Politika i društvo

ISTARSKI SDP U SABORU

Sanja Radolović: "Ukidanje državnog pedagoškog standarda šteti djeci u vrtićima i svim djelatnicima"

Zar će se djelatnici baviti time da djeca izađu na kraju dana "bez povreda" iz jaslica i vrtića ili ćemo ih pustiti da rade svoj posao i kvalitetno provode odgojno-obrazovni proces, pita se SDP-ova saborska zastupnica Sanja Radolović


 
2 min
Istra24

Zar će se djelatnici baviti time da djeca izađu na kraju dana "bez povreda" iz jaslica i vrtića ili ćemo ih pustiti da rade svoj posao i kvalitetno provode odgojno-obrazovni proces, pita se SDP-ova saborska zastupnica Sanja Radolović

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović u Saboru je govorila o najavljenim izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te ukidanju Državnog pedagoškog standarda

- Snažno ćemo se usprotiviti ukidanju Državnog pedagoškog standarda što bi omogućilo pretrpanost djece u jasličkim i vrtićkim skupinama. Umjesto da država financijski pomogne gradovima i općinama na način da promijeni model financiranja te da se plaće kao u osnovnim i srednjim školama osiguravaju iz državnog proračuna, državna vlast ukidanjem državnog pedagoškog standarda direktno šteti djeci i svim djelatnicima u sustavu ranog predškolskog odgoja i obrazovanja, upozorila je Radolović i dodala:

- Zar će se djelatnici baviti time da djeca izađu na kraju dana "bez povreda" iz jaslica i vrtića ili ćemo ih pustiti da rade svoj posao i kvalitetno provode odgojno-obrazovni proces. Hvala Udruzi Sidro i Sindikatu radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske koji su organizirali prosvjede u 53 hrvatska grada protiv ovakvih štetnih izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, navela je saborska zastupnica SDP-a.

Podsjetila je da su u programskom razdoblju 2014. – 2020. iz EU fondova ostvarena ulaganja u otprilike 200 vrtića u ruralnim krajevima kroz Program ruralnog razvoja.

- Pritom se nije mislilo na činjenicu da nije dovoljno izgraditi samo zgrade, nego da netko u tim vrtićima treba i raditi - od pomoćno/tehničkog osoblja - do odgajatelja. Dok su neke zemlje članice EU to napravile kombinacijom izgradnje fizičke infrastrukture iz Programa ruralnog razvoja i osiguranja sredstava za plaće i materijalne troškove, Hrvatska je to sa strane promatrala. Najmoderniji vrtići, u nekim manjim sredinama izgrađeni iz EU fondova sada zjape prazni, jer ne mogu osigurati sredstva za plaće i materijalne troškove, rekla je Radolović.

Zaključila je kako ukidanje državnog pedagoškog standarda dovodi u zonu sumraka sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja!


Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.