Politika i društvo

Kaže da se igraju Boga

Sanja Radolović (SDP): U Hrvatskoj nedostaje 2.500 liječnika, a studij medicine u Puli i dalje je bez dozvole!

"Mislim da osim velikih centara u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku i ostali krajevi Hrvatske imaju pravo na jednaku razinu zdravstvene zaštite i skrbi te jednako pravo na kvalitetno obrazovanje", kaže Radolović.


 
3 min
Istra24

"Mislim da osim velikih centara u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku i ostali krajevi Hrvatske imaju pravo na jednaku razinu zdravstvene zaštite i skrbi te jednako pravo na kvalitetno obrazovanje", kaže Radolović.

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović tijekom saborske rasprave osvrnula se na agoniju vezano uz daljnje neodobravanje suglasnosti Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj za izvođenjem studija medicine u Puli, iako su sve zakonske pretpostavke ispunjene.

Radolović je naglasila kako u Hrvatskoj nedostaje 2.000 liječnika i 4.500 medicinskih sestara i tehničara, a Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj opet se „igra Boga“ , izlazi iz svoje zakonske ingerencije i vodi se partikularnim političkim interesima pojedinih članova Nacionalnog vijeća te odbija po ini put izdati suglasnost za studij medicine pulskom Sveučilištu.

Radolović kaže da je već nekoliko puta za saborskom govornicom govorila o neravnopravnom postupanju Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj vezano za odobravanje suglasnosti studiju medicine te navela kako se već više od mjesec dana čeka dobivanje očitovanja Nacionalnog vijeća koje je zatražio saborski Odbor za obrazovanje i znanost.

Unatoč tome što je sjednica Nacionalnog vijeća održana u prosincu i što je na istoj ocijenjeno kako je izvještaj koje je podnijelo Povjerenstvo pozitivno, suglasnost ili barem očitovanje i dalje ne stiže ni na adresu saborskog odbora ni na pulsko Sveučilište, kaže saborska zastupnica SDP-a.

Priča je, podsjeća Radolović, započela još prije dvije godine kada je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli krenulo s osnivanjem studija te ispunjavanjem svih zakonskih pretpostavki pa je tako elaborat studija medicine sa studijom opravdanosti i ostalim popratnim prilozima prvo prošao unutar institucijske instance – Glavni odbor za kvalitetu, odbor za financije i sam Senat Sveučilišta nakon čega je upućen u daljnju proceduru Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) i Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

Agencija za znanost i visoko obrazovanje provela je zatim vrednovanje sukladno Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju i utvrdila da je program studija medicine u Puli usklađen s Mrežom visokih učilišta i studijskih programa te samim smjernicama i kriterijima za osnivanje studijskih programa u vidu kadrovskih, prostornih i uvjeta oprema.

Radolović veli da je pokretanje studija medicine u Puli pitanje šireg društvenog interesa koje se treba izdići iz politike, jer će ono donijeti puno za građane, buduće studente, zdravstveni kadar, ali i razvoj cijele Istre i šire regije. „Ne vidim razloga da uz sam studij medicine paralelno ne razvijamo i pulsku opću bolnicu i kadrove u njoj kako bi jednog dana dio djelatnosti prešao u klinike, a onda i sama bolnica u kliničku bolnicu. Mislim da osim velikih centara u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku i ostali krajevi Hrvatske imaju pravo na jednaku razinu zdravstvene zaštite i skrbi te jednako pravo na kvalitetno obrazovanje“.

"Po dobivenom sporazumima Katoličkom sveučilištu je izdana suglasnost Nacionalnog vijeća, a pulskom Sveučilištu nije. Pametnome dosta!“zaključuje Radolović.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.