Politika i društvo

HOTEL NA VALKANAMA UŽARIO POLITIČKU SCENU

Pulski SDP traži raspuštanje radne skupine arhitekata. Predsjednica Društva arhitekata Breda Bizjak: "Jedva čekamo reći što mislimo"

Dok SDP pronalazi tajnu vezu između interesa radne skupine i (pretpostavljamo) Možemo! nije tajna ni da je Stevan Muidža, glavni čovjek Max City Stoja i desna ruka investitora u hotele visokopozicionirani član pulskog SDP-a. Radi se o radnoj skupini čije je formiranje inicirao pulski gradonačelnik Filip Zoričić kao savjetodavno tijelo u pitanjima prostornog planiranja, a koja je dala negativno mišljenje na izgradnju hotela na Valkanama


 
4 min
Ivan Dobran
Valkane/Foto: Dražen Majić

Dok SDP pronalazi tajnu vezu između interesa radne skupine i (pretpostavljamo) Možemo! nije tajna ni da je Stevan Muidža, glavni čovjek Max City Stoja i desna ruka investitora u hotele visokopozicionirani član pulskog SDP-a. Radi se o radnoj skupini čije je formiranje inicirao pulski gradonačelnik Filip Zoričić kao savjetodavno tijelo u pitanjima prostornog planiranja, a koja je dala negativno mišljenje na izgradnju hotela na Valkanama

Pulski SDP će tražiti razrješenje Radne skupine za strateško planiranje razvoja grada jer smatra da su njezini članovi naklonjeni provođenju politika jedne političke grupacije, aludirajući najvjerojatnije na pulski Možemo!

Podsjetimo, radi se o radnoj skupini čije je formiranje inicirao pulski gradonačelnik Filip Zoričić kao savjetodavno tijelo u pitanjima prostornog planiranja, a koja je dala negativno mišljenje na izgradnju hotela na Valkanama. Naime, u SDP-u očigledno smatraju da su potpisnici tog negativnog mišljenja neobjektivni zbog svjetonazorske kompatibilnosti s Možemovcima.

Sanja Radolović (SDP) smatra da članovi te radne skupine, arhitekti Breda Bizjak, Emil Jurcan i Leonid Zuban zastupaju jednu određenu politiku te da većina članova Društva arhitekata Istre (DAI-SAI) ne dijeli njihovo mišljenje.

Sanja Radolović

„Prema našim informacijama veliki dio članova DAI-SAI ne slaže se s mišljenjem radne skupine pa je upitno zašto je Radna skupina u svom mišljenju upotrijebila logo i žig DAI-SAI“, tvrdi Sanja Radolović.

Predsjednica DAI-SAI, ujedno i članica Radne skupine, Breda Bizjak u potpunosti odbacuje ove insinuacije i objašnjava: „Gradonačelnik Zoričić se u početku obratio DAI-SAI za suradnju u prostornom planiranju, a predsjedništvo Društva je nas delegiralo kao zastupnike. Odatle žig i logo na našem mišljenju. Nema tu ništa sporno“.

Breda Bizjak: Društvo arhitekata Istre nas je delegiralo kao zastupnike

Bizjak nije htjela davati dodatne komentare s obzirom na to da je za petak zakazan sastanak predsjedništva DAI-SAI na kojemu će i ostali članovi te strukovne organizacije izrazite svoje mišljenje o izgradnji hotela na Valkanama. Tvrdi da su bili vrlo iznenađeni jer nakon predaje mišljenja nisu bili pozvani na sastanak s s gradonačelnikom u Gradu, a za ovaj sukob saznali su iz medija.

„Do sada smo šutjeli i, vjerujte nam, jedva, jer i mi želimo reći što mislimo“, rekla je Bizjak.

Lungomare - Posljednja javna zona pored mora

Mišljenje radne skupine, koje je toliko užarilo strasti, može se sažeti u nekoliko rečenica: Lungomare nije slučajna zona već pomno planirana od '60-ih kao rekreativna, a danas je de facto posljednja javna pulska šetnica pored mora. Kada se jednom krene u izgradnju, ta će se zona zauvijek promijeniti. Oko toga nema sumnje. Pitanje je da li kao građani to želimo ili ne.

Uključivanje građana u proces odlučivanja glavni je zahtjev Možemo!.

„Povod za uključivanje struke u odlučivanje o prostornim planovima bilo je korumpirano i klijentelističko prostorno planiranje koje je obilježilo prethodnu gradsku vlast i koje je dovelo do lošeg stanja u prostoru i umanjivanja kvalitete života u gradu.

Ana Fonović

Kao građani trebamo biti ponosni da imamo radno tijelo sačinjeno od istaknutih predstavnika struke“, kaže Ana Fonović (Možemo!).

Gradonačelnik Filip Zoričić našao se tako usred još jednog sukoba pulske koalicije.

„Imamo sastanak krajem ovog ili početkom drugog tjedna. Danas ćemo se čuti, pa ćemo vidjeti što će biti s radnom skupinom“, rekao je Zoričić.

Na upit da li misli da je Radna skupina politički kompromitirana, kazao je:

"Ne mogu reći. Ja ne sumnjam u njihovo znanje i ljubav prema gradu. Međutim, mislim da Društvo arhitekata ima problem među sobom. Oni se moraju usuglasiti je li to njihovo mišljenje ili mišljenje pojedinaca“, rekao je pulski gradonačelnik.

Filip Zoričić

Pulski SDP srčano brani gradnju hotela na Valkanama tvrdeći da se grad treba razvijati i pokretati nova radna mjesta. Prije nekoliko dana mediji su prenijeli izjavu SDP-ovca Igora Belasa o otvaranju 1.000 radnih mjesta u hotelu. Na pitanje da objasni kako je došao do podatka, Belas je rekao da su tu izjavu novinari krivo protumačili. On se naime odnosio na sve investicije koje su ostvarene i planirane na Valkanama.

Belas o 1.000 novih radnih mjesta: "Novinari su krivo protumačili moju izjavu"

„Trgovački centar Max Stoja, filmski studio, stambeno-poslovni kompleks i hotel zajedno donose Puli oko 900 radnih mjesta“, precizirao je danas za Istra 24.

Sam hotel će, veli, zaposliti oko 200 do 250 djelatnika. Belas, međutim, nije imao podatak o tome koliko će tu biti sezonskih radnika.

SDP ovu investiciju zagovara i radi prihoda koje bi njome stekao Grad Pula.

Igor Belas

"Od izgradnje Max City Stoja Grad je uprihodio 44 milijuna kuna na ime komunalnog doprinosa, a od samog investitora sam dobio podatak da će uprihoditi dodatnih 50 milijuna kuna od buduće izgradnje filmskog studija, stambeno poslovnog kompleksa i hotela: 31 milijun za izgradnju filmskog studija, 10 milijuna od hotela te 9 od stambeno poslovnog kompleksa. Osim toga treba računati i na 7.7 milijuna kuna godišnje komunalne naknade", objašnjava Belas.

No kao što SDP pronalazi tajnu vezu između interesa radne skupine i (pretpostavljamo) Možemo!, tako nije tajna ni da je Stevan Muidža, glavni čovjek Max City Stoja i desna ruka investitora u hotele, filmski centar i nove zgrade, visokopozicionirani član pulskog SDP-a.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.