Politika i društvo

ZAJEDNIČKA INICIJATIVA O DECENTRALIZACIJI

Spremaju li gradonačelnik Splita Ivica Puljak i Filip Zoričić zajednički izlazak na parlamentarne izbore?

"Vidjet ćemo kako će se to razvijati i što nam budućnost donosi. S izborom Zoričića u Puli, mene u Splitu i promjenama u Zagrebu, pokazalo se da postoje alternative dosadašnjim politikama. O uspjehu vođenja naših gradova, ovisit će, na neki način, i budućnost Hrvatske. Kako ćemo i u kojem obliku surađivati, to ćemo tek razgovarati u budućnosti", kaže gradonačelnik Splita i predsjednik stranke Centar, Ivica Puljak


 
2 min
Danijela Bašić-Palković
FB Filip Zoričić

"Vidjet ćemo kako će se to razvijati i što nam budućnost donosi. S izborom Zoričića u Puli, mene u Splitu i promjenama u Zagrebu, pokazalo se da postoje alternative dosadašnjim politikama. O uspjehu vođenja naših gradova, ovisit će, na neki način, i budućnost Hrvatske. Kako ćemo i u kojem obliku surađivati, to ćemo tek razgovarati u budućnosti", kaže gradonačelnik Splita i predsjednik stranke Centar, Ivica Puljak

Sve su učestalija druženja splitskog i pulskog gradonačelnika, Ivice Puljka i Filipa Zoričića. Nakon izborne pobjede, Zoričić je odmah posjetio Split i susreo se s Puljkom, a nedavno su zajedno boravili i u Istanbulu gdje su kao jedini gradonačelnici iz Hrvatske, sudjelovali na summitu balkanskih gradova „Bolja suradnja, bolja budućnost“.

Poznato je da su Zoričič i Puljak i ideološko-politički bliski, pa se postavlja pitanje spremaju li Splićani zajednički teren za neke više političke ciljeve i imaju li ambiciju biti dio političke platforme na idućim parlamentarnim izborima?

Pulski gardonačelnik ranije je u intervjuu za Istra24 naveo da ne planira u još jedan gradonačelnički mandat. No to možda ne znači da nema želje i volje izaći s listom na parlamentarne izbore za dvije godine. I dok njegov splitski kolega vodi stranku Centar, Zoričić još uvijek ne planira oformiti stranku nego djeluje kroz svoju nezavisnu listu.

Novi susret bio je jučer u Puli, a prošao je u poslovnom tonu

Zadnji susret gradonačelnika bio je u nedjelju u Puli, a tema je ovoga puta bila decentraliizacija, koju već dugi niz godina zagovara IDS. Zoričić je naveo da podržava svaki potez koji vodi prema decentralizaciji države. Gradonačelnici su razgovarali o inicijativi da gradovi dobiju pravo upravljanja cijelim svojim teritorijem.

Stoga će Grad Split uputiti prijedlog Hrvatskom saboru za donošenje zakona po kojemu bi veliki gradovi imali ingerencije nad cijelim svojim teritorijem, a sve kako bi gradom mogli bolje upravljati. Toj inicijativi pridružuje se i Grad Pula.

Kao ključne probleme, Zoričić je izdvojio to što Grad ne upravlja pomorskim dobrom i nema ingerenciju nad srednjim školama, a problem su i bivše vojne zone kojima Grad ne upravlja.

-Također, želimo urediti pulsku Rivu, ali dio uz more ne smijemo dirati jer je to pod ingerencijom Lučke uprave. Poslali smo zahtjeve prema državi i sindikatima kojim predlažemo da plaće odgajatelja financira država, kaže Zoričić.

Otkrio je da Grad od države na upravljanje traži i zgradu Vladimir Gortan u Šijani gdje se planira oformiti Centar za mlade, ali i Vallelungu gdje bi se smjestio Centar za inovacije.

Pitamo Zoričića je li suradnja s Puljkom uvertira za iduće parlamentarne izbore

-Zasad ta tema nije bila na stolu. Ivica Puljak i ja smo istih političkih razmišljanja i nekoliko puta sam rekao da je politika centra nova liberalna opcija korisna državi. To pokazujem svojim radom uz još nekoliko kolega u Hrvatskoj. Izbori za Sabor su još daleko. Imam puno posla u Puli tako da o parlamentarnim izborima još ne razmišljam, kaže Zoričič.

Na upit vidi li takvu mogućnost kroz neko vrijeme, odgovara: “Vidjet ću, nisam se toj temi još posvetio“.

Gradonačelnik Splita i predsjednik stranke Centar Ivica Puljak naglašava da najveći problem imaju gradovi na obali koji ne upravljaju svojim pomorskim dobrom, nemaju ingerenciju nad srednjim školama i domovima zdravlja.

-To sve jako usporava procese i povećava nepotrebnu birokraciju i administraciju. Mi gradonačelnici se s tim svakodnevno susrećemo i jasno nam je kako stvari treba mijenjati, kaže Puljak.

Što se tiče političke suradnje s pulskim kolegom, i Puljak potvrđuje da zasad o tome nisu razgovarali.

-No vidjet ćemo kako će se to razvijati i što nam budućnost donosi. S izborom Zoričića u Puli, mene u Splitu i promjenama u Zagrebu, pokazalo se da postoje alternative dosadašnjim politikama. O uspjehu vođenja naših gradova, ovisit će, na neki način, i budućnost Hrvatske. Kako ćemo i u kojem obliku surađivati, to ćemo tek razgovarati u budućnosti, zaključio je Ivica Puljak.


Nastavite čitati

Pula
 

KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE VERGAROLE Ove godine prisutan i gradonačelnik Pule. To se nije dogodilo od 1996. godine

"Na današnji dan dopustite mi izraziti pijetet prema žrtvama i sjećanje na prošlost i povijest ali više od svega pogled u budućnost koja se iskazuje svime onime što naš grad stoljećima a posebno u zadnjim desetljećima ima. To je spremnost na razgovor, suradnju, uvažavanje i suživot. Grad koji to nema i koji ne gleda u budućnost ne može se sijećati niti svoje povijesti i prošlosti. I ovo je upravo jedan od tih trenutaka", rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Pula
 

OTKAZUJU SE OPERACIJE U PULSKOJ BOLNICI Zbog kvara na klimatizaciji kirurzi operiraju na plus 30! Izvode se samo žurni i hitni operativni zahvati

Zbog novonastalog kvara na klimatizacijskom sustavu, a koji je nastao kao posljedica grmljavinskog nevremena od utorka 16. kolovoza, uvjeti u operacijskim salama su bili neprimjereni, stoga je reduciran operacijski program na žurne i hitne operacije. Do današnjeg je dana odgođeno 10 operacijskih zahvata. * Sanaciji novog kvara pristupilo se odmah, ovlašteni serviser pokušavaju u što kraćem roku otkloniti novonastali kvar, trenutno su u OB Pula i po njihovim procjenama ovaj novonastali kvar trebao bi biti popravljen tijekom današnjeg, eventualno sutrašnjeg dana, odgovaraju iz pulske bolnice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.