Politika i društvo

MJESTO KOLEKTIVNE MEMORIJE

RADIO JE PREKO 30 GODINA Kultni pulski kafić „Šumi more“ odlazi u povijest, Grad ukida koncesijsko odobrenje na toj lokaciji

Dok se na Valkanama koncesijsko odobrenje ukida, istom izmjenom odluke dodaju se sadržaji na ostalim lokacijama. Tako se na Hidrobazi uvrštava dodatna kućica sa pripadajućom terasom, a na Saccorgiani dodatni broj rekvizita za more, dva kioska i dvije terase


 
2 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dok se na Valkanama koncesijsko odobrenje ukida, istom izmjenom odluke dodaju se sadržaji na ostalim lokacijama. Tako se na Hidrobazi uvrštava dodatna kućica sa pripadajućom terasom, a na Saccorgiani dodatni broj rekvizita za more, dva kioska i dvije terase

Kultni pulski kafić „Šumi more“ na Valkanama podno teniskih igrališta, ovog ljeta neće otvoriti svoja vrata, a upitno je hoće li ubuduće. Zasigurno neće u onom istom objektu u kakvom je poslovao preko 30 godina.

Grad Pula, naime, izmjenom Odluke o Planu upravljanja pomorskim dobrom briše tu lokaciju s popisa za dodjelu koncesijskih odobrenja.

Istra24 je već pisala da je Grad još uvijek nije objavio koje su tvrtke ove godine dobile koncesijska odobrenja na pulskim plažama. Ono što je bilo poznato jest da je Grad dosadašnjeg koncesionara, tvrtku Manu Sem obavijestio da objekt više ne ide na natječaj zato što nadležna ministarstva više ne dopuštaju da se u postojećim objektima na pomorskom dobru raspolaže u gospodarske svrhe.

Piši, briši

No, Grad je ipak u prosincu prošle godine, kada je objavljen Plan gospodarenja pomorskim dobrom, na tu lokaciju uvrstio mogućnost davanja koncesijskog odobrenja, ali za kiosk (kućicu) od 12 četvornih metara.

Na natječaj su se javile barem dvije tvrtke, spomenuta Manu Sem i Jay. Potonja je imala „brži prst“. Zahtjev je predala prije, pa je i dobila koncesijsko odobrenje, ali je potom od njega odustala.

Manu Sem naknadno nije dobila koncesijsko odobrenje, a trenutno je na e-savjetovanju Nacrt prijedloga odluke o izmjenama i dopunama donošenja plana upravljanja pomorskim dobrom za ovu godinu, kojom se s Valkana brišu kiosk i terasa.

Hidrobaza i Saccorgiana dobivaju nove sadržaje

Zanimljivo je pritom da se pod obrazloženjem za donošenjem te odluke, a kojom se, između ostalog, ukida mogućnost davanja koncesijskog odobrenja na Valkanama, navodi velik broj prijedloga građana „za uvrštavanjem dodatnih mikrolokacija za obavljanje različitih djelatnosti na pomorskom dobru nakon donošenja temeljne Odluke“ (donesene 1. prosinca 2022., op.n.).

U istom nacrtu vidljivo je, dakle, da se na drugim lokacijama dodaju ugostiteljski sadržaji. Tako se na Hidrobazi uvrštava dodatna kućica sa pripadajućom terasom, a na Saccorgiani dodatni broj rekvizita za more, dva kioska i dvije terase. Dodatni sadržaji omogućuju se i u autokampu na Puntiželi i Verudeli.

Osim Valkana, niti jedna druga lokacija nije maknuta s popisa.

Marko Ristić, suprug vlasnice poduzeća Manu Sem, koji je zadnjih nekoliko godina bio koncesionar kafića „Šumi more“, kratko je komentirao ovu odluku Grada:

"Ne stignu ili ne žele"

„Nadam se da će prevladati razum i da Šumi more neće završiti kao Istra 1961.“

Ristić se time referirao na odlazak pulskog nogometnog prvoligaša u Bale, gdje će graditi kamp nakon što su se u Puli pregovori oko realizacije terena za treninge odužili.

Na Facebook stranici kafića Ristić je napisao i:

„Dragi nasi šumijevci, nakon 5 mjeseci zivkanja i slanja mailova Grad Pula je odlučio brisati lokaciju Šumi more. To konkretno znači da Šumi more nakon 30-ak godina više neće postojati“, napisao je i pozvao sugrađane da preko e-savjetovanja Gradu pošalju prijedlog da se lokacija vrati makar na popis za iduću godinu, „ako već za 2023. ne stignu ili ne žele“.

Stariji Puležani i Puležanke Šumi more pamtit će i kao mjesto gdje su se ljeti okupljali kada je u ratnim godinama, zbog blizine Muzila, zatvoren kafić Palaticum na Stoji. U Jugoslaviji je, sjetit će se neki, objekt u kojem je godinama kasnije otvoren Šumi more, bio i dućan „Puljanka“.

Grad smo upitali koji je razlog ukidanja te lokacije, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. Objavit ćemo ga kada i ako stigne.


Nastavite čitati

Pula
 

NI DVIJE GODINE OD NAJAVE Mobilni timovi za psihološku pomoć pulskim osnovnim školama nisu zaživjeli

U posljednjih nekoliko mjeseci evidentna je eskalacija vršnjačkog nasilja u najvećem istarskom gradu, a mobilni timovi ponovno su bili temom sastanka koji se sredinom svibnja održao u Gradu Puli. Iako škole otad bilježe i nove slučajeve vršnjačkog nasilja, čini se da je realizacija mobilnih timova još uvijek u fazi analiziranja, pa je izvjesno za očekivati kako do završetka ove školske godine neće ni zaživjeti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.