republika - dugi
Politika i društvo

Rekordan broj sudionika

"TRKOM PROTIV NASILJA" na pulskoj Portarati obilježen Dan ružičastih majica

O nasilju je potrebno pričati kako bi osvijestili problem, među djecom, učiteljima i cijelim društvom. Problem je dosta zamagljen i zato se o njemu treba što više govoriti u javnosti, kako bi se borili protiv tog vida nasilja među djecom, poručila je Valentina Vuković profesorica tjelesnog odgoja iz pulske Osnovne škole Vidikovac


 
3 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović

O nasilju je potrebno pričati kako bi osvijestili problem, među djecom, učiteljima i cijelim društvom. Problem je dosta zamagljen i zato se o njemu treba što više govoriti u javnosti, kako bi se borili protiv tog vida nasilja među djecom, poručila je Valentina Vuković profesorica tjelesnog odgoja iz pulske Osnovne škole Vidikovac

Danas je na pulskoj Portarati u organizaciji Policijske uprave istarske i Grada Pule s prigodnim programom obilježen Dan ružičastih majica te utrkom pod nazivom ''Trkom protiv nasilja'' koja se u svijetu tradicionalno obilježava posljednje srijede u veljači, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja.

Utrka je ove godine zabilježila najveći broj natjecatelja, preko 600 učenika petih razreda osnovnih škola s područja Pule, oko 100 djelatnika Policijske uprave istarske te desetak profesora i službenika Grada Pule.

Sudionici utrke nosili su ružičaste majice s prigodnim logom u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Kakvi su dojmovi među djecom koja sudjeluju u ovoj utrci, kazala nam je Valentina Vuković profesorica tjelesnog odgoja iz Osnovne škole Vidikovac.

- Danas s ovom revijalnom utrkom obilježavamo Dan ružičastih majica, cilj je trčanjem kroz grad upozoriti na vršnjačko nasilje s nakanom prevencije. Djeca su jako sretna i uzbuđena zbog sudjelovanja u utrci. Kako bi osvijestili problem, radili smo razne plakate na temu vršnjačkog nasilja u školi. O nasilju je potrebno pričati kako bi osvijestili problem, među djecom, učiteljima i cijelim društvom. Problem je dosta zamagljen i zato se o njemu treba što više govoriti u javnosti, kako bi se borili protiv tog vida nasilja među djecom, poručila je Valentina Vuković profesorica tjelesnog odgoja iz pulske Osnovne škole Vidikovac.

Valentina Vuković sa svojim učenicima

Biljana Butigan voditeljica odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji iz Policijske uprave istarske kazala je da se na ovaj način ukazuje i obilježava problem vršnjačkog nasilja od 2017. godine, a da u samoj utrci sudjeluje preko stotinu policijskih službenika koji su se prijavili na ovaj događaj kako bi dali svoju podršku u osvješćivanju problema.

Biljana Butigan s malim natjecateljima

Predstavnica Grada Pule Ivona Močenić zamjenica gradonačelnika, istaknula je da je razlog okupljanja i utrka koja se održava podizanje svijesti o postojanju vršnjačkog nasilja, te važnosti poduzimanja mjera za prevenciju. Napomenula je da je vršnjačko nasilje na žalost prisutno u društvu u obliku različitih ignoriranja, nazivanja pogrdnim imenima, omalovažavanja, izoliranja, prisutnosti bulinga te u sve većoj mjeri u virtualnom svijetu putem interneta.

Pozvala je sve ako primijete bilo kakav oblik nasilja nad djecom, da reagiraju i pokušaju to zaustaviti, jer jedino tako se može pomoći djetetu koje je žrtva nasilja, ali i djetetu koje vrši nasilje, jer je i njemu potrebna pomoć.

"Grad Pula poduzima sve aktivnosti usmjerene u prevenciju vršnjačkog nasilja. Te aktivnosti se provode u osnovnim i srednjim školama na području grada Pule, a u njih su uključeni učenici, profesori i roditelji. Protekle godine obavili smo interaktivna predavanja od strane Obiteljskog centra za roditelje učenika osmih razreda osnovnih škola Veli Vrh i Kaštanjer povodom Međunarodnog dana obitelji i Međunarodnog dana roditeljstva, kako bismo istaknuli ulogu roditelja u rastu i odgoju djece.

Ivona Močenić

Provedene su i edukativne radionice u osnovnim i srednjim školama na području Pule u kojima su sudjelovali učenici i nastavnici, te su provedene i dvije radionice u osnovnim školama za profesore i asistente u nastavi.

Cilj je bio prevencija vršnjačkog nasilja i jačanje komunikacijskih vještina i samopouzdanja kod djece, jer je struka rekla da baš profesori i asistenti imaju tu važnu ulogu s obzirom na to da veći dio vremena provode s djecom u školi", istaknula je Močenić i nadodala da Grad Pula u zadnjih nekoliko mjeseci u osnovnim školama provodi program savjetovanja i podrške, što radi mobilni tim sastavljen od stručnjaka koji provode edukacije, radionice i savjetovanja, na tri razine, s učenicima, profesorima i roditeljima.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.