Politika i društvo

Sutra će se više znati

Sabor u petak zadužuje Vladu da provjeri Mostove potpise

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma predao Saboru 24. siječnja, objavio je da imaju 410. 533 (za inicijativu Odlučujmo zajedno) i 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867


 
2 min
HINA

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma predao Saboru 24. siječnja, objavio je da imaju 410. 533 (za inicijativu Odlučujmo zajedno) i 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867

Hrvatski sabor u petak bi i formalno trebao zadužiti Vladu da provjeri broj i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije!

Sabor će, naime, glasovati o takvom prijedlogu Odbora za Ustav i Poslovnik, kao i o prijedlogu da se u prebrojavanje uključe i minimalno po dva predstavnika svake inicijative čiji su ciljevi ukidanje covid potvrda i prebacivanje ovlasti sa Nacionalnog stožera na Sabor.

Most je u i saborskoj raspravi ustrajavao da se odredi rok u kojem Vlada treba prebrojiti potpise, no većina tome nije bila sklona, kao ni zahtjevu oporbe da se brojanje povjeri Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

"Koliko će trajati postupak provjere potpisa to u ovom trenutku ne mogu reći, to više onda nije u rukama Sabora“, rekao je u ponedjeljak predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Objasnio je kako se, čim brojanje bude gotovo, "loptica  vraća" u Sabor.

Utvrdi li se da je Most skupio dovoljno potpisa moguća su dva scenarija: da Sabor raspiše referendum ili da od Ustavnog suda zatraži ocjenu jesu li referendumska pitanja u skladu sa Ustavom.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi, može se dogoditi da ne bude dovoljno potpisa, ali o tom potom, ne bih govorio unaprijed", kazao je Jandroković.

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma predao Saboru 24. siječnja, objavio je da imaju 410. 533 (za inicijativu Odlučujmo zajedno) i 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

Sabor će u petak glasovati i o izmjenama paketa pravosudnih zakona, u njemu su i izmjene zakona o sudovima, o Državnom odvjetništvu te o područjima i sjedištima sudova i državnih odvjetništava. Njima se, uz ostalo, precizira postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda i glavnog državnog odvjetnika, te uvodi obvezna sigurnosna provjera svih sudaca i državnih odvjetnika svakih pet godina.

Prije samog glasovanja, raspravit će amandmane podnijete na te zakone, te izmjene Zakona o predmetima opće uporabe.

Ti predmeti, među inim, obuhvaćaju proizvode namijenjene dojenčadi i djeci mlađoj od tri godine za olakšavanje hranjenja, posuđe, pribor, dječje igračke, kozmetičke proizvode itd.

Sada se detaljnije uređuju opći uvjeti koje takvi predmeti moraju ispunjavati, nadzor nad proizvodnjom i stavljanjem istih na tržište.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Terećenje poginulog vozača kombija od strane Banožića i neizravno vještaka nadilazi pravo okrivljenika da se brani i neistinama

Slučaj Banožić drastično prelazi okvire prometne nesreće, a sve ono što se događalo nakon tragičnog događaja (policijski očevid, osiguranje dokaza, pravosudni postupak..) ukazuje na mogućnost pogodovanja bivšem ministru obrane, prvenstveno u ispitivanju alkohoiliziranosti te dvostrukih pravosudnih kriterija (usporedba s uhićenom Albankom nakon tragične nesreće kod Dubrovnika), piše prometni stručnjak Željko Marušić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.