Politika i društvo

NIŽU SE REAKCIJE NA NOVE VLADINE MJERE

Stranka Fokus: PDV na električnu energiju i plin treba trajno ukinuti

Vlada je, kažu, ovim setom mjera potpuno ignorirala visoke cijene goriva pa je nužno što prije smanjiti trošarine, a s obzirom na to da postoji mogućnost da se smanjenje PDV-a na hranu i druge proizvode ne pretoči u smanjenje cijena, trebalo je ojačati kupovnu moć građana podizanjem neoporezivog dijela plaće


 
1 min
HINA
Davor Nađi iz stranke Fokus/FOTO: Facebook

Vlada je, kažu, ovim setom mjera potpuno ignorirala visoke cijene goriva pa je nužno što prije smanjiti trošarine, a s obzirom na to da postoji mogućnost da se smanjenje PDV-a na hranu i druge proizvode ne pretoči u smanjenje cijena, trebalo je ojačati kupovnu moć građana podizanjem neoporezivog dijela plaće

Stranka Fokus pozdravila je u srijedu smanjenje PDV-a na određene proizvode i usluge kao dio Vladina paketa ublažavanja rasta cijena energenata, no smatraju da je PDV na električnu energiju i plin trebalo trajno ukinuti.

Vlada je, kažu, ovim setom mjera potpuno ignorirala visoke cijene goriva pa je nužno što prije smanjiti trošarine, a s obzirom na to da postoji mogućnost da se smanjenje PDV-a na hranu i druge proizvode ne pretoči u smanjenje cijena, trebalo je ojačati kupovnu moć građana podizanjem neoporezivog dijela plaće.

Stranka Fokus podržala je uvođenje vaučera za ugrožene skupine građana i izrazila nadu da će se "jednog dana koncept vaučera primijeniti i na financiranje zdravstvenih usluga" kako bi građani imali izbora između javnih i privatnih klinika.

Upozorili su, međutim, da predstavljeni sustav vaučera i dodataka ne uzima u obzir imovinski cenzus i dohotke drugih članova kućanstva, a kod poljoprivrednika uzima u obzir samo površinu koja se obrađuje, a ne i rezultate proizvodnje.

"Za mnoge mjere koje nisu porezno rasterećenje nije naveden rok trajanja čime prijeti opasnost da ta viša razina javnih rashoda postane trajno opterećenje proračuna i izvor rasta javnog duga u budućnosti, čak i kada prođe inflatorni udar", ocijenili su iz Fokusa u priopćenju.


Nastavite čitati

Sudska službenica slala lažne ovrhe poznanicima s kojima nije bila u dobrim odnosima

Sumnjaju da je 55-godišnjakinja, od 28. veljače 2020. do 22. studenoga 2021., kao službenica u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu iskoristila dostupnost podataka iz raznih evidencija, a potom je za sedam osoba sačinila neistinita rješenja o ovrsi u kojima je navela da su donesena u ime suda i u njih unijela lažne podatke da su te osobe obveznici plaćanja sudskih pristoji, kao i da se zbog neplaćanja pristojbi nalaže Fini provođenje ovrhe na njihovim računima

Nova taktika ilegalnih migranata - iz BiH u Hrvatsku sada ulaze nasilno

Migranti pronalaze kombi vozila i potom u velikoj brzini pokušavaju projuriti cestama preko manje prometnih graničnih prijelaza ne obazirući se na policiju koja ih u tome pokuša zaustaviti. Nekoliko odvojenih incidenata takve vrste zabilježeno je na graničnim prijelazima koji gravitiraju Bosanskoj Gradišci te Unsko-sanskoj županiji u BiH, na krajnjem sjeverozapadu te zemlje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.