Politika i društvo

ISTRA VOLI ZAGREBAČKU PAMET

Doznajemo kako se lani dijelio županijski novac za promidžbu, oglašavanje, intelektualne i osobne usluge

Na temelju dobivenih podataka o tvrtkama koje su u prošloj godini dobile sredstva iz županijskog Proračuna za usluge promidžbe, informiranja, intelektualne i osobne usluge, dade se zaključiti kako Istra poprilično voli zagrebačku "pamet", lokalne medije i birane istarske tvrtke. Ako je suditi prema dodijeljenim iznosima, građani Istre trebali bi biti izuzetno dobro informirani o radu Županije. Sami najbolje znaju jesu li


 
3 min
Martina Pereša
Foto: Pixsell/Igor Kralj

Na temelju dobivenih podataka o tvrtkama koje su u prošloj godini dobile sredstva iz županijskog Proračuna za usluge promidžbe, informiranja, intelektualne i osobne usluge, dade se zaključiti kako Istra poprilično voli zagrebačku "pamet", lokalne medije i birane istarske tvrtke. Ako je suditi prema dodijeljenim iznosima, građani Istre trebali bi biti izuzetno dobro informirani o radu Županije. Sami najbolje znaju jesu li

Iz Istarske županije, točnije Kabineta župana, na naše traženje, dobili smo spisak korisnika županijskog Proračuna za stavke: usluge promidžbe i informiranja te intelektualne i osobne usluge, za proteklu 2021. godinu.

Usluge promidžbe i informiranja

Prema dobivenim iznosima za usluge promidžbe i informiranja, prednjači pulska TV Nova kojoj je otišlo 325.327,50 kuna, a čak 120.000 kuna dobio je dobavljač SENSO IS d.o.o., zagrebačka tvrtka u privatnom vlasništvu koja se bavi informatičkim poslovnim rješenjima.

Faber Filmmaking iz županijskog Proračuna prošle je godine dobio okruglih 75.000 kuna. Riječ je o tvrtki registriranoj u Bašaniji, u vlasništvu Lorenza Fattora, koja se bavi djelatnostima distribucije filmova, videofilmova i televizijskog programa.

Narodnim novinama pripale su 66.492 kune, a nešto manje, 66.160,49 kuna tvrtki CIK Božo Milanović (Radio Istra) te 60.000 kuna Express agenciji iz Pule (portal Regional Express).

Manje od 50.000 kuna dobile su tvrtke Media FI d.o.o. (radio Rovinj FM), točnije 48.750 kuna te Istarski portal d.o.o. Labin (portal istarski.hr) kojem je otišlo 48.000 kuna.

Glas Istre bez konkurencije

Također, za usluge promidžbe i informiranja, u tiskanom obliku, Županija je Glas Istre novine „nagradila“ iznosom od 602.798,40 kuna. U toj kategoriji bilo je šest dobavljača, no nitko se ne može mjeriti s Glasom Istre. „Drugoplasirani“ dobavljač je tek TISAK Plus d.o.o. sa svega 10.750,22 kune godišnje potpore

Ostale usluge promidžbe i informiranja

Što se tiče takozvanih „Ostalih usluga promidžbe i informiranja“, za koje nije posve jasno na što se odnose, najveći je iznos, 242.500 kuna, dobio NUTRICIUS d.o.o., također zagrebačka tvrtka koja, usput budi rečeno, članovima Hrvatske obrtničke komore nudi jednostavnu prodaju i kupnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda putem portala Burzahrane.hr. Nemali iznos od 225.000 kuna pripao je, pak, porečkom dobavljaču STUDIO 053 d.o.o.

Intelektualne i osobne usluge

Na koncu, dolazimo do kategorije Intelektualne i osobne usluge. Ovdje svakako odskače zagrebački Inženjerski Biro kojem je lani otišlo 394.481,17 kuna. Prati ga ponovno zagrebačka tvrtka Apsolon Startegija koja se reklamira kao tvrtka za uspješno savjetovanje u digitalnom dobu, s 237.500 kuna. Od „pozamašnijih“ svota valja izdvojiti onu za tvrtku Maribu d.o.o. iz Ližnjana. Za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem Maribu je dobio visokih 222.500 kuna.

IPZ Uniprojekt Terra d.o.o. prošle je godine dobila 173.750 kuna. Radi se o jednoj od vodećih konzultantskih i projektnih firmi u Republici Hrvatskoj koje imaju ključnu ulogu u postavljanju sustava i izradi tehničke dokumentacije na području zbrinjavanja otpada.

Valja svakako spomenuti i istarsku tvrtku Alphera d.o.o. koja je lani iz županijskog Proračuna dobila 163.250 kuna. Tvrtka se bavi odnosima s javnošću i marketingom, a na internetskim stranicama stoji kako funkciju event managerice i grafičke dizajnerice u Alpheri obavlja snaha bivšeg župana, danas počasnog predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića, Petra Pilat Jakovčić.

Na području intelektualnih i osobnih usluga slijedi Večernji list d.o.o. Zagreb s iznosom od 118.750 kuna te Vox Viva sa 113.400 kuna. S obzirom na to da postoji više tvrtki tog imena, ne možemo sa sigurnošću znati o kojoj se tvrtki radi i koje je njeno područje djelatnosti.

Dodajmo još kako Županija nije zaboravila ni na tvrtku Castrum Pula 97 d.o.o. pa joj je lani dodijelila 24.812,50 kuna.

Istarska novinska agencija (portal Giornal.hr) dobila je, pak, 59.200 kuna za intelektualne i osobne usluge, dok joj, recimo, sredstva nisu dodijeljena za usluge promidžbe i informiranja.


Nastavite čitati

Istra
 

DOVRŠEN SPOMEN PROSTOR RUDARU Milijun eura u srce Labina

Daleke 1980. raspisan je natječaj za, kako se tada službeno zvalo, Spomen prostor rudaru-borcu. Borca je vjerojatno izbacila politička korektnost. Autori monumentalno zdanja s četiri rudarska čekića od kortena su pokojni labinski kipar i slikar Quintino Bassani i rovinjski arhitekt Berislav Iskra * Gradonačelnik Labina Valter Glavičić  višedesetljetnu pauzu u obnovi spomenika obrazlaže zatvaranjem rudnika te krizom Labinštine krajem 80-ih i 90-ih godina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.