Politika i društvo

vladi dali rok do utorka

Slovenija: Sindikati prijete štrajkom ako im vlada ne poveća plaće

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru iziritirani su odlukom vlade Janeza Janše koja je posebnim zakonom i u dogovoru s liječničkim sindikatom odobrila veća primanja za oko sedam tisuća liječnika u javnom zdravstvu


 
2 min
HINA
Ilustracija/Denis Kapetanovic/PIXSELL

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru iziritirani su odlukom vlade Janeza Janše koja je posebnim zakonom i u dogovoru s liječničkim sindikatom odobrila veća primanja za oko sedam tisuća liječnika u javnom zdravstvu

Slovenski sindikati zaposlenih u javnom sektoru zaprijetili su štrajkom ako vlada do idućeg tjedna ne odgovori na njihove zahtjeve za povećanjem plaća.

Kako su u srijedu na konferenciji za novinare kazali Branimir Štrukelj i Jakob Počivavšek koji te sindikate zastupaju u pregovorima s vladom, do sada nisu dobili odgovore na iznesene prijedloge, a očekuju da to učini najkasnije do utorka.

U suprotnom će slučaju, najavili su sindikalisti, organizirati glasovanje članstva o pokretanju štrajkaških aktivnosti.

Veća primanja za liječnike

Sindikati zaposlenih u javnom sektoru iziritirani su odlukom vlade Janeza Janše koja je posebnim zakonom i u dogovoru s liječničkim sindikatom odobrila veća primanja za oko sedam tisuća liječnika u javnom zdravstvu.

Zakonom potvrđenim krajem 2021. godine njima je zajamčeno napredovanje za šest platnih razreda u inače jedinstvenom sistemu plaća za javni sektor, što praktično znači da bi liječnicima plaće porasle za skoro 25 posto. Njihov sindikat Fides već godinama traži da se plaće liječnika izuzmu od sustava plaća u javnom sektoru jer smatra da su potplaćeni.

Prema dostupnim podacima koje prenose mediji, oko 7 posto od oko 7.000 liječnika zaposlenih u javnom zdravstvu do sada je bilo rangirano u za njih najniži moguć 43. platni razred državnih službenika, s plaćom od oko 2.020 eura bruto. S druge strane, čak svaki treći liječnik u javnom zdravstvu svrstan je u najviši 57. platni razred s bruto osnovicom od oko 4 tisuće eura, dok bi s povišenjem za šest platnih razreda imali oko 5.000 eura bruto.

Štrajk upozorenja već 16. veljače

Na vladinu su odluku najprije reagirali u sindikatu zaposlenih u socijalnim ustanovama i zdravstvenoj njezi, navodeći da su razočarani što ih je vlada zanemarila, te također zatražili povećanje plaća za šest platnih razreda, a najavili su i štrajk upozorenja već 16. veljače.


Nastavite čitati

Svijet
 

BiH: Izetbegović na policiji, pod istragom zbog širenja mržnje

"Da vidite ono što ste stavlja na teret meni, Suljagiću i Bajroviću, učinilo bi vam se nevjerojatnim da se takve stvari inkriminiraju. Jedino je nevjerojatnije da se ne inkriminira negiranje genocida, slavljenje ratnih zločinaca, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Šta se sve tolerira u BiH kada su u pitanju političari iz Republike Srpske, a uvodi se neka vrsta verbalnog delikta za političare iz Federacije, posebice za političare Bošnjake", kazao je predsjednik SDA

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.