Politika i društvo

Dan borbe protiv nasilja nad ženama

Tijekom 2022. u Hrvatskoj je uslijed NASILJA U OBITELJI UBIJENO 12 ŽENA

Nacionalna konferencija „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održana je danas u Požegi * Potrebno je nas svim razinama promicati ravnopravnost spolova i prevenciju svih oblika nasilja, uključujući nasilje nad starijim osobama koje je u zemlji prepoznato tek nedavno * U Rovinju su se građanima dijelili informativni letci izrađeni u sklopu Akcijskog plana ravnopravnosti žena i muškaraca


 
3 min
Istra24
Foto: HINA/ ml

Nacionalna konferencija „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja“ u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike održana je danas u Požegi * Potrebno je nas svim razinama promicati ravnopravnost spolova i prevenciju svih oblika nasilja, uključujući nasilje nad starijim osobama koje je u zemlji prepoznato tek nedavno * U Rovinju su se građanima dijelili informativni letci izrađeni u sklopu Akcijskog plana ravnopravnosti žena i muškaraca

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Požegi je održana Nacionalna konferencija „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja“ u organizaciji Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Konferenciju je otvorio ministar Marin Piletić, a sudjelovale su između ostalih, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Konferenciji su nazočili saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić te gradonačelnik grada Požege Željko Glavić.

Ministar Piletić istaknuo je kako u vremenu velikih kriza rastu društvene podjele i netrpeljivosti te kako je u 2022. godini u Republici Hrvatskoj ubijeno 12 žena: „To nije samo 12 nevinih života, već djeca koja su ostala bez majke, roditelji koji su ostali bez kćeri, prijatelji koji su ostali bez nekog sebi bliskog. Nasilje nije i nikada neće biti privatna stvar pojedinca, već odgovornost cijelog društva.“

Istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske ozbiljno shvaća zadaću zaštite žrtava i prevencije nasilja nad ženama – otvoreno je šest novih skloništa u šest županija koje ih nisu imale, pokrenut je Nacionalni pozivni centar koji radi 0/24 tijekom cijele godine, financira se rad organizacija civilnog društva koje pružaju podršku žrtvama te se educiraju stručni djelatnici centara za socijalnu skrb i državni službenici.

U suradnji s ključnim dionicima, izrađen je nacrt Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje od 2022. do 2027. godine i pripadajući Akcijski plan (od 2022.do 2024.) s konkretnim mjerama za daljnje suzbijanje nasilja.

Poruka koja je poslana je da ne smijemo zatvarati oči i uši pred nasiljem, već moramo reagirati na vrijeme i pružiti pomoć i zaštitu onima u potrebi.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Ljubičić istaknula je važnost svih oblika preventivnog rada, osiguranja kontinuirane i sveobuhvatne rodno osjetljive edukacije djece, mladih, ali i roditelja, o sigurnosti u virtualnom svijetu, sigurnom korištenju interneta te sprječavanju rodno uvjetovanog nasilja.

U izlaganju pučke pravobraniteljice Šimonović Einwalter vidljivo je kako je nasilje nad starijim osoba u Republici Hrvatskoj prepoznato tek nedavno, kada su starije osobe uvedene kao kategorija nasilja u obitelji uz ostale oblike nasilja. Istraživanja pokazuju kako veliki broj starijih osoba doživljava nasilja, ali ga ne prijavljuje zbog straha od posljedica, srama, neinformiranost i nepovjerenja.

Anita Lauri Korajlija, izvanredna profesorice Odsjeka za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i vanjska suradnica Autonomne ženske kuće govorila je o prisilnoj kontroli kao neprepoznatom obliku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Na konferenciji je održan i panel „ Život u zatvoru bez rešetaka“ na kojem su sudjelovali Miren Špek, izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku, Gabrijel Barunović, psiholog skloništa u Požeško-slavonskoj županiji te Anita Lauri Korajlija.

Sudionici Konferencije istaknuli su kako je nužno na svim razinama promicati ravnopravnost spolova i prevenciju svih oblika nasilja, prema svim korisničkim skupinama. Posebno je važno znati prepoznati nove oblike rodno uvjetovanog nasilja te raditi na prevenciji. Istaknuta je važnost osvješćivanja javnosti.

Dan je obilježen  i u Rovinju

Pod krilaticom „Skrivanje nasilja u obitelji nije rješenje“ Grad Rovinj-Rovigno uključio se u obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kampanjom senzibiliziranja javnosti prema važnosti prijavljivanja slučajeva nasilja u obitelji.

Tom je prigodom u jutarnjim satima bio postavljen štand na Trgu m. Tita te su se građanima dijelili informativni letci izrađeni u sklopu Akcijskog plana ravnopravnosti žena i muškaraca Grada Rovinj-Rovigno za razdoblje od 2021. do 2023. godine.

Letci sadrže važne informacije koje pomažu u prepoznavanju nasilja u obitelji, te koracima i konkretnim uputama kako takve slučajeve prijaviti i kome se obratiti za pomoć i podršku, a dijele se također u rovinjskim srednjim školama te u lokalnoj ispostavi Istarskih domova zdravlja.

«Postoji cijeli niz institucija, kako gradskih tako i državnih, koje pružaju podršku žrtvama nasilja.  Napominjemo da postoji jedinstveni Nacionalni pozivni centar za žrtve nasilja, koji radi 365 dana u godini 24 sata na dan, u kojem rade stručnjaci raznih profila koji će znati uputiti prijavitelja nasilja i pružiti pomoć žrtvi. Vrlo je lagan za zapamtiti: 116 006. Mole se svi građani koji imaju saznanja da se nasilje događa u njihovom okruženju, da to nasilje i prijave» izjavila je pročelnica Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Rovinj-Rovigno Maria Črnac Rocco.

U osvješćivanju javnosti po pitanju važnosti prijavljivanja nasilja u obitelji pridružili su se uz gradonačelnika Marka Paliage i njegovog zamjenika Davida Modrušana, gradski pročelnici, te predstavnici klubova gradskih vijećnika, načelnik Policijske postaje Rovinj-Rovigno,  članovi Savjeta mladih, predstavnici gradskih odgojno obrazovnih ustanova i brojni građani koji su podržali tu hvalevrijednu inicijativu.


Nastavite čitati

Prošao nacrt prijedloga promjene Ustava

Riječ je o promjeni Ustava u dijelu koji se tiče referenduma o promjeni samog Ustava ili organskih zakona i s tim povezane izmjene Ustavnog zakona o Ustavnom sudu koje će uputiti na plenarnu sjednicu Sabora * Mijenaju se i odredbe o izboru ustavnih sudaca

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.