Politika i društvo

Do uređenja matične zgrade

Štićenici i kompletna uprava Doma Ruža Petrović godinu će dana boraviti u zgradi bivše psihijatrije

Prostori ovog bolničkog odjela zadnjih su godina preuređeni i u njima je, unatoč lošem izgledu zgrade izvana, djeci ugodno, kazala nam je Belošević prenijevši nam da su već prvu noć štićenici dobro spavali i sada im samo preostaje da se priviknu na novi prostor i dodatno ga urede prema svojim željama


 
3 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Prostori ovog bolničkog odjela zadnjih su godina preuređeni i u njima je, unatoč lošem izgledu zgrade izvana, djeci ugodno, kazala nam je Belošević prenijevši nam da su već prvu noć štićenici dobro spavali i sada im samo preostaje da se priviknu na novi prostor i dodatno ga urede prema svojim željama

Svi štićenici, njih 40-ak, i kompletna uprava Dječjeg doma Ruža Petrović preselit će se u zgradu bivše psihijatrije. To je u javnosti izazvalo reakcije i ljudi se pitaju nije li bilo primjerenijeg mjesta da se smjeste dječica.

No, ravnateljica doma Davorka Belošević umiruje cijelu situaciju riječima da, iako zgrada izvana izgleda derutna, njeni prostori su primjereni za smještaj djece.

Prostori su adekvatni za djecu

- Naći u Puli, prije turističke sezone smještaj za kompletnu postavu doma nije lako i zato se i ovim putem zahvaljujem Upravi bolnice i ravnateljici Ireni Hrstić što su nas primili u najam i to bez plaćanja, već samo uz podmirenje troškova.

Prostori ovog bolničkog odjela zadnjih su godina preuređeni i u njima je, unatoč lošem izgledu zgrade izvana, djeci ugodno, kazala nam je Belošević prenijevši nam da su već prvu noć štićenici dobro spavali i sada im samo preostaje da se priviknu na novi prostor i dodatno ga urede prema svojim željama. Veli kako je preseljenje bilo nužno i djeci je već bilo dosta radova koji se u domu obavljaju.

- U sklopu europskog projekta koji je započeo još 2019. godine, vrijednog 13 milijuna kuna, na red je došlo i preuređenja naših matičnih prostora doma ali i stanova koji su pod našom ingerencijom, a u kojima se pruža usluga organiziranog stanovanja, navodi Belošević te pojašnjava da je cilj cijeloga projekta poboljšati postojeće infrastrukturne uvjete i opremiti nove prostore, u kojima će se pružati postojeće te razvijati nove izvaninstitucijske usluge.

Matična zgrada preuredit će se na način da će se urediti prizmelje i tu će useliti Obiteljski centar koji trenutno kao podružnica djeluje u sklopu Centra za socijalnu skrb, no uskoro će ponovo biti samostalan.

- Prvi kat, na kojem su sada boravili dečki, preuredit će se za prihvat djeca na poludnevni i cjelodnevni boravak, a tavan, gdje su bile smještene djevojčice, ostaje za uslugu privremenog smještaja djece.

Uređuju se i stanovi

Uz to uredit će se četiri stana u Puli u centru grada, od kojih su jedan dobili oporučno te prostor u Rovinjskom Selu. Kada se stanovi urede i opreme Dom će u jednom od njih pružati i novu uslugu smještaja trudnica ili majka s malom djecom.

- Za sada je preseljeno 23 djece, no doći će uskoro i oni iz stanova, cijela uprava, a i naša kuhinja, veli Belošević napominjući da će se, kako se radovi budu završavali, djeca polako vraćati u dom ili u stanove, veli Belošević.

Krajnji je cilj da se što više usluga pruža izvan institucije te djeca odrastaju u atmfosferi koja što više sliči "pravom domu", odnosno onom kako bi obiteljski dom trebao izgledati.


Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO) LAŽI, LAŽI, LAŽI NAS ĐORĐEVIĆU Ogromna hrpetina otpada i dalje je nasred Šijane

Ako se u ičemu simbolički očituje aktualno pulsko propadenje, uz Uljanik, to je sveprisutnost otpada. Kaštijun je zatrpan sa 17.000 tona baliranog otpada. Oko Pule su deseci ilegalno zatrpanih jama u kojima se razvio vrlo unosan biznis. Na smrad biootpada žale se i stanovnici Šijane koji žive oko Metisa. Malo dalje, u skladištu propale Istre, nalazi se simbolička lešina pulske Robne kuće. Za usporeni pogreb ili, ako želite, slow čerečenje Puljanke i Istre zadužen je pogrebnik Predrag Đorđević

Pula
 

(FOTO) U PULI ODRŽAN ŽUPANIJSKI LIDRANO Ovo su najbolji radovi upućeni na državnu razinu - od literarnih i novinarskih do radijskih emisija i školskih časopisa

Pararelno s nastupima na pozornici održavali su se okrugli stolovi sa članovima povjerenstava za odabir najboljih literarnih i novinarskih radova te oni za radijske emisije, dramsko scensko stvaralaštvo i školske časopise * Povjerenstva su prosuđivala radove, uratke i izvedbe ukupno 239 učenika, a na državnu razinu smotre LiDraNo 2024. upućeni su sljedeći radovi...

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.