Politika i društvo

S markovog trga

Sabor ovaj tjedan o zaštiti zviždača, u srijedu zasjeda Odbor za Ustav

Prema novom zakonu, koji je na dnevnom redu u četvrtak, zviždač  će uočene nepravilnosti moći prijaviti povjerljivoj osobi na svom radnom mjestu ili izravno pučkoj pravobraniteljici


 
2 min
HINA
Foto: Pixabay

Prema novom zakonu, koji je na dnevnom redu u četvrtak, zviždač  će uočene nepravilnosti moći prijaviti povjerljivoj osobi na svom radnom mjestu ili izravno pučkoj pravobraniteljici

Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti konačan tekst novog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, odnosno zviždača kojim se, ističe Vlada koja je zakon predložila, jača pravna zaštita zviždača i pojednostavljuje postupak prijave nepravilnosti.

Prema novom zakonu, koji je na dnevnom redu u četvrtak, zviždač  će uočene nepravilnosti moći prijaviti povjerljivoj osobi na svom radnom mjestu ili izravno pučkoj pravobraniteljici.

Povjerljivu osobu moraju imati svi poslodavci koji zapošljavaju više od 50 zaposlenika.

Novi zakon, kaže resorni ministar Ivan Malenica, jamči zaštitu zviždaču neovisno o kanalu prijavljivanja te izričito propisuje da osobe koje su anonimno prijavile nepravilnost, ali im je naknadno utvrđen identitet, imaju isti status kao i prijavitelji koji su odmah otkrili identitet.

Novi će zakon, ističe ministar, osigurati zaštitu ne samo osobama u radnom odnosu, već i širokom krugu osoba kao što su volonteri, studenti, osobe angažirane putem ugovora o djelu.

Zviždač će imati pravo na sudsku zaštitu, naknadu štete, zaštitu identiteta i povjerljivosti, te primarnu pravnu pomoć.

Sabor će radni tjedan otvoriti raspravom o dva zakona važna za poljoprivredu, od kojih jedan uređuju održivu uporabu pesticida.

Glavni mu je cilj, na jednoj strani osigurati održivu uporabu pesticida, smanjiti rizike i negativne učinke njihove uporabe, a na drugih osigurati visoku razinu zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša.

Do kraja tjedna, u kojemu nije predviđeno glasovanje, zastupnici će raspraviti izvješća o radu probacijske službe i o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2020. godinu.

Saborski  Odbor za Ustav i Poslovnik u srijedu će odlučiti hoće li Saboru predložiti raspisivanje referenduma o ukidanju covid potvrda i „stožerokracije“ ili će od Ustavnog suda zatražiti provjeru referendumskih pitanja.

U teoriji je moguća i treća opcija, da Odbor predloži raspisivanje jednog referenduma, a da drugo pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti.

Odbor je na potezu nakon što je Vlada Sabor izvijestila da je za dvije Mostove referendumske inicijative prikupljen dovoljan broj potpisa, više od 368.867 potrebnih.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.