Politika i društvo

Povlaćenja s tržišta sve češća

Tesla povlači gotovo 579.000 automobila u SAD-u zbog alarma za pješake

Prema odlukama Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA), Tesla je u posljednja četiri mjeseca deset puta povlačila određeni broj vozila


 
1 min
HINA

Prema odlukama Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA), Tesla je u posljednja četiri mjeseca deset puta povlačila određeni broj vozila

Tesla povlači 578.607 automobila u SAD-u, jer pješaci možda nisu svjesni da im se vozilo približava ako je alarm koji ih na to upozorava pretih, objavio je američki regulator u četvrtak.

Prema odlukama Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA), Tesla je u posljednja četiri mjeseca deset puta povlačila određeni broj vozila.

Proizvođač električnih automobila ovaj put povlači dio Modela S proizvedenih od 2020. do 2022, Modela X, Modela Y i Modela 3 proizvedenih od 2017. do 2022. zbog nedostataka funkcije "Boombox" koja omogućuje da se zvuk iz automobila pušta kroz vanjske zvučnike kada je vozilo u pokretu.

NHTSA kaže da sporna vozila ne ispunjavaju sigurnosne standarde koji se tiču minimalne jačine alarma za pješake.

Tesla će nadograditi software "Boomboxa", a u kompaniji kažu da nemaju informacija da se zbog tih problema dogodila bilo kakva nesreća.

"Boombox", uveden u prosincu 2020., koristi zvučnike koji služe upozoravanju pješaka na dolazak vozila i korisnici mogu prilagoditi jačinu i vrstu zvuka. 

Prema pravilima koje je uveo Kongres, proizvođači automobila moraju pojačati jačinu zvuka kada se električna vozila kreću do 30 km/h kako bi se spriječili naleti na pješake, bicikliste i slijepe osobe.

Električna vozila koja voze sporo teže je čuti nego vozila s klasičnim pogonom na goriva. Pri većim brzinama, potreba za alarmom je manja zbog trenja guma, otpora zraka i drugih faktora.


FOTO: www.tesla.com

Nastavite čitati

Svijet
 

Sjajni Borna Ćorić pobijedio Rafaela Nadala!

"Ovo je za mene bilo jako posebno. Bio sam izvan terena zadnje dvije godine i nisam igrao na velikoj pozornici. Iskreno sam se veselio ovakvom meču kakav nisam igrao zadnje dvije godine. Sada kada sam pobijedio, čini mi se pomalo ludo", rekao je Ćorić nakon meča koji je trajao gotovo tri sata

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.