Politika i društvo

JOŠ UVIJEK NIJE PRIMIO PRVE PACIJENTE

Pulski hospicij dobio privremenu ravnateljicu, opremanje će koštati najmanje pola milijuna eura: "Čeka nas još puno posla"

Odgovor na pitanje kada će pulski hospicij otvoriti vrata prvim pacijentima privremena ravnateljica nema ni danas. Otkriva da je na ovoj privremenoj funkciji do početka rada hospicija. "Dok se ne dobije dozvola Ministarstva zdravstva  o zadovoljenju svih uvjeta. Imamo još puno birokratskog posla, donošenja i usklađivanja statuta i akata te moramo privesti kraju i cijeli proces opremanja i okupljanja ljudi", navodi


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Odgovor na pitanje kada će pulski hospicij otvoriti vrata prvim pacijentima privremena ravnateljica nema ni danas. Otkriva da je na ovoj privremenoj funkciji do početka rada hospicija. "Dok se ne dobije dozvola Ministarstva zdravstva  o zadovoljenju svih uvjeta. Imamo još puno birokratskog posla, donošenja i usklađivanja statuta i akata te moramo privesti kraju i cijeli proces opremanja i okupljanja ljudi", navodi

Javna zdravstvena ustanova za palijativnu skrb - Hospicij blaženog Miroslava Bulešića u Puli u travnju je napokon registrirana pri Trgovačkom sudu u Pazinu, a za privremenu ravnateljicu imenovana je neurologinja, dr. sc. Julijana Franinović Marković.

Nema odgovora

Naime, pismo namjere o ostvarivanju suradnje na realizaciji projekta ustanove za palijativnu skrb potpisan je između Porečko-pulske biskupije, Grada Pule i Županije davne 2015. godine, zgrada je izgrađena još 2020. godine, ali na palijativnu skrb još uvijek nije primljen niti jedan pacijent. Nakratko je u novom objektu bilo organizirano cijepljenje protiv covida, a već neko vrijeme prostor koriste štićenici pulskog Doma za starije osobe Alfredo Štiglić.

Odgovor na pitanje kada će pulski hospicij otvoriti vrata prvim pacijentima privremena ravnateljica nema ni danas.

Otkriva da je na ovoj privremenoj funkciji do početka rada hospicija.

- Dok se ne dobije dozvola Ministarstva zdravstva  o zadovoljenju svih uvjeta. Imamo još puno birokratskog posla, donošenja i usklađivanja statuta i akata te moramo privesti kraju i cijeli proces opremanja i okupljanja ljudi, navodi.

Sporazum o suradnji

Julijani Franinović Marković lani je, spomenimo, uručeno najveće županijsko priznanje, Grb Istarske županije, kao najzaslužnijoj osobi za razvoj palijativne skrbi u Istarskoj županiji, a zahvaljujući njezinom intenzivnom radu od početka volonterskog djelovanja unutar Lige protiv raka pa sve do osnivanja prvog palijativnog tima u sustavu Istarskih domova zdravlja i pokretanja inicijative upravo za izgradnju hospicija u Puli.

Govoreći tada za Istru24, kazala je da je posebno sretna što vidi da „danas imamo senzibilizirano stanovništvo“. Izgradnja hospicija u Puli ulijeva joj, rekla je, nadu da se ide u dobrom smjeru i priznaje da je za nju, osobno i profesionalno, veliko olakšanje živjeti u zajednici gdje se prepoznaju ljudi u najvećoj potrebi, poput onih pred kraj života.

Zgrada hospicija podignuta je 2020. godine

Odgovarajući danas na pitanje je li zainteresirana postati i „stalna“ ravnateljica, Franinović Marković ističe da će to ovisiti o okolnostima tog trenutka.

Podsjetimo i da je osnivač hospicija Caritas biskupije porečke i pulske, ali da se troškovi opremanja u ukupnom iznosu od 460 tisuća eura u jednakoj mjeri dijele između Biskupije, Grada Pule i Istarske županije. Dakle svaka strana će izdvojiti po 153.333 eura, što su iznosi koji su sada vidljivi u prijedlogu aneksa Sporazuma o međusobnoj suradnji. Sporazum je, naime, potpisan još u listopadu 2021. godine.

Veći iznosi

Aneks ugovora točka je dnevnog reda sutrašnje sjednici županijske Skupštine. U njemu je navedeno i da će Biskupija, Grad Pula i Županija obvezuju u svoje proračune, sukladno mogućnostima, uvrstiti i veće iznose, ako 460 tisuća eura ne bude dovoljno za troškove opremanja.

Osim toga, navedenim sporazumom Županija i Grad obvezali su se svaki u svojim proračunima planirati financijska sredstva za rad Hospicija u visini do najviše 26.546 eura godišnje, i to u razdoblju od tri godine od dana početka rada ustanove. Financiranje će se nastaviti i nakon tog trogodišnjeg razdoblja ukoliko iz opravdanih razloga rashodi hospicija budu veći od realiziranih prihoda, kao i u slučaju opravdanih gubitaka.

Prema dosadašnjim najavama, hospicij bi, osim stacionirane zdravstvene skrbi, imao i dnevni centar za volontere koji će pomagati bolesnicima i njihovim obiteljima, kao i,u suradnji s Medicinskom školom i Sveučilištem Jurja Dobrile, obrazovni centar u kojem bi se educirali pružatelji usluga palijativne skrb.


Nastavite čitati

Istra
 

U nedjelju počinje RokPoluotok - plivanje oko istarskog poluotoka

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje, sakupivši pun kontejner otpada. U par sati akcije iz prirode je maknuto više od deset automobilskih guma, par odbačenih paleta, hrpa lom stiropora, ribarskog pribora, najlona, kao i odjeće, obuće i limenki, boca, papira i vrećica svih vrsta 

Istra
 

RIBARSKA FEŠTA U VRSARU: Dobra zabava i okusi mora

Posjetitelje  čekaju ne samo slasne sardele na žaru, ukusni pedoći na buzaru, već i polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riba na žaru, burger od tune, pašteta od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.