila u svojoj jednoj zgradi, zbog cijele procedure i gradnje, treba najmanje godinu i pol dana”, zaključuje Zoričić.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.