Politika i društvo

ZAJEDNIČKA INICIJATIVA O DECENTRALIZACIJI

Spremaju li gradonačelnik Splita Ivica Puljak i Filip Zoričić zajednički izlazak na parlamentarne izbore?

"Vidjet ćemo kako će se to razvijati i što nam budućnost donosi. S izborom Zoričića u Puli, mene u Splitu i promjenama u Zagrebu, pokazalo se da postoje alternative dosadašnjim politikama. O uspjehu vođenja naših gradova, ovisit će, na neki način, i budućnost Hrvatske. Kako ćemo i u kojem obliku surađivati, to ćemo tek razgovarati u budućnosti", kaže gradonačelnik Splita i predsjednik stranke Centar, Ivica Puljak


 
2 min
Danijela Bašić-Palković
FB Filip Zoričić

"Vidjet ćemo kako će se to razvijati i što nam budućnost donosi. S izborom Zoričića u Puli, mene u Splitu i promjenama u Zagrebu, pokazalo se da postoje alternative dosadašnjim politikama. O uspjehu vođenja naših gradova, ovisit će, na neki način, i budućnost Hrvatske. Kako ćemo i u kojem obliku surađivati, to ćemo tek razgovarati u budućnosti", kaže gradonačelnik Splita i predsjednik stranke Centar, Ivica Puljak

Sve su učestalija druženja splitskog i pulskog gradonačelnika, Ivice Puljka i Filipa Zoričića. Nakon izborne pobjede, Zoričić je odmah posjetio Split i susreo se s Puljkom, a nedavno su zajedno boravili i u Istanbulu gdje su kao jedini gradonačelnici iz Hrvatske, sudjelovali na summitu balkanskih gradova „Bolja suradnja, bolja budućnost“.

Poznato je da su Zoričič i Puljak i ideološko-politički bliski, pa se postavlja pitanje spremaju li Splićani zajednički teren za neke više političke ciljeve i imaju li ambiciju biti dio političke platforme na idućim parlamentarnim izborima?

Pulski gardonačelnik ranije je u intervjuu za Istra24 naveo da ne planira u još jedan gradonačelnički mandat. No to možda ne znači da nema želje i volje izaći s listom na parlamentarne izbore za dvije godine. I dok njegov splitski kolega vodi stranku Centar, Zoričić još uvijek ne planira oformiti stranku nego djeluje kroz svoju nezavisnu listu.

Novi susret bio je jučer u Puli, a prošao je u poslovnom tonu

Zadnji susret gradonačelnika bio je u nedjelju u Puli, a tema je ovoga puta bila decentraliizacija, koju već dugi niz godina zagovara IDS. Zoričić je naveo da podržava svaki potez koji vodi prema decentralizaciji države. Gradonačelnici su razgovarali o inicijativi da gradovi dobiju pravo upravljanja cijelim svojim teritorijem.

Stoga će Grad Split uputiti prijedlog Hrvatskom saboru za donošenje zakona po kojemu bi veliki gradovi imali ingerencije nad cijelim svojim teritorijem, a sve kako bi gradom mogli bolje upravljati. Toj inicijativi pridružuje se i Grad Pula.

Kao ključne probleme, Zoričić je izdvojio to što Grad ne upravlja pomorskim dobrom i nema ingerenciju nad srednjim školama, a problem su i bivše vojne zone kojima Grad ne upravlja.

-Također, želimo urediti pulsku Rivu, ali dio uz more ne smijemo dirati jer je to pod ingerencijom Lučke uprave. Poslali smo zahtjeve prema državi i sindikatima kojim predlažemo da plaće odgajatelja financira država, kaže Zoričić.

Otkrio je da Grad od države na upravljanje traži i zgradu Vladimir Gortan u Šijani gdje se planira oformiti Centar za mlade, ali i Vallelungu gdje bi se smjestio Centar za inovacije.

