Politika i društvo

ISTARSKI SDP U SABORU

Sanja Radolović: "Ukidanje državnog pedagoškog standarda šteti djeci u vrtićima i svim djelatnicima"

Zar će se djelatnici baviti time da djeca izađu na kraju dana "bez povreda" iz jaslica i vrtića ili ćemo ih pustiti da rade svoj posao i kvalitetno provode odgojno-obrazovni proces, pita se SDP-ova saborska zastupnica Sanja Radolović


 
2 min
Istra24

Zar će se djelatnici baviti time da djeca izađu na kraju dana "bez povreda" iz jaslica i vrtića ili ćemo ih pustiti da rade svoj posao i kvalitetno provode odgojno-obrazovni proces, pita se SDP-ova saborska zastupnica Sanja Radolović

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović u Saboru je govorila o najavljenim izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te ukidanju Državnog pedagoškog standarda

- Snažno ćemo se usprotiviti ukidanju Državnog pedagoškog standarda što bi omogućilo pretrpanost djece u jasličkim i vrtićkim skupinama. Umjesto da država financijski pomogne gradovima i općinama na način da promijeni model financiranja te da se plaće kao u osnovnim i srednjim školama osiguravaju iz državnog proračuna, državna vlast ukidanjem državnog pedagoškog standarda direktno šteti djeci i svim djelatnicima u sustavu ranog predškolskog odgoja i obrazovanja, upozorila je Radolović i dodala:

- Zar će se djelatnici baviti time da djeca izađu na kraju dana "bez povreda" iz jaslica i vrtića ili ćemo ih pustiti da rade svoj posao i kvalitetno provode odgojno-obrazovni proces. Hvala Udruzi Sidro i Sindikatu radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske koji su organizirali prosvjede u 53 hrvatska grada protiv ovakvih štetnih izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, navela je saborska zastupnica SDP-a.

Podsjetila je da su u programskom razdoblju 2014. – 2020. iz EU fondova ostvarena ulaganja u otprilike 200 vrtića u ruralnim krajevima kroz Program ruralnog razvoja.

- Pritom se nije mislilo na činjenicu da nije dovoljno izgraditi samo zgrade, nego da netko u tim vrtićima treba i raditi - od pomoćno/tehničkog osoblja - do odgajatelja. Dok su neke zemlje članice EU to napravile kombinacijom izgradnje fizičke infrastrukture iz Programa ruralnog razvoja i osiguranja sredstava za plaće i materijalne troškove, Hrvatska je to sa strane promatrala. Najmoderniji vrtići, u nekim manjim sredinama izgrađeni iz EU fondova sada zjape prazni, jer ne mogu osigurati sredstva za plaće i materijalne troškove, rekla je Radolović.

Zaključila je kako ukidanje državnog pedagoškog standarda dovodi u zonu sumraka sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja!


Nastavite čitati

VELIKA POBJEDA STOJE NAD JAKOM GORICOM! Trener Kovačević: "Mi smo apsolutno konkurentni sa svim ekipama!"

"Za iduće gostovanje u Omišu napokon nam dolazi momak iz Senegala i tu ćemo biti pojačani. Što se tiče kvalitete igrača  i poznavanja košarke, siguran sam da se nećemo postidjeti pred bilo kojim protivnikom", ističe trener Stoje Maro Kovačević * Za dva tjedna, u košarkaškom derbyju della Učka, Stoja u Puli dočekuje prvoplasiranu ekipu Kvarnera, za koju igra prošle godine najbolji igrač Stoje Marin Đugum 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.