Politika i društvo

U NEKIM ŠKOLAMA TESTIRANJE VEĆ U PONEDJELJAK

Kreće samotestiranje učenika u školama. Oni koji odbiju testiranje, u slučaju kontakta sa zaraženima, moraju u samoizolaciju

Prema uputama resornog Ministarstva, sva školska djeca, bez obzira na preboljenje koronavirusa, trebat će se jednom tjedno testirati uz pomoć testova koji će biti distribuirani školama. Odbiju li roditelji testirati djecu na koronavirus, ti podaci bit će proslijeđeni u HZJZ, pa će u slučaju kontakta te djece s učenicima pozitivnim na koronavirus epidemiolozi odlučiti što dalje, odnosno bit će upućeni u samoizolaciju


 
3 min
Danijela Bašić-Palković
Ilustracija Šima Kastelc

Prema uputama resornog Ministarstva, sva školska djeca, bez obzira na preboljenje koronavirusa, trebat će se jednom tjedno testirati uz pomoć testova koji će biti distribuirani školama. Odbiju li roditelji testirati djecu na koronavirus, ti podaci bit će proslijeđeni u HZJZ, pa će u slučaju kontakta te djece s učenicima pozitivnim na koronavirus epidemiolozi odlučiti što dalje, odnosno bit će upućeni u samoizolaciju

Ministarstvo znanosti i obrazovanja proslijedilo je svim osnovnim i srednjim školama detaljne upute o modelu ukidanja samoizolacija, uz organizaciju dobrovoljnog samotestiranja učenika.

Škole su već zaprimile naputke Ministarstva, a do kraja tjedna trebali bi stići testovi za samotestiranje.

Provođenjem mjere samotestiranja, ukinula bi se obveza samoizolacije učenika koji su bili u kontaktu s Covid pozitivnom osobom, a nemaju simptome bolesti.

Ravnateljica Osnovne škole Kaštanjer Nada Crnković potvrdila je da su testovi besplatni, a njihovu nabavku osiguralo je Ministarstvo obrazovanja.

-Samotestiranje brzim antigenskim testovima je dobrovoljno i besplatno. Testovi će se podijeli učenicima ili roditeljima sukladno uputama koje će dobiti razrednici. Roditelji će o svemu biti obaviješteni na vrijeme. Danas ćemo proslijediti upute razrednicima na koji način će se testovi dijeliti, navela je ravnateljica osnovne škole Kaštanjer Nada Crnković.

Osnovna škola Kaštanjer Foto M.ANGELINI

Pojasnila je da je zasad plan da učenici viših razreda sami preuzmu testove, dok će testove za učenike nižih razreda, u dogovoru s razrednicima preuzimati roditelji, navela je Crnković i dodala da će svaki učenik dobiti po dva testa, a škola je od Ministarstva primila ukupno 1.064 testova.

- U našoj školi samotestiranje kreće 14. veljače i onda drugi put 28. veljače, nakon školskih praznika, rekla je Crnković.

I ravnateljica Osnovne škole Šijana Alma Tomljanović potvrdila je da kreću s testiranjem, a ta je škola dobila 1.062 testa.

Iz Grada Pule potvrđuju da će sve osnovne škole kojima je osnivač Grad postupiti  sukladno uputama nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Škole su, navode u Gradu Pula, dobile obavijest da u petak podignu testove u Javnoj vatrogasnoj postaji Pula.

Oni roditelji koji ne žele testirati djecu, trebaju ispuniti obrazac s izjavom te ju dostaviti školi. Za roditelje koji ne dostave izjavu, smatra se da su pristali na samotestiranje učenika te će dobiti po dva dSARS-CoV-2 brza antigenska testa za provođenje mjere samotestiranja učenika.

Dakle, prema uputama resornog Ministarstva, sva školska djeca, bez obzira na preboljenje koronavirusa, trebat će se jednom tjedno testirati uz pomoć testova koji će biti distribuirani školama.

Odbiju li roditelji testirati djecu na koronavirus, ti podaci bit će proslijeđeni u HZJZ, pa će u slučaju kontakta te djece s učenicima pozitivnim na koronavirus epidemiolozi odlučiti što dalje, odnosno bit će upućeni u samoizolaciju.

Ova je mjera uvedena s obzirom na povećani broj samoizolacija učenika u osnovnim i srednjim školama, ali s glavnim ciljem održavanja nastave uživo.

Provođenjem mjere dobrovoljnog samotestiranja učenika, u potpunosti bi se ukinula obveza samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan nje bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo u prostorijama škole.

Iako se preporučuje da se učenici samotestiraju ponedjeljkom prije nastave (ili nedjeljom prije spavanja), testiranje se može obaviti i neki drugi dan u tjednu koji odredi škola, što će ovisiti o tome kad će pojedinoj školi biti dostavljena prva količina testova.

Važno je da se samotestiranje provodi jedanput tjedno i da razmak između dva testiranja bude podjednak. Negativan rezultat testa roditelji/skrbnici mogu zabilježiti u učenikovu bilježnicu koju učenik predočuje u školi ili mogu dojaviti na neki drugi način koji odredi škola.

U Ministarstvu obrazovanja navode da "u slučaju kada roditelji/skrbnici izjavom potvrđuju da ne žele provoditi mjeru samotestiranja učenika, tim učenicima potrebno je omogućiti redovito praćenje nastave, no u slučaju kontakta s pozitivnom osobom, neće biti izuzeti od karantene".


Nastavite čitati

Istra
 

U Puli venu makovi, u Vodnjanu jedna politička stranka

U nastavku serijala o Istarskom veleučilištu sutra objavljujemo tko je novi član Upravnog vijeća kojeg je, kao svoga člana, imenovala Istarska županija * Ministarstvo i županija donijelo odluke o legalitetu digitalnog panoa na ulazu u Vodnjan * Analiziramo vodnjansku političku scenu pred predstojeće izbore za Mjesne odbore

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.