Pitamo Zoričića je li suradnja s Puljkom uvertira za iduće parlamentarne izbore

-Zasad ta tema nije bila na stolu. Ivica Puljak i ja smo istih političkih razmišljanja i nekoliko puta sam rekao da je politika centra nova liberalna opcija korisna državi. To pokazujem svojim radom uz još nekoliko kolega u Hrvatskoj. Izbori za Sabor su još daleko. Imam puno posla u Puli tako da o parlamentarnim izborima još ne razmišljam, kaže Zoričič.

Na upit vidi li takvu mogućnost kroz neko vrijeme, odgovara: “Vidjet ću, nisam se toj temi još posvetio“.

Gradonačelnik Splita i predsjednik stranke Centar Ivica Puljak naglašava da najveći problem imaju gradovi na obali koji ne upravljaju svojim pomorskim dobrom, nemaju ingerenciju nad srednjim školama i domovima zdravlja.

-To sve jako usporava procese i povećava nepotrebnu birokraciju i administraciju. Mi gradonačelnici se s tim svakodnevno susrećemo i jasno nam je kako stvari treba mijenjati, kaže Puljak.

Što se tiče političke suradnje s pulskim kolegom, i Puljak potvrđuje da zasad o tome nisu razgovarali.

-No vidjet ćemo kako će se to razvijati i što nam budućnost donosi. S izborom Zoričića u Puli, mene u Splitu i promjenama u Zagrebu, pokazalo se da postoje alternative dosadašnjim politikama. O uspjehu vođenja naših gradova, ovisit će, na neki način, i budućnost Hrvatske. Kako ćemo i u kojem obliku surađivati, to ćemo tek razgovarati u budućnosti, zaključio je Ivica Puljak.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA: U utorak doček Sv. Nikole na Bunarini, a doći će i Krampus

Prije dolaska Sv. Nikole, djecu će nasmijati Vilibald, vilenjak Djeda Mraza, koji je  uvjeren da je došao na mjesto na kojemu djeca očekuju dolazak Djedice. Budući da je prošle godine jako zabrljao i da je zbog toga u nemilosti, svim se silama trudi urediti sve za njegov doček. Međutim, dok odlazi po kutiju s božićnim ukrasima, dolazi Krampus koji pokušava napraviti nered i kaos

Pula
 

DESET KUNA VLADA, DVIJE KUNE GRAD Pula će izdvojiti 250 tisuća kuna za besplatnu marendu za osnovnoškolce slabije imovne moći

"To je dobra mjera kojom će Vlada osigurati 10 kuna za pokrivanje marende svakog osnovnoškolca u Republici Hrvatskoj, a Grad Pula podmirit će razliku u cijeni za djecu koja ostvaruju pravo iz našeg socijalnog programa", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić. Grad Pula osnivač je 11 pulskih osnovnih škola koje pohađa 4.500 djece, a za 600 učenika Grad će od drugog polugodišta ove školske godine snositi razliku u cijeni marende od dvije kune po danu po djetetu, što će godišnje iznositi 250 tisuća kuna

Pula
 

NOVA TURA PRODAJE 'PULSKOG OBITELJSKOG SREBRA' Parcela na Sisplacu u elitnom kvartu iznad Lungomare 2,4 milijuna kuna

Grad Pula raspisao je jučer 23 natječaja za prodaju 35 katastarskih čestica građevinskog zemljišta, a od kojih će, sudeći po navedenim početnim cijenama nadmetanja po parceli, zaraditi minimalno, osam milijuna kuna. Lani u ovo vrijeme, dok je još postojala koalicija gradonačelnikove nezavisne liste, SDP-a i Možemo!, prodaju gradske imovine odbio je podržati Možemo sve dok Grad ne izradi Strategiju upravljanja imovinom i Plan upravljanja imovinom(što je bio prvi veliki sukob u tom političkom partnerstvu). Strategija do danas, međutim, nije zgotovljena

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.