Politika i društvo

nova većina ili novi izbori

Što nakon raspada koalicije: Tromjesečno nesazivanje sjednice najizgledniji razlog za raspuštanje Gradskog vijeća

Pitanje je i hoće li Dušica Radojčić svoju poziciju predsjednice Gradskog vijeća za godinu i dva mjeseca prepustiti vijećniku/ci SDP-a, kao što je i bio dogovor unutar koalicije, ili će taj pakt prekršiti i ostati na čelu gradskog parlamenta


 
4 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Pitanje je i hoće li Dušica Radojčić svoju poziciju predsjednice Gradskog vijeća za godinu i dva mjeseca prepustiti vijećniku/ci SDP-a, kao što je i bio dogovor unutar koalicije, ili će taj pakt prekršiti i ostati na čelu gradskog parlamenta

Nakon što je jučer objavio da se vladajuća koalicija njegove nezavisne liste, Možemo! i SDP-a raspala, gradonačelnik Filip Zoričić kazao je: „Mi ćemo predlagati projekte za razvoj grada i vidjet ćemo kako će to funkcionirati. Ako ni to ne bude išlo, idemo na nove izbore!“

No, izbori za Gradsko vijeće ne sazivaju se preko noći.

Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, postoji devet razloga zbog kojih je moguće raspustiti Gradsko vijeće, nakon čega bi se za to predstavničko tijelo morali raspisati prijevremeni izbori:

  1. Ako donese odluku ili drugi akt kojim ugrožava suverenitet i teritorijalnu cjelovitost države

     2. Ako predstavničko tijelo novoustrojene jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave ne donese statut u roku od 60 dana od dana konstituiranja

     3. Ako učestalo donosi opće akte suprotne Ustavu, zakonu ili drugom propisu ili zbog učestalih, težih povreda zakona i drugih propisa

     4. Ako iz bilo kojih razloga trajno ostane bez broja članova potrebnog za rad i donošenje odluka

     5. Ako ne može donositi odluke iz svog djelokruga dulje od tri mjeseca

     6. Ako ne raspiše referendum na prijedlog birača kada je utvrđeno da je dopušteni prijedlog podnesen od dovoljnog broja birača, u skladu s odredbama Zakona o lokalnoj (područnoj) i regionalnoj samoupravi i Zakona kojim se uređuje raspisivanje referenduma

     7. Ako ne raspiše referendum za opoziv gradonačelnika koje je zatražilo 20 posto ukupnog broja birača u jedinici u kojoj se traži opoziv

     8. Ako u tekućoj godini ne donese proračun za sljedeću niti odluku o privremenom financiranju te ako ne donese proračun do isteka roka privremenog financiranja, osim u slučaju da gradonačelnik ne predloži proračun. U tom slučaju raspisuju se izbori za gradonačelnika, a ne Gradsko vijeće.

     9. Ako ne donese proračun u roku od 45 dana od objave presude Visokog upravnog suda Republike Hrvatske kojom je proračun ukinut u postupku ocjene zakonitosti općeg akta, osim u slučaju da gradonačelnik ne predloži proračun. U tom slučaju raspisuju se izbori za gradonačelnika, a ne Gradsko vijeće.

Dakle, razdoblje od tri mjeseca nesazivanja sjednice, a koje je najizgledniji razlog za raspuštanje Vijeća, trebalo bi trajati sve do početka lipnja.

Zadnja sjednica održala se nedavno, 16. ožujka. U tom bi slučaju Vlada raspustila pulsko Gradsko vijeće i raspisala izbore. Oni se moraju održati u razdoblju od 30 do 60 dana od raspisivanja. Znači, usred ljeta.

Primjera rada, za prijevremene izbore u Pazinu prošle godine, Vlada je donijela odluku 26. kolovoza, a izbori su održani 3. listopada.

Predsjednicu Gradskog vijeća, čelnicu pulske platforme Možemo! Dušicu Radojčić, moguće je smijeniti već na narednoj sjednici koje je najavljena za sredinu travnja. Na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja ili najmanje sedam vijećnika može se pokrenuti postupak razrješenje predsjednika (i potpredsjednika), prema poslovniku Gradskog vijeća Grada Pule.

Prema istom poslovniku, predsjednik/ca Vijeća ima pravo očitovati se o prijedlogu, a dužan/dužna ga je uvrstiti u dnevni red sjednice Gradskog vijeća koja se mora održati najkasnije u roku od 30 dana od kad je prijedlog zaprimljen. Odluka o razrješenju donosi se većinom glasova svih vijećnika. U slučaju pulskog vijeća to mora biti 12 glasova.

Ako Gradsko vijeće razrješi predsjednicu, a na istoj sjednici ne izabere novog predjednika/cu, vijeće određuje koji od potpredsjednika Gradskog vijeća, Kristijan Biteri (NLFZ) ili Monica Derocchi (IDS), provrmeneno ima sva prava i dužnosti dok se ne izabere novi predsjednik/ca. Gradsko vijeće je dužno u roku od 30 dana od donošenje odluke o razrješenju predsjednice, izabrati novog predsjednika/cu.

U ovoj konstelaciji snaga teško je zamisliti oko kojeg bi se novog kandidata/kinje za predsjednika/cu vijećnici i vijećnice usuglasili. Suradnja Nezavisne liste Filipa Zoričića i IDS-a u izboru nove čelne osobe vijeća u javnosti bi zasigurno bila proglašena novom koalicijom. A i takvima bi im nedostajao još jedan glas. Možda od Milana Rašule, zastupnika srpske nacionalne manjine, koji je jučer kazao da je "grad postao zatočenik bolesne političke ambicije Dušice Radojčić" Ili od tri vijećnika SDP-a koji ne skirvaju nezadovoljstvo Dušicom Radojčić i Možemo!.

Dušica Radojčić bi stoga mogla ostati predsjednica vijeća. Osim ako sama ne da ostavku. Ostane li predsjednica, Zoričić je u vrlo nezgodnoj poziciji jer mu Radojčić onda i dalje predlaže dnevni red sjednice.

U tom je scenariju otvoreno pitanje je i hoće li Dušica Radojčić svoju poziciju za godinu i dva mjeseca prepustiti vijećniku/ci SDP-a, kao što je i bio dogovor unutar koalicije, ili će taj pakt prekršiti i ostati na čelu gradskog parlamenta.


Nastavite čitati

Pula
 

VOZILA PUNA IZMETA, A ULICA SMRDI Nastavlja se dugogodišnji problem stanara Kolodvorske ulice u Puli

Zvučni rastjerivači bilo koje vrste su funkcionalni prvih nekoliko dana, a nakon toga, to se može tretirati kao bačeni novac. Razlog je taj, da se ptice jako brzo naviknu na zvuk, te shvate da se radi o varci koja im ne predstavlja opasnost, i shodno tome nastavljaju boraviti na toj lokaciji, poručuje dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljica Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.