Politika i društvo

ROŠADE U FAŽANSKOM VIJEĆU

Nakon pravomoćne presude, Ada Damjanac razriješena dužnosti. Novi predsjednik Općinskog Vijeća Fažane Timotej Pejin

Adi Damjanac potvrđena je pravomoćna presuda na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja. Svoju je ostavku podnijela pismenim putem još 10. veljače te se na današnjoj sjednici na kojoj je imenovan njezin nasljednik, nije ni pojavila


 
3 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Novi predsjednik Općinskog vijeća Fažane, Timotej Pejin

Adi Damjanac potvrđena je pravomoćna presuda na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja. Svoju je ostavku podnijela pismenim putem još 10. veljače te se na današnjoj sjednici na kojoj je imenovan njezin nasljednik, nije ni pojavila

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Fažana, dosadašnja SDP-ova predsjednica Općinskog vijeća Ada Damjanac razriješena je s te dužnosti, a novi predsjednik Vijeća je HSU-ovac Timotej Pejin.

Naime, Adi Damjanac potvrđena je pravomoćna presuda na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja. Tereti ju se da je, dok je bila načelnica Općine Fažana, nezakonito zaposlila direktora tvrtke Komunalac Fažana, Mirka Gortana, bez javnog natječaja.

Damjanac najavljuje žalbe

Prije nekoliko dana kazala nam je "kako gospodin Gortan nije bio zaposlenik Komunalca te da ga nije zaposlila već imenovala direktorom kako je i predviđeno aktima". Navela je "da je spremna žaliti se Ustavnom sudu i ići sve do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu".

Ada Damjanac
No, na današnju sjednicu Općinskog vijeća, Damjanac nije ni došla. Telefonski nam je rekla "da to nije dužna učiniti s obzirom na to da je vijećnike prethodno pismeno obavijestila o napuštanju funkcije".  Ponovila je kako je pravda spora, ali dostižna.

Njezin nasljednik na funkciji predsjednika Vijeća Fažane, tu je funkciju obnašao i 2013. godine, u vrijeme kada je Damjanac bila načelnica Općine.

Jagoda Devescovi
Na mjesto Timoteja Pejina, dosadašnjeg potpredsjednika Vijeća, došla je SDP-ova Jagoda Devescovi, a njezinu je vijećničku poziciju zauzeo Edi Radin s kandidacijske liste HSU-SDP. Nakon njegove prisege, fažansko Općinsko vijeće ponovno broji 13 članova.

Za imenovanje Devescovi potpredsjednicom Vijeća, protiv je bila samo nezavisna vijećnica Lidija Udovički, ponajviše jer "smatra da je Devescovi protiv nazočnosti medija na sjednicama Vijeća", pri čemu se, navodno, poziva na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Zašto sjednice ne prenose mediji?

Udovički je predložila da se ubuduće sjednice uživo prenose na nekom od medija, a ona je sjednicu sama snimala mobitelom. Izrazila je svoju razočaranost i time što se, kako je rekla, vijećnike nije obavijestilo o pisanoj ostavci Ade Damjanac, iako ju je dostavila još 10. veljače.

Lidija Udovički

Udovički je najviše prostora zauzela i tijekom aktualnog sata te je u više navrata bila upozorena kako se radi o prostoru za pitanja, a ne za raspravu. Među ostalim je zatražila da bude prisutna na svim odborima i tijelima Vijeća, jer smatra kako ima pravo sudjelovati, iako ne može glasovati.

Korać pobrojao što se sve radi

Udovički se pobunila i zbog prakse prema kojoj oporbeni prijedlozi ne ulaze u zapisnik, što joj načelnik Radomir Korać ne daje potpune odgovore na njezine upite te što na neke odgovore čeka još od rujna prošle godine. Načelnik je to, pak, opovrgnuo.

Ivan Geršić
Načelnika je i IDS-ov Ivan Geršić upozorio na činjenicu da oporbeni upiti ne ulaze u zapisnik sjednice, a upitao je novog predsjednika Vijeća "dozvoljava li Vijeće prisustvo medija na sjednicama, podsjetivši da je bilo slučajeva kada su novinari bili izbačeni sa sjednica". Geršiću je odgovoreno kako su sjednice javne i kako ih novinari imaju pravo pratiti, što je i sam pozdravio.

Radomir Korać
Načelnik Općine, Radomir Korać, vijećnike je podsjetio da se radi na Poduzetničkoj zoni, izmjeni Prostornih planova kako bi se krenulo u izgradnju skate parka, iznalaženju sredstava za izgradnju Doma za umirovljenike što će stajati, kaže, barem 35 milijuna kuna.

Nadalje, u tijeku je rekonstrukcija fažanske rive koja će stajati 1,2 milijuna kuna, od čega će 500 tisuća kuna biti izdvojeno iz proračunskih sredstava. Radi se, navodi, u suradnji s Lučkom upravom, a rok izvođenja je 90 dana. Nastavlja se i projekt izgradnje Luke Fažana, a na tu temu će, najavio je Radomir Korać, već idućeg tjedna održati sastanak sa županom Borisom Miletićem.


Nastavite čitati

Istra
 

Sivo nebo i dugine boje prvog dana ljeta

Zbog velike koncentracije saharske prašine danas je nebom nad Istrom bilo žućkasto-sivo. Prvi dan ljeta, vruće je bilo, ali smo sunce jedva vidjeli. Pozitivno šarenilo u ovaj sivi dan unijela je reakcija gradonačelnika Pule Filipa Zoričića koji je oštro osudio natpise neprimjerenog i uvredljivog sadržaja, koji su danas osvanuli uoči subotnje prve Parade ponosa na više lokacija u Puli i Medulinu * Sutra: hoće li Irena Hrstić ostati na čelu pulske Opće Bolnice. Jesu li vodnjanski turistički djelatnici spremni za sezonu

Istra
 

"Polivocalità di tradizione - Tradicijsko višeglasje”: sutra u Šišanu koncert glazbe iz etno baštine

Manifestacija je pokrenuta sa željom da se na jednom mjestu prikaže tradicijska glazba Istre – kanat, tarankanje, bugarenje, mantignade, bitinade, canto a pera, canto a la longa, tj.diskantno dvoglasje uz zajednički nazivnik – stil tijesnih intervala koje se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine i na UNESCO-vom Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.