Politika i društvo

Povlaćenja s tržišta sve češća

Tesla povlači gotovo 579.000 automobila u SAD-u zbog alarma za pješake

Prema odlukama Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA), Tesla je u posljednja četiri mjeseca deset puta povlačila određeni broj vozila


 
1 min
HINA

Prema odlukama Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA), Tesla je u posljednja četiri mjeseca deset puta povlačila određeni broj vozila

Tesla povlači 578.607 automobila u SAD-u, jer pješaci možda nisu svjesni da im se vozilo približava ako je alarm koji ih na to upozorava pretih, objavio je američki regulator u četvrtak.

Prema odlukama Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA), Tesla je u posljednja četiri mjeseca deset puta povlačila određeni broj vozila.

Proizvođač električnih automobila ovaj put povlači dio Modela S proizvedenih od 2020. do 2022, Modela X, Modela Y i Modela 3 proizvedenih od 2017. do 2022. zbog nedostataka funkcije "Boombox" koja omogućuje da se zvuk iz automobila pušta kroz vanjske zvučnike kada je vozilo u pokretu.

NHTSA kaže da sporna vozila ne ispunjavaju sigurnosne standarde koji se tiču minimalne jačine alarma za pješake.

Tesla će nadograditi software "Boomboxa", a u kompaniji kažu da nemaju informacija da se zbog tih problema dogodila bilo kakva nesreća.

"Boombox", uveden u prosincu 2020., koristi zvučnike koji služe upozoravanju pješaka na dolazak vozila i korisnici mogu prilagoditi jačinu i vrstu zvuka. 

Prema pravilima koje je uveo Kongres, proizvođači automobila moraju pojačati jačinu zvuka kada se električna vozila kreću do 30 km/h kako bi se spriječili naleti na pješake, bicikliste i slijepe osobe.

Električna vozila koja voze sporo teže je čuti nego vozila s klasičnim pogonom na goriva. Pri većim brzinama, potreba za alarmom je manja zbog trenja guma, otpora zraka i drugih faktora.


FOTO: www.tesla.com

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.