Politika i društvo

zakuhali se radovi na valkanama

SLUČAJ LUNGOMARE Zoran Kostić: Naše svlačionice nemaju dodirnih točaka s nogometnim terenom pored kojeg se grade

- Profil hotela koji gradimo nije namijenjen sportskom turizmu, a sportska infrastruktura koja ga okružuje, kao što su umjetna trava i samo jedan teren, svakako ne zadovoljava standarde nogometnih momčadi najviše kategorije koje ovakve hotele najviše kategorije koriste za pripreme, stoji u odgovoru koji je potpisao Zoran Kostić


 
3 min
Dražen Majić

- Profil hotela koji gradimo nije namijenjen sportskom turizmu, a sportska infrastruktura koja ga okružuje, kao što su umjetna trava i samo jedan teren, svakako ne zadovoljava standarde nogometnih momčadi najviše kategorije koje ovakve hotele najviše kategorije koriste za pripreme, stoji u odgovoru koji je potpisao Zoran Kostić

Početak radova na nogometnom igralištu i šetnici kroz šumu ponovno je otvorio sva stara pitanja vezana za sječu šume i povezanost spomenutih radova s izgradnjom Hotela Valkane u najbližem susjedstvu. Uvidom u idejno rješenje Hotela Valkane vidljivo je da se u blizini nogometnog terena, neposredno iza spomenika, planira izgradnja svlačionice, spremišta i ugostiteljskih objekata.

Stoga smo čelnicima tvrtke Hotel Valkane, Stevanu Muidži i Zoranu Kostiću, uputili pitanje vezano za eventualnu povezanosti njihove svlačionice i nogometnog terena.

- Na parceli 5188/67 KO Pula (iza spomenika) predvidjeli ste izgradnju objekta s cafe barom, sanitarijama, svlačionicama i spremištima. S obzirom da se taj objekt nalazi pored gradskog nogometnog stadiona koji se trenutno obnavlja, možete li na odgovoriti hoće li se taj objekt koristiti i za potrebe stadiona. Hipotetski, poznati nogometni klub obavlja zimske priprema u vašem hotelu, a za trening koristi stadion i spomenute svlačionice. Je li moguć takav scenarij, glasilo je naše pitanje.

- Kako smo još u travnju 2022. javno prezentirali, tamo će se nalaziti sunčalište i vanjski bazen, te sadržaji usmjereni isključivo na naše goste, kojima nogometne pripreme neće biti razlog boravka. Profil hotela koji gradimo nije namijenjen sportskom turizmu, a sportska infrastruktura koja ga okružuje, kao što su umjetna trava i samo jedan teren, svakako ne zadovoljava standarde nogometnih momčadi najviše kategorije koje ovakve hotele najviše kategorije koriste za pripreme, stoji u odgovoru koji je potpisao Zoran Kostić.

Provjerili smo njegove teze i doista, top klubovi ne vole trenirati na umjetnoj travi ponajviše zbog povećanog rizika od ozljeda.

- Objekti koje spominjete, a kako smo to i slikovno i tekstualno pokazali, te javno objavili plakatima na samoj lokaciji, okrenuti su leđima prema nogometnom terenu i nemaju doticaja s njim. Istovremeno, koliko smo upoznati prema javno dostupnim informacijama, gradski teren bi trebao imati vlastite svlačionice i ostale potrebne sadržaje, te projekt terena i projekt našeg hotela nemaju nikakve dodirne točke, zaključio je Zoran Kostić.

Ipak, nekih dodirnih točaka ima. Uvidom u idejna rješenja nogometnog igrališta, šumske šetnice i budućeg hotela vidljivo je jedno ime koje se pojavljuje na sva tri projekta.

Riječ je o Filipu Banovcu koji se kao glavni projektant spominje kod igrališta, ali i šetnice.

Istovremeno se kao projektant spominje i u projektnom timu Hotela Valkane.

Naravno, ništa u tome nije nezakonito ali pokazuje direktnu veze između tri susjedna projekta.

Tijekom vikenda vidljivo je i da se dodatno proširila i malčirala trasa gradske šetnice koja vodi do ruba parcele Hotela Valkane.

Unatoč izostanku zakonom propisane dokumentacije, u šumici je vidljivo barem desetak srušenih stabala. Iz Državnog inspektorata izvijestili su nas da je na Valkane poslan šumarski inspektor čiji se izveštaj uskoro iščekuje.

Nakon rušenja stabala zbog izgradnje tribina stadiona, a zatim i pristupne ceste za hotel, od današnje šumice na Valkanama jako će malo ostati. Najava da će se srušena stabla posaditi na drugim mjestima Puležanima koji vole Lungomare slaba je utjeha.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.