Politika i društvo

MJESTO KOLEKTIVNE MEMORIJE

RADIO JE PREKO 30 GODINA Kultni pulski kafić „Šumi more“ odlazi u povijest, Grad ukida koncesijsko odobrenje na toj lokaciji

Dok se na Valkanama koncesijsko odobrenje ukida, istom izmjenom odluke dodaju se sadržaji na ostalim lokacijama. Tako se na Hidrobazi uvrštava dodatna kućica sa pripadajućom terasom, a na Saccorgiani dodatni broj rekvizita za more, dva kioska i dvije terase


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dok se na Valkanama koncesijsko odobrenje ukida, istom izmjenom odluke dodaju se sadržaji na ostalim lokacijama. Tako se na Hidrobazi uvrštava dodatna kućica sa pripadajućom terasom, a na Saccorgiani dodatni broj rekvizita za more, dva kioska i dvije terase

Kultni pulski kafić „Šumi more“ na Valkanama podno teniskih igrališta, ovog ljeta neće otvoriti svoja vrata, a upitno je hoće li ubuduće. Zasigurno neće u onom istom objektu u kakvom je poslovao preko 30 godina.

Grad Pula, naime, izmjenom Odluke o Planu upravljanja pomorskim dobrom briše tu lokaciju s popisa za dodjelu koncesijskih odobrenja.

Istra24 je već pisala da je Grad još uvijek nije objavio koje su tvrtke ove godine dobile koncesijska odobrenja na pulskim plažama. Ono što je bilo poznato jest da je Grad dosadašnjeg koncesionara, tvrtku Manu Sem obavijestio da objekt više ne ide na natječaj zato što nadležna ministarstva više ne dopuštaju da se u postojećim objektima na pomorskom dobru raspolaže u gospodarske svrhe.

Piši, briši

No, Grad je ipak u prosincu prošle godine, kada je objavljen Plan gospodarenja pomorskim dobrom, na tu lokaciju uvrstio mogućnost davanja koncesijskog odobrenja, ali za kiosk (kućicu) od 12 četvornih metara.

Na natječaj su se javile barem dvije tvrtke, spomenuta Manu Sem i Jay. Potonja je imala „brži prst“. Zahtjev je predala prije, pa je i dobila koncesijsko odobrenje, ali je potom od njega odustala.

Manu Sem naknadno nije dobila koncesijsko odobrenje, a trenutno je na e-savjetovanju Nacrt prijedloga odluke o izmjenama i dopunama donošenja plana upravljanja pomorskim dobrom za ovu godinu, kojom se s Valkana brišu kiosk i terasa.

Hidrobaza i Saccorgiana dobivaju nove sadržaje

Zanimljivo je pritom da se pod obrazloženjem za donošenjem te odluke, a kojom se, između ostalog, ukida mogućnost davanja koncesijskog odobrenja na Valkanama, navodi velik broj prijedloga građana „za uvrštavanjem dodatnih mikrolokacija za obavljanje različitih djelatnosti na pomorskom dobru nakon donošenja temeljne Odluke“ (donesene 1. prosinca 2022., op.n.).

U istom nacrtu vidljivo je, dakle, da se na drugim lokacijama dodaju ugostiteljski sadržaji. Tako se na Hidrobazi uvrštava dodatna kućica sa pripadajućom terasom, a na Saccorgiani dodatni broj rekvizita za more, dva kioska i dvije terase. Dodatni sadržaji omogućuju se i u autokampu na Puntiželi i Verudeli.

Osim Valkana, niti jedna druga lokacija nije maknuta s popisa.

Marko Ristić, suprug vlasnice poduzeća Manu Sem, koji je zadnjih nekoliko godina bio koncesionar kafića „Šumi more“, kratko je komentirao ovu odluku Grada:

"Ne stignu ili ne žele"

„Nadam se da će prevladati razum i da Šumi more neće završiti kao Istra 1961.“

Ristić se time referirao na odlazak pulskog nogometnog prvoligaša u Bale, gdje će graditi kamp nakon što su se u Puli pregovori oko realizacije terena za treninge odužili.

Na Facebook stranici kafića Ristić je napisao i:

„Dragi nasi šumijevci, nakon 5 mjeseci zivkanja i slanja mailova Grad Pula je odlučio brisati lokaciju Šumi more. To konkretno znači da Šumi more nakon 30-ak godina više neće postojati“, napisao je i pozvao sugrađane da preko e-savjetovanja Gradu pošalju prijedlog da se lokacija vrati makar na popis za iduću godinu, „ako već za 2023. ne stignu ili ne žele“.

Stariji Puležani i Puležanke Šumi more pamtit će i kao mjesto gdje su se ljeti okupljali kada je u ratnim godinama, zbog blizine Muzila, zatvoren kafić Palaticum na Stoji. U Jugoslaviji je, sjetit će se neki, objekt u kojem je godinama kasnije otvoren Šumi more, bio i dućan „Puljanka“.

Grad smo upitali koji je razlog ukidanja te lokacije, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. Objavit ćemo ga kada i ako stigne.


Nastavite čitati

Pula
 

Za koji trenutak počinje koncert Avril Lavigne u Areni - u Pulu stigla s ekipom od 150 članova!

Ovo će biti njen prvi nastup u Hrvatskoj. Nakon obilaska Sjeverne Amerike, Avril je u Europi, a Pula ima veliku čast ugostiti je na jednom od rijetkih samostalnih koncerata, jer na ostatku europskog dijela turneje, nastupa skoro pa isključivo, na festivalima * Ulaznice za koncert prodavale su  za 65 eura za travu, 77 eura za tribine, 88 eura za parter, te najskuplje, za plato, za 150 eura *  Kao predgrupu za svoj nastup odabrala je riječki pop-punk-rock bend Kraj programa

Pula
 

(FOTO/VIDEO) NK ULJANIK UŠAO U 2. LIGU! Trener Saša Kolić: "Igrao je Uljanik već taj rang, igrao je i viši, ali ovo je definitivno povijesni trenutak"

"Mislim da Istra zaslužuje još klubova u višem rangu. S obzirom na to da imamo prvoligaša, važno je da i mi izborimo veći rang jer onda cijela nogometna priča dobiva više smisla. Za mlade igrače je to onda dobar temelj za razvijanje jer ne mogu svi odmah ući u prvoligašku momčad. Sada bi to trebalo održavati i ispratiti i nadam se da će biti podrške i suradnje iz ostalih klubova Istre. Bez podrške Grada i Županije neće biti moguće opstati u ovoj ligi", kaže trener Kolić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.