Politika i društvo

komentar

Sistema Istriana se trese - počela je sezona Kompromata

Kompromat je najvrijedniji dok je u ladici. Posjednik kompromitirajućeg materijala u pravilu informira osobu na koju se odnosi štetna informacija o njenom postojanju. Posjednik potom prijeti objavom štetne informacije nastojeći tom ucjenom kontrolirati inkriminiranu osobu ili od nje ostvariti političku ili materijalnu korist


 
2 min
Dražen Majić

Kompromat je najvrijedniji dok je u ladici. Posjednik kompromitirajućeg materijala u pravilu informira osobu na koju se odnosi štetna informacija o njenom postojanju. Posjednik potom prijeti objavom štetne informacije nastojeći tom ucjenom kontrolirati inkriminiranu osobu ili od nje ostvariti političku ili materijalnu korist

U ruskoj politici riječ kompromat predstavlja skraćenicu fraze "kompromitirajući materijal". Riječ je o štetnim informacijama o nekom političaru, poduzetniku ili drugoj javnoj ličnosti, koje se mogu koristiti za ucjenu, stvaranje negativnog publiciteta ili ostvarivanje utjecaja.

Kovanica je nastala u Sovjetskom savezu, ali model je odavno poznat u političkim kuloarima diljem svijeta.

Kompromat je najvrijedniji dok je u ladici. Posjednik kompromitirajućeg materijala u pravilu informira osobu na koju se odnosi štetna informacija o njenom postojanju. Posjednik potom prijeti objavom štetne informacije nastojeći tom ucjenom kontrolirati inkriminiranu osobu ili od nje ostvariti političku ili materijalnu korist.

Profesorica Alena Ledenova s londonskog University Collegea, inače dobra poznavateljica sovjetskih metoda koje naveliko koristi i Putin, tvrdi da je kompromat najučinkovitiji unutar zatvorenih grupa, mreža. Na ruskom se takav sustav naziva Sistema.

- Putem kompromata Sistema kontrolira svoje članove koji nikad ne znaju što sve Sistema zna o njima. Svaki član koruptivne mreže zna da se protiv njega može uvijek iznaći neka neugodna istina. Kompromat je najučinovitiji kada je neiskorišten. Pritom, oni koji ga koriste znaju da objava kompromata izaziva eksplozivne reakcije koje nekad mogu biti i kontraproduktivne, objasnila je Ledenova prije nekoliko godina za Newyorker.

Kompromati su najčešće informacije o nečijim koruptivnim radnjama. Vrlo su učinkovite i one o vanbračnim aktivnostima ili čudnijim seksualnim sklonostima, kao i o korištenju narkotika.

Tako je recimo, medijima dugo kružila informacija da ruske tajne službe imaju materijale o Donaldu Trumpu i prostitutkama. Tijekom prošle predsjedničke kampanje u medije su puštene snimke Bidenovog sina u seksualnom odnosu s prostitutkom tijekom kojeg konzumira crack.

Sezona kompromata stigla je i u naše krajeve. Ladice se otvaraju, prašina se briše, Sistema Istriana se trese.

Slijedi nam vruće političko proljeće. Zlatno doba za medije.

 

 


FOTO: Helvetiq

Nastavite čitati

Istra
 

Predizborna kampanja je gotova, sutra nema politike u našoj butigi

Sutra donosimo priču o poznatom porečkom političaru koji gradi tri luksuzne vile kod Tinjana, o poslovima unutar HEP-a i o obnovi kupališta Stoja * Objavit ćemo, s hrvatskim titlovima (razgovor je vođen na istrovenetskom dijalektu) i ekskluzivni videointervju s legendom automobilizma, rodom iz Motovuna, Mariom Andrettijem

Istra
 

Marčanu odlikuju ekstra maslinova ulja i vina izvrsne kvalitete

Za Smotru je pristiglo 43 uzoraka ulja berbe 2023. i 27 uzoraka vina berbi 2020., 2022. i 2023, većina ih je bila odlične ili vrhunske kvalitete * Smotra je započela Mantinjadom i balunom u izvedbi mladih plesača i svirača tradicijskih instrumenata KUD-a Mate Balota iz Raklja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